Ik heb nog nooit zelf ijs gemaakt en ik vroeg mij pas af waarom eigenlijk niet. Ik denk dat het te maken heeft met de tegenvallende resultaten die mijn moeder altijd bereikte met haar ijsmachine (sorry, mam). Don’t get me wrong, het ijs was lekker, maar het haalde het gewoon niet bij de Italiaanse ijssalon. Die óók zei zijn eigen ijs zelf te maken. See? Daar ging het fout.
Anyhow, nu het warmer wordt moet ik er wel een keertje aan geloven. Ik heb veel minder zin om de oven aan te zetten, want hij lijkt soms al aan te staan met een keuken op het zuiden. Dus ik streepte iets af wat al heel lang op mijn on going to-do list stond: een mc flurry frozen yoghurt! Een wat? Een ijsje gecombineerd uit de twee beste werelden, duhuh.
Ik werk vandaag samen met Milka om dit ijs te maken! Zij verkopen op dit moment mijn chocolade obsessie: Milka Oreo! Hun xxl-repen zijn heel erg geschikt voor een ijsje als deze! De chocolade is makkelijk in stukjes te hakken en je hebt vervolgens koek én chocolade in je ijs: win-win! Als je een ijsmachine hebt is dit ijs binnen een half uurtje gemaakt. En voor degenen zonder machine, ik leg ook uit hoe je het met de hand kan maken. Frozen yoghurt met chocoladebiscuit (voor 4 personen)
700 ml volle yoghurt (vanille yoghurt kan ook, laat dan de vanille extract achterwege.)
70 gram suiker
1 tl vanille extract
Milka XXL-reep
een ijsmachine*
Meng de ingrediënten met elkaar. Gooi de mix in de ijsmachine en volg de instructies van de ijsmachine (mijn ijsmachine deed er 15 minuten over). Hak ondertussen met een groot scherp mes wat chocoladeblokjes in stukjes. Om een beetje de ijs-swirl te krijgen heb ik het ijs in een ijszak geschept met een groot mondstok. Dit heb ik nog 10 minuutjes in de vriezer gelegd om het nog wat harder te laten worden. Spuit vervolgens mooie toeven in ijsbakjes en strooi de chocolade stukjes eroverheen.
* Een ijsmachine is heel erg aan te raden. Je krijgt het ijs nooit zo soepel en zacht als met de hand. Maar mocht je die niet voorhanden hebben, dan kan het ook met de hand hoor!
Zet het ijs in de vriezer en roer het ieder half uur (of liever nog vaker) even goed door. Herhaal dit net zolang tot het ijs dik genoeg is. Ik nodigde mijn ouders uit om even snel te komen proeven (de ijsmachine leende ik van hen). Ik maakte er een kleine ijstopping-bar van, door de drie verschillende toppings in bakjes te doen. Echt een feestje om te zien en nog meer feest om ervan te snoepen (ook als het ijs al op is). Mijn favoriet is de Oreo, maar dat is ook zonder ijs al mijn favoriet.Mocht je een nog slankere variant willen van dit recept, dat kan! Volle yoghurt is lekker, want het geeft een heerlijk, romig resultaat. Maar je kunt het prima vervangen met bijvoorbeeld Griekse Yoghurt (0%). Ik heb geprobeerd de suiker achterwege te laten (ik houd best van een zure smaak), maar dat gaat niet goed. Suiker geeft niet alleen smaak, maar het verandert ook het vriespunt van water. Dat betekent, minder ijskristallen en dus romiger ijs! Als je dus zacht ijs wilt, moet je een grote hoeveelheid suiker toevoegen. Meer dan bij normaal schepijs (die heeft vaak andere vetten en eigeel om de zachte textuur te geven). Ik heb geprobeerd een beetje een middenweg te zoeken. Mijn ijs was heerlijk, niet te zoet, niet te zuur en lekker zacht en romig. Maar, eerlijk is eerlijk, ik voelde wel af en toe wat kristalletjes. Het ijs is het lekkerste op de dag dat je het maakt, maar het is goed (afgedekt) te bewaren tot een maand in de vriezer. Schrik niet als je een groot hard blok aantreft (veel harder dan normaal ijs!); laat het even een kwartiertje ontdooien en je kan er zo met je lepel in. Liefs! Shifra
Marloes
Ziet er echt heerlijk uit!
Eveline
Leuk recept. Ik ga hem een proberen maken met Steva of een ander suiker vervangend product. Ben benieuwd!
Shifra
Stevia kan, en dat werkt goed! Maar het wordt niet zo zacht dan als je suiker gebruikt. Ze hebben niet het hetzelfde anti vries effect dan dat suiker heeft (suiker zorgt er dus echt voor dat je geen kristallen meer krijgt). Ook ‘vet” maakt het ijs zo zacht, daarom geeft volle yoghurt een meer creamy resultaat dan 0% Griekse Yoghurt (maar ik vind het nog steeds heel lekker hoor!). Echte Frozen Yoghurts (van een bar) hebben stiekem een hoog vet en suiker gehalte, vandaar dat het zo lekker zacht is!
Frauke
Hmm, dat ziet er echt lekker uit! Heerlijk, zeker in combinatie met die chocolade. Ik heb zelf geen ijsmachine maar eigenlijk zou ik die wel een keertje willen afschaffen. Op de wishlist, dat ding :D. X
Monique | WritingMonique
Oeh! Dit ziet er absoluut heerlijk uit! Dit wil ik sowieso proberen!
Liset - Beautydagboek
Wat heb je dit toch weer goed uitgelegd en heerlijk vastgelegd! Ik ga liever niet met de hand aan de slag, dus als ik ooit ergens een goedkope (kan dat, of zijn ze standaard duur? Haha.) tegenkom, wil ik dit zeker proberen. Het klinkt zo onwijs lekker :).
Shifra
Dankjewel!! :) En je hebt al ijsmachines van goedkope merken (tristar bijv.) voor 20-25 euro! Dus het valt best mee!
Anneleen
Ziet er echt heerlijk uit! Nu heb ik terug honger en ik heb pas ontbeten ;)
Suuz
okeee,, ik als ijsmonster… en koekiemonster… dit is hemels!
Margot
Yumm! Dat lust ik ook wel!
Kim
Lijkt me heerlijk! :-)
Renate
OH MY! Shifra wat doe je me aan. ik ben net wakker (uitslaapdagje) en ik heb nog niet ontbeten. Nu kijk ik toch wel heel anders tegen mijn boterham met kaas aan. Die wil ik niet meer. Ik wil zo’n lekker kommetje. Helaas niet super gezond voor de start van de dag. Ik eet wel mijn boterham op. Het ziet er in ieder geval super lekker uit.
Shifra
Haha! You did right. :) (Doe dit maar lekker op een zomerse dag ‘s middags!)
Audrey
Ooo, dit klinkt echt superlekker! Heel erg fijn dat je het zo uitgebreid uitlegt en tips geeft :)
Denise
Dat klinkt heerlijk, mijn geheim tegen ijskristallen is een scheut wiskey in het ijs.
Verder maak ik mijn ijs altijd van gecondenseerde melk, ongeklopte slagroom en dus die scheut whiskey ;)
Shaz
Dat ziet er goed uit. Laatst zag ik nog Mars en Twix frozen yoghurt in de supermarkt staan.
Shifra
No way! HA. Dat klinkt echt heel, héél goed. Ik ben heel blij dat ik het nog niet ben tegengekomen..
Manon
Lekker zo met die chocolade!
Anna
Hmm, die Milka repen zijn ZO goed! En chocolade + ijs = altijd een goede combinatie, natuurlijk!
Shifra
Ja hè! Ik had echt géén idee! Ik vind ze heel veel lekkerder dan de kleine repen! Vooral Oreo vind ik een hele verbetering t.o.v de kleine reep. :)
Julia
Leuk idee! Die chocoladerepen zijn echt geweldig! Maar frozen yoghurt vind ik echt niet lekker.. Helaas :)
jeanine
Wat een leuk recept weer! Frozen yoghurt is echt heerlijk. Frozen yoghurt is zo lekker veelzijdig, kunt er zoveel mee combineren. Goed idee van die chocolade. Eigenlijk een beetje stracciatella ijs, maar dan beter!
Ilse
Jummie, ziet er echt heerlijk uit!
Puck
Oeh, yoghurtijs… Zo lekker. Pak bij de italiaan ook altijd meteen yoghurtsmaak. Heb geen zin in de trammelant van het zelf maken, dus misschien binnenkort toch maar eens een ijsmachine zoeken.
Shifra
IK OOK! Haha! Yogurt ijs neem ik bijna stevast! (Of cake-ijs. Dat is nu mijn favoriet! Die ze toevallig hier bij de italiaan verkopen:)) En een ijsmachine is echt wel heel veel makkelijker, dus als je van plan bent meer ijs zelf te gaan maken, dan is dat wel aan te raden ja!
Stephanie
Aaaah zo lekker, krijg er spontaan zin in!
En Milka chocolade <3
Lisanne
Aaah, wat een goede en eigenlijk simpele tip! Ik zweer hier bij mijn ijsmachine in de zomer maar heb eigenlijk nog nooit yoghurt ijs gemaakt… Shame on me. Deze ga ik zeker proberen binnenkort!
Shifra
Moet je zeker doen!:) Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Elsbet | La Vie Pure
Dit klinkt echt enorm lekker!
Hannelore
Wauw, ziet er superlekker uit!