Zoete citroen ijsthee

ijsthee (7)When live gives you lemons, make lemonade. Dus dat gaan we doen vandaag! Ik dronk vroeger liters ijsthee. Heerlijk. Ik had geen idee hoeveel calorieën erin zaten (ik was 12), dus ik heb er onbezorgd (of misschien juist wel bezorgd!) veel van gedronken. Nu houd ik het vooral bij gewone (warme) thee, maar in de zomer heb ik wel heel veel zin in ijsthee. Sinds ik weet hóeveel lekkerder het is om ijsthee zelf te maken, maak ik het altijd zelf.

ijsthee makenAlles wat je nodig hebt voor ijsthee heb je meestal wel in huis: een paar theezakjes, een beetje suiker, veel water and you’re good to go! Nu je de ijsthee helemaal from scratch maakt, kun je zelf bepalen hoeveel suiker je gebruikt. In de gekochte ijsthee zit zóveel suiker, dat de ijsthee bij voorbaat al lekkerder wordt door minder suiker te gebruiken. Je kunt de “suikerstap” ook helemaal achterwege laten of vervangen met een ander ingrediënt zoals honing, zoetstof of een fruitstuk.

ijsthee (2)

Zoete citroen ijsthee 5-6 personen

1,2 liter water
2 theezakjes
75 – 100 g suiker (naar hoe zoet je de ijsthee wilt)
1 citroen
ijsklontjes

Kook het water en giet in een kan. Hang er twee theezakjes in en laat de thee voor ongeveer 10 minuten trekken. Voeg ondertussen de suiker toe en roer dit goed door. Laat een kwartiertje afkoelen, snijd de citroen in schijfjes en voeg toe. Laat de ijsthee verder afkoelen in de koelkast en serveer direct uit de koelkast met een paar ijsklontjes!
ijsthee receptAls je liever een sterkere ijsthee drinkt, hang er dan nog een theezakje extra in. Laat de theezakjes nooit langer dan 10 minuten weken, anders wordt de thee bitter. Mocht dit per ongeluk toch gebeurd zijn, gooi er dan een snufje baking soda bij. Heb je juist liever een lichtere thee, laat de theezakjes dan korter weken.ijsthee (13)De ijsthee is het lekkerste als het vers gemaakt is. Bewaar het niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast. En nu hup, naar buiten. Zonnebril op, billen op het ligbedje en lekker genieten van de zon en je zelfgemaakte ijsthee!

 

Comments

 1. Wij maken hier de ijsthee ook altijd zelf. Vind die uit de supermarkt meestal ook niet eens zo lekker meer. Wat een prachtige foto’s Shifra.

  • Shifra

   Nee hè? Als je eenmaal zelfgemaakte ijsthee hebt gedronken, wil je niets meer anders! :)

 2. Wat een goed idee. heb vroeger ook liters weggedronken! Vind ijsthee in de zomer een heerlijk drankje, dus ga dit zeker maken, Mooie foto’s!

 3. Het lijkt alsof er heel veel suiker ingaat, maar toen realiseerde ik me ineens hoe enorm veel suiker er in de ijsthee uit de winkel zit, haha. :-)
  Leuk idee om het zelf te maken!

  • Shifra

   Oh ja, belachelijk veel! Als je het voor je zou zien in een schaaltje, zou je het écht niet meer durven drinken… :( Maar je kunt de suiker ook makkelijk helemaal achterwege laten hoor! En vervangen met een citroensap, een beetje honing, zoetstof of een ander lekker fruitstuk!

 4. Mooie foto’s, ziet er heerlijk zomers uit! Dit zou niks voor mij zijn, omdat ik thee + suiker echt niet te drinken vind haha. Daarom maak ik zelf ook altijd frisse ijsthee die maar heel lichtzoet is, met een beetje grenadine en naast citroen ook grapefruit. Echt aan te raden als je wat minder suiker zou willen in je ijsthee! Wat een leuke rietjes trouwens! X

  • Shifra

   Je kunt ook prima de suiker weg laten ja! Ik maak incidenteel deze zoete ijsthee (omdat ik daar écht heel dol op ben, en dit het meest lijkt op de echte ijsthee uit de winkel), maar ik vervang de suiker ook heel graag door een extra fruitstuk of een beetje zoetstof!

 5. Kimberly

  Zoooo lekker! Ik ben gek op ijsthee! Ik heb zelf laatst frozen raspberry lemonade gemaakt, dat vind ik ook echt zo een zomerdrankje, net als ijsthee. Hoewel ik ijsthee ALTIJD kan drinken, haha.

 6. Ik drink nog steeds liters thee en ijsthee maar ik was altijd te lui om het zelf te maken. Nu kom ik er dus achter hoe makkelijk het is en wil ik het zeker maken! :)
  Regel jij dan trouwens nog eventjes een zonnetje?

 7. Mmm! Altijd een stuk lekkerder als je de ijsthee zelf maakt inderdaad. En thee met citroen is ook een heerlijke frisse combinatie.

  Liefs,
  Pauline

 8. Ik vraag me wel af welke thee je daarvoor gebruikt. Want het lijkt me dat niet alle smaken even lekker zijn. Of heb ik dat mis?

   • Shifra

    Goede vraag! Ik gebruik zelf heel graag de normale standaard thee van Lipton of earl grey! En zo varieer ik zelf verder in smaken door verschillende soorten fruit toe te voegen. Maar probeer het vooral ook eens met je favoriete thee! Ik denk dat je gelijk hebt dat niet élke thee even lekker is. Mijn favoriete thee is bijv. zoethout en daar heb ik nog nooit ijsthee van gemaakt. Het lijkt mij niet echt lekker.. (maar misschien moet ik het gewoon een keer proberen!).

 9. Oef, klinkt erg goed! Ik vind ijsthee sowieso erg lekker maar nog nooit zelf gemaakt, dus deze is erg handig! :D

  xxx

 10. Ilonka

  Ik drink tegenwoordig de groene thee versie van ice tea.

  Zou dit dan ook werken met groene thee?

  Groetjes Ilonka

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.