Ik kan bij deze koekjes geen reden vertellen waarom ik ze afgelopen weekend bakte. Ik had gewoon ontzettend zin om onbekende koekjes te bakken, de lekkere geur in de keuken te ruiken en de rest van het weekend verse koekjes te eten. Over de Black and White Cookies, had ik al heel veel goede verhalen gelezen. Deze grote koeken zijn typisch New York, op elke hoek van de straat, elke bakker, bagelstore.. en afijn, laat ik niet vertellen hoeveel eetgelegenheden er in elke straat zitten. Maar je begrijpt waar ik naar toe wil: overal kun je deze koekjes krijgen en sinds kort ook in mijn keuken. :)De black and white-cookies zijn een gevalletje ‘they have it all’. Ze zijn zacht, maar hebben een heerlijke bite. Het is een echte koek, maar tegelijkertijd ook heel erg cakerig. Ze zijn zoet en boterig, maar het kleine beetje citroen in de koekjes brengt er weer balans is. En bovenal: je hoeft niet meer te kiezen tussen vanille of chocolade. Wat ik zeg, ‘they have it all’!
Black and White Cookies (de koek (zonder glazuur) is gebaseerd op dit recept)
voor 26 koekjes
450 g bloem
50 g maïzena
225 g ongezouten boter op kamer temperatuur
250 ml melk
350 g suiker
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl salt
2 eieren
1/2 tl vanille extract
1/4 tl citroen extract
Mix in een kom de bloem, bakpoeder en zout en zet dit apart. Klop de boter met een mixer gedurende 30 seconden los. Voeg vervolgens al kloppend langzaam de suiker toe; voer de snelheid op en klop het totdat het licht en luchtig is (ongeveer 5 min.). Voeg ook de eieren, het vanille- en citroenextract toe en mix dit weer met de mixer. Zet de mixer op de laagste snelheidsstand en voeg het meel afgewisseld met het melk toe. Deel het meel op in vier keer, het melk in drie keer (dus beginnen en eindigen met meel). Gebruik twee lepels om balletjes deeg te scheppen en deze op een bakplaat bekleed met bakpapier te leggen. Houd ongeveer 4 cm ruimte tussen elk balletje. Druk elke bal rustig aan met natte vingers zodat je cirkels krijgt. Bak de koekjes voor 20 minuten op 200 graden, totdat de randen licht bruin zijn. Laat ze nog 2 minuten rustig op de bakplaat en leg ze vervolgens op een koelrooster om helemaal af te koelen.
Om het glazuur (zwart & wit) te maken:
60 g pure chocolade in stukken
375 g poedersuiker
125 ml slagroom
1/2 tl vanille extract
Meng de slagroom (ongeklopt) samen met de poedersuiker en vanille extract en deel het mengsel op in twee kommen. (Leg een stukje papier of een bord onder het koelrooster om druppels straks op te vangen.) Zet één kom apart. Als de koekjes zijn afgekoeld, smeer je met een spatel (of lepel) de helft van elke koek in met het vanille-mengsel*. Als je het koekje schuin houdt loopt het glazuur vanzelf over het koekje heen, druppels veeg je gelijk weg met een spatel, lepel of mes. Is het glazuur hiervoor te dik, voeg dan een beetje melk toe. Als het glazuur te dun is, voeg je per keer 1 lepel suiker toe. Plaats alle koekjes weer terug op het koelrooster en zet ze voor 20 minuten in de koelkast. Maak ondertussen het chocolade glazuur door op heel zacht vuur de chocolade in een pan te verhitten (onder constant roeren). Als het helemaal gesmolten is meng je het voorzichtig met de andere helft van het slagroom-mengsel. Haal de koekjes (als het glazuur al wat steviger is) uit de koelkast en besmeer ook de andere helft. Leg ze weer terug op het koelrooster en laat ze minstens 1 uur in de koelkast écht hard worden. Ik vind de koekjes zelfs het lekkerste een dag erna, als ze na een nacht echt goed gehard zijn in de koelkast.
*Sommige mensen smeren het glazuur aan de onderkant (dus de holle kant). Zelf vind ik de bolle kant het mooiste. Doe wat jezelf leuk en handig vindt! Het is New York hè, daar is niets te gek.
De koekjes zijn drie dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking (leg wat bakpapier tussen de koekjes om kleven te voorkomen). Nu zijn 26 koekjes heel wat koekjes, maar die waren in mijn familie in no-time op. De koekjes waren een grote hit en iedereen was er fan van! Zelf mijn oma. Van 97. :) Liefs! X Shifra
16 Comments
Marion
Dat zijn hele mooie koekjes!!! Cool!
Manon
Oeh, lekker! Ik hou ook van zelfgemaakte koekjes, vind dat “chewy” altijd zo lekker ipv die harde krokante winkelkoekjes!
Joyce
MM dat ziet er goed uit!
nenacecilia
Ik zou het ook maken, maar dan citroen eruit laten. Ik hou niet zo van de smaak van citroen in gebak! Maar ze zien er heel leuk uit!
Shifra
De citroen is echt maar heeeel licht hoor! Heft meer het zoete een beetje op. Daarom maar 1/4 tl. In gewone roombotercake zit ook altijd een beetje citroen :)
Simone
Oh het water loopt in mijn mond. Wat moet dit lekker zijn!!
Tineke
Krijg er trek van, ze zien er heerlijk uit!
Liefs
Miranda
Ooh nee he. Shifra wat doe je me aan…. Ik had mezelf voorgenomen even geen zoete dingen meer te bakken… Ga je me dit soort foto’s laten zien;) nu heb ik zin om deze te maken. Haha!
Mooie foto’s trouwens! Fijn recept, Thanks. Ga ik dus zeker eens uitproberen;)
Manon
Oh yummy dat ziet er lekker uit
Ilse
Dit komt precies op het goede moment, ik had net zo’n zin om koekjes te bakken maar geen zin in steeds hetzelfde recept en zelf een recept opzoeken.
Diy's for you and me
Dit kan niet anders dan een van de lekkerste koekjes zijn die er bestaan!! Oohhh wat zien ze er lekker uit!! :D
Maaike | Gekkiggeitje
Haha, niet zo vreemd hoor, dat je opeens zin had om koekjes te bakken. Cookie=comfort. ;P
Elsbet | La Vie Pure
Mmmmm, heerlijk!
Yvonne
Oeeh lekker, ben dit recept nu aan het maken! Maar uhh… Bij het glazuur heb je ook vanille-extract staan. moet dat alleen in het witte glazuur of ook bij het chocoladeglazuur? Je hebt namelijk niet beschreven wanneer dat glazuur erbij moet! :D
Shifra
Oh je hebt helemaal gelijk! My bad! Sorry! Ik ga het gelijk aanpassen. Maar! Door allebei! Dus door de slagroom gelijk. :)
Juan
Dank je yvonne !.Het was idd een hoop werk maar ik heb het met veel pleeizr gedaan.Dit jaar ga ik er weer voor maar het wordt waarschijnlijk iets anders opgezet.Gr. Claudia