Ik ben dol op dit bananenbrood en het is nog steeds mijn all-time favorite. Maar ik wilde heel graag ook een bananencake maken die minder ‘slecht’ is. Eigenlijk gewoon eentje die ik vaker kan eten zonder schuldgevoel. En ik heb een recept gevonden! Dit bananenbrood is een stuk gezonder (minder calorieën, minder suiker, minder vet) én nog steeds heel lekker. Ik heb helemaal niet het gevoel iets te hoeven in te leveren. Hij is is nog steeds kruimelig, cake-achtig en zoet. En door de blauwe bessen weer een heel anders brood! Ik heb de boter deels vervangen met (ongezoete) appelmoes. De suiker verminderd, want het brood bleef zoet en zacht genoeg na een keertje proberen. Verder heb ik de eieren vervangen met 2 eiwitten en dat gaat prima! Eieren zitten in een recept om het vochtig te maken, om te binden of om het te laten rijzen. Maar in dit geval lukte het prima om het eigeel weg laten, want het fruit maakt het brood vochtig genoeg. En toen kwam daar een skinny bananencake uit!
Skinny bananenbrood met blauwe bessen (15-18 plakjes)
Voedingswaarde per persoon, uitgaande van 15 plakjes. Calorieën: 109, Smart points: 3, Koolhydraten: 20g, Vet: 2g, Eiwit: 2g, Natrium: 8mg, Suiker: 11g
175 g tarwebloem
3 rijpe bananen
50 g blauwe bessen
1/2 tl zout
1 tl kaneel
100 g suiker
2 el ongezoete appelmoes
2 eiwitten
1,5 tl vanille extract
2 el boter
Smeer (of spray) een bakblik in met olie of bedek met bakpapier. Prak de bananen en zet apart.
Zeef de bloem, kaneel, het zout en bakpoeder boven een grote kom. Klop de boter samen met de suiker tot het licht en luchtig wordt (het wordt niet zo licht en luchtig als dat je gewend bent, door de kleine hoeveelheden). Voeg de eiwitten, appelmoes, bananen en vanille extract toe en mix op het middelmatige snelheid goed door. Stop zodra alles goed gemengd is. Spatel voorzichtig de blauwe bessen erdoorheen. Doe het beslag in het bakblik (mijn bakblik is 25 bij 10 cm) en bak voor een uur, op 175 graden of totdat een prikker er droog uit komt na prikken.
Haal uit de oven en laat afkoelen op afkoelrek. Ter experiment verhoogde ik het aantal blauwe bessen in het recept, naar 100 g. Lekker, maar daarmee wordt het wel meer een nattere fruitcake. En ik miste een beetje het kruimelige van een bananenbrood. Mocht je dit willen proberen en niet willen dat je hele cake nat en blauw wordt, bestrooi de blauwe bessen dan even met wat bloem. Vouw ze door het deeg en bak gelijk in de oven.De cake is makkelijk te maken (binnen 10 min.) en 3-4 dagen verpakt houdbaar op kamertemperatuur.
Eigenlijk moet je bananenbrood lekker laten afkoelen, maar ik houd zo van warme cakes en broodjes. Dus ik eet hem als hij nog warm is. En dan met een stukje boter die zo lekker smelt.. Mmm. Maar koud is hij nog lekkerder en wordt het meer een cake! Mocht je hem namaken, geef je foto dan de hashtag #acupoflife. Ik vind het zo leuk jullie foto’s te zien! X Shifra
Ilse
Wat ziet dit baksel er heerlijk uit! Leuk om ook eens een gezond recept van bananenbrood te zien. Misschien ga ik het eens uitproberen, lekker in de herfst met koud weer, een dekentje en een goed boek. Klinkt nu al fijn. :)
Suzanne
Ziet er heel lekker uit!
Loes | Gewoon iets met Loes
Oeh lekker! Ik ben ook dol op bananenbrood. Zelf heb ik ook een skinny variant, die ik zonder schuldgevoel soms lekker ontbijt, haha, heerlijk! Ik vries vaak wat plakjes in, dan heb ik altijd wat op voorraad.
Shifra
Slim! Haha! Altijd treats op voorraad hebben. Ik probeer ook veel in te vriezen (zoals chocolate chip cookies). Zo heb ik altijd lekkers op voorraad zonder het allemaal zelf op te eten.. Happened too much.
Loes | Gewoon iets met Loes
Haha, ja, heeeeel herkenbaar! Ik heb een hekel aan weggooien en dan verdwijnt het maar in de interne prullenbak, hihi…
Anne
Heerlijk, je bananenbrood ziet er echt heel goed uit!
Judith
Lekker ziet het eruit! Ik maak altijd bananenbrood met 200 gram speltmeel (of amandelmeel etc maakt niet zoveel uit), 4 bananen, 4 eieren, wat bakpoeder, wat kaneel (optioneel) en evt blauwe bessen. Hij hoeft eigenlijk helemaal niet extra gezoet te worden met appelmoes, en boter is naar mijn mening ook helemaal niet nodig! Maakt ‘m nog skinnier ;)
Shifra
Klinkt ook heel lekker! En ik heb dit recept wel eens vaker gehoord, maar dan krijg je wel een andere cake. Ook lekker, maar anders! Ik wilde juist heel erg lekker dat cakerige (net als bij een roomboter cake!) en luchtige. Boter en suiker zitten niet alleen in het recept voor de zoetheid. Maar als je het recept te zoet vindt, kun je altijd de appelmoes weg laten! :)
Roos
Ziet er heerlijk uit! Ik maak mijn bananenbroden meestal ongeveer hetzelfde, maar dan zonder boter, suiker en appelmoes. Dan vind ik hem namelijk al wel zoet genoeg.
Shifra
En dat kan ook. Ik zei het al in bovenstaande comment, maar het zit er niet alleen maar in om het brood te zoeten. Meer functies, zoals de structuur van de cake. En ik houd echt heel erg van cake-cake als tussendoortje! :)
Ilse
Lekker zeg! Ik ga deze ook weer eens proberen als ik een oven heb!
Linda
Ik heb dus een keer bananenbrood gemaakt en dat vond ik echt NIET lekker! Heel bizar, want ik las overal zulke enthousiaste verhalen over bananenbrood… Misschien wordt het tijd voor een tweede kans :)
Shifra
Mmm, misschien houd je niet überhaupt niet zo van banaan? Ik ben niet zo gek op banaan, maar Hans wel. Dus ik heb deze cake in eerste instantie heel vaak gemaakt voor hem. En gaandeweg ben ik hem steeds meer gaan waarderen. Maar het is wel echt een bananen-cake, met een specifieke smaak. Dus ik begrijp heel goed als het gewoon je ding niet is! :)
Maris Maria Renne
Ohw… dit lijkt me superlekker en sla ik op mijn to do lijst! Was op zoek naar meer skinny (skinnier…) baksels :-) Mooie foto’s ook! Wat voor appelmoes heb je gebruikt?
Jildou
Jij hebt zo’n prachtige KitchenAid! Heel erg tof! En deze bananenbrood (of stiekem toch gewoon cake) klinkt heel erg lekker
Ellen
Bij de ingrediënten ontbreekt het bakpoeder..
Shifra
Goed gezien!! Hij staat wel in de beschrijving! 2 tl bakpoeder. :)