Vorige week kwam mijn buurman op bezoek. Ik heb het geluk een hele lieve en leuke buurman te hebben, dus ik vond het gezellig dat hij kwam! (Om even een juist plaatje te schetsen: mijn buurman is geen jonge hunk, maar een oude, graag verhalen vertellende, weduwnaar.) Twee uur van tevoren bedacht ik mij dat ik eigenlijk het plan had om iets lekkers te bakken. Maar wat bak je twee uur van tevoren, zonder eigenlijk nog tijd om naar de winkel te gaan (lees: het huis moest ook nog even gestofzuigd worden). Ik kwam uit bij madeleines! Die kent iedereen wel. Plus ik merk dat oudere mensen -ik heb mijn vader in gedachte, sorry pap- het lekker vinden, omdat het een bekend en oud recept is. Perfect voor mijn buurman dus! Bij toeval zag ik de overschot van blauwe bessen van een ander project nog liggen, en dus besloot ik die ter experiment ook maar door het beslag te mengen. En was het lekker? NATUURLIJK was het lekker! En daarom smeer ik ze vandaag jou aan! Ik moest de madeleines in twee keer bakken en daarom maakte ik ze vorig week met twee verschillende smaken: citroen en kaneel. Gewoon voor de fun om te proberen. De citroen is lekker, maar de kaneel wint het duidelijk. De citroen maakt het zuur, net iets te zuur vind ik. Dit zou je kunnen opheffen door wat meer suiker toe te voegen, als je toch de citroen erin wilt hebben. Maar ik schrijf het recept dus uit met kaneel! Blauwe bessen kaneel madeleines
125 boter
4 eieren
125 suiker
130 g bloem + een beetje voor het bestuiven
6 g bakpoeder
snufje zout
2 tl kaneel
1 tl vanille extract
1/2 tl bakpoeder
50 g blauwe bessen
Smelt de boter en laat afkoelen. Vet een bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Breek de eieren boven een kom en voeg de suiker toe. Klop met een mixer totdat het dikker en schuimig wordt (ongeveer 5-7 minuten). Voeg vanille extract, zout en kaneel toe. Meng in een andere kom de bloem en het bakpoeder. Doe de boter bij het ei en roer door. Spatel (of mix) in delen het bloem erdoor. En als laatste ook voorzichtig de bessen. Laat dit een half uur in de koelkast staan (dit hoeft niet per se, maar helpt de beroemde Madeleine-bulten te vormen. Dit heb ik niet gedaan en daarom zijn denk ik ook wat platter. Dit doet niet af aan de smaak overigens.). Verdeel het beslag over de holten van de bakvorm (afgestreken vol). Bak de madeleines voor 8-10 minuten op 190 graden totdat ze goudbruin en bol zijn. Laat ze een minuut in de bakvorm te zitten, haal ze uit de vorm en laat verder afkoelen op een afkoelrooster.
Hoe lekker ik de originele simpele madeleines ook vind, deze versie is heel leuk om het wat specialer te maken. Alsof je de uitbreiding koopt van een heel leuk spel dat je graag speelt. Ik zal nog steeds vaak teruggrijpen naar de simpele versie, maar deze zijn leuk om het af te wisselen. Nu klinkt het alsof ik dagelijks madeleines bak en eet, maar dat is niet zo hoor. Ik eet ze om de dag. Happy baking! X Shifra
21 Comments
Martina
Mmmmmmm lekker! Ik denk dat je buurman hier wel blij mee was! Ik zou best je buurvrouw willen zijn haha!
Jannieneke
Ziet er heel lekker uit! Wil ik zeker gaan uitproberen! Pas had ik een soort gelijke situatie. Toen heb ik (snel) “Koffiekoeken met walnotenspijs” gemaakt (24kitchen.nl). Was ook echt een succes!
Yvon
Dat ziet er erg lekker uit, en zou dat zeer zeker een keer willen maken maar waar koop ik zo’n bakplaat?
Als het bij een speciale zaak is voor bakkersspullen, moet ik daarvoor naar Utrecht.
Shifra
Ik heb deze een jaartje geleden in de aanbieding bij de Albert Heijn gekocht. Ik zie hem nog steeds best vaak in de aanbieding liggen (of afgeprijsd na een aanbieding) en sommige grote AH’s hebben hem standaard in het schap liggen. Maar blokker, of bol.com ook!
Rianca
Zien er goed uit! En wat vond je buurman ervan? :)
Shifra
Die vond ze (gelukkig) heel lekker! Tenminste… dat zegt hij. Misschien was het beleefdheid. Oh nee! Hij nam nog een tweede! Dus mijn buurman vond ze lekker!
Melissa
Oew, ik ga volgende keer gewoon bij jou op bezoek komen, kan ik al die lekkere dingen proeven, haha ;) Ziet er onwijs lekker uit! :D
xxx
Astrid
Wat zien die er heerlijk uit! Zie deze koekjes wel vaker voorbij komen, maar naar mijn mening was het altijd heel veel werk om deze te maken. Misschien toch niet :)
Shifra
Aah nee! Ze zijn echt súper easy! Het beslag is heel snel te maken en de baktijd is zo heerlijk kort. Dit recept is nog net iets meer werk dan de klassieke variant. -> http://acupoflife.nl/try-this-madeleines/ Deze zet je helemaal binnen 20 minuutjes op tafel (gebakken en wel!).
Manon
Nog nooit van gehoord, ziet er lekker uit
Linda
Ik geloof dat ik samen met Martina maar naast jou ga wonen ;)
Grappig ook hoe je dat zegt ‘mijn buurman is geen jonge hunk’ hahaha. Ik heb ook heel goed contact met mijn buurman, zo fijn is dat hè!
Shifra
Haha! Neem je Johan ook mee! Gezellig! Doen! (maar wel aan de andere kant dan!;-)) Enne, is die buurman van jou wél een knappe hunk of ook zo’n lieve oude man?:-)
Tamara
Ziet er heel lekker uit! Ik ben echt dol op blauwe bessen!
Babette | StudioBabsie
Ziet er heerlijk uit!! Heb eigenlijk nog nooit Madeleines gehad, oeps.. ;) misschien binnenkort dan maar is deze proberen!
Judith | myfoodblog.nl
Wat zien ze er lekker uit! Krijg ineens nog meer trek :)
Lena
Toen ik een tijd geleden met m’n vriend ging winkelen, passeerden we zo’n speciale bakplaat voor madeleines. Hij vond dat toen belachelijk, ‘dat hadden we toch echt niet nodig?’. Ik denk dat ik met het tonen van de foto’s en het recept, hem nu wel zal kunnen overtuigen ;)
Ilse
Ik heb morgen een dagje vrij dus ik ga ze maken maar wel even een bakplaat fixxen.
Sanne
Hmmm ziet er zoals gewoonlijk weer heerlijk uit! Kun je ook het recept met de citroenvariant delen? Aangezien ik juist wel van dat zure hou
Shifra
Tuurlijk! Ik hoor genoeg mensen die dat juist wél lekker vinden inderdaad! Een halve tot een hele citroen erdoorheen raspen (hoeveelheid naar voorkeur) i.p.v kaneel. :-)
Fransien
En de koekjes zijn lekker! En niet alleen voor senioren hoor!
Je vader heeft nog al niet de leeftijd van je buurman
Anneleen
Ziet er heerlijk uit! Nu heb ik zin om meteen te beginnen bakken ;)