Afgelopen weekend werd ons dochtertje Zara gedoopt en dat vierden we daarna met een lunch thuis (en taart, ofcourse!). Ik kreeg meerdere keren de vraag waar ik de tijd vandaan had gehaald om zo’n lunch op tafel te zetten. Nouuuu, na heel wat gestresste feestjes in de afgelopen jaren heb ik iets geleerd. En dat is dat ik echt low-key moet gaan, want zelfs dan ben ik nog druk. Dus ik had de grens voor mezelf gesteld dat geen gerecht dat ik zou maken, langer dan een half uur mocht kosten aan bereidingstijd. Waaronder deze havermoutmuffins! Zó goed, voedzaam en lekker. En nog het snelste klaar van alles: de voorbereiding was 10 minuten.
Maak deze havermoutmuffins als gezond ontbijt, als lunch, voor tussendoor of samen met soep voor het avondeten! (yes, I tried it all! Ik heb afgelopen week deze muffins heel wat keertjes gebakken om te testen!)
Havermoutmuffins met blauwe bessen (12 stuks)
200 gram volkorenmeel
100 g bruine suiker*
2 1/4 theelepel bakpoeder
100 g havermout
2 theelepels kaneel
1 tl zout
2 (geprakte) rijpe bananen
180 ml melk
1 ei
1/2 tl vanille extract
50 ml olie
100 g blauwe bessen
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Mix de volkoren bloem, bruine suiker, bakpoeder, havermout, kaneel en zout in een kom.
3. Mengt de natte ingrediënten in een andere kom: 2 geprakte bananen, melk, ei, vanille extract en olie.
4. Voeg het bananenmengsel en de blauwe bessen toe aan de droge ingrediënten en roer voorzichtig door met een houten lepel.
5. Vet het bakblik in (of bedek met bakpapier/cakevormpjes) en schep het beslag erin.
6. Bak de muffins ongeveer 18-20 minuten in de oven, of totdat een saté prikker er schoon uit komt. Laat in 1 uur afkoelen.
(je kunt als je wilt de bruine suiker vervangen met een extra banaan!)
Ik heb de muffins een dag van tevoren gebakken en met een stukje keukenpapier in een vershouddoos bewaard; het keukenrol zorgt ervoor dat de muffins niet te zacht en ‘soppig’ worden. Je kunt ze 2-3 dagen lekker houden op deze manier. (Maar als je ze maakt voor een feestje, is het beste de dag van tevoren!). Ik heb nu ook een batch in de vriezer zitten, voor als we haast hebben en geen tijd hebben om te ontbijten. Dan haal ik er zo een uit de vriezer! Ik eet hem zo, of met een beetje yoghurt.
Als je ze maakt, laat in de comments weten wat je er van vindt! :)
X Shifra
SaveSave
18 Comments
Truusje - De Sandwichformule
Ziet er lekker uit en mooie foto’s!
Yvon
Nog van Harte Gefeliciteerd met de doop van Zara, en de muffins zien er zeer lekker uit.
Ik ga die ook eens maken.
Lilian
Oeh klinkt erg lekker!
Na je fotografie workshop kijk ik echt op een andere manier naar je foto’s!, nog steeds super positief hoor haha, maar meer van hoe je het hebt aangepakt en wat je hebt gebruikt :p.
Shifra
Haha!! Snap ik! In dat stappenplan heb ik ook echt nu weer bij deze foto’s gewerkt! ;-)!
Hetty
Ik heb ze geproefd. Ze waren heerlijk, zagen er mooi uit bovendien.
Annabel
Oeh die zien er wel heel lekker uit, die ga ik zeker eens proberen! En met een kleintje heb je inderdaad minder tijd om uren in de keuken te staan, dus nog een goede reden om ze te proberen :-) Nog gefeliciteerd met de doop van Zara!! Mooie foto’s heb je gemaakt!
Ilse
Lekker zeg! Die ga ik zeker maken!
Erica
Ja, lekker en makkelijk zijn ze he? Ik maak wel altijd de gezonde variant, zonder suiker met extra banaan.
En natuurlijk zegen gewenst met de doop.
Mascha
Die ga ik donderdag maken. Laat je via insta wel weten of ze zijn gelukt (kab et een foto bij )
Shifra
Oh leuk!! Zou je het ook hier willen doen? Dan hebben andere mensen er misschien ook wat aan! :) (ik vind het altijd heel fijn als ik reviews onder een recept lees, voordat ik hem probeer!)
Anne
Ze zijn heerlijk! Én super gemakkelijk te maken :)
Leonie
Oeff still hungry, hier krijg ik zo zin in nu! Ik eet s’ochtends (bijna) elke dag havermout met fruit, dit lijkt me een super leuke afwisseling. Vult het net zo zoals een kom met havermout? (Warmgekookt met amandel melk en fruit) ga dit zeker een keer maken! Ik heb geen excuus van ‘daar heb ik geen tijd voor’ LOL ideaal. x
Shifra
Neee, dat helaas niet. Al was het maar omdat je je havermout zoveel langzamer eet (en dus langzamer die verzadiging krijgt). Maar je zit wel gewoon vol! En als je anders niets had gegeten uit haast, dan is dit een goede optie! Afgelopen week heb ik het een paar keer gegeten met yoghurt, en dan zat ik wel goed vol. :)
Roze-Sophie
Hoi wat ziet dat er lekker uit zeg! Ben al in de supermarkt gaan kijken naar de producten. Helaas verkopen ze geen volkoren bloem. Heb je een ander lekker alternatief?
Shifra
Yes! Je kan het vervangen met gewoon bloem, maar dan moet je ongeveer 1/4 meer gebruiken. Ik heb dit niet geprobeerd, maar dit is de algemene regel als je bloem wilt ruilen voor volkorenmeel! Bloem is een stuk lichter. (dus in dit geval 250 g bloem)
Annemarie
Gefeliciteerd met de doop van zara!!
De Muffin’s zien er super goed uit!!
Els
geweldig recept; gebakken in siliconen vormen en dat ging prima!
Lisa
Deze zijn lekker! Ik was bang dat ze erg “gezond” zouden smaken (saai en smakeloos), maar ze zijn heerlijk zoet en smaakvol. Ook inderdaad erg snel en makkelijk: ik begon gisteren om half 11 ‘s avonds met bakken (zwangerschapshormonen doen rare dingen met je), en had om half 12 een lading heerlijke muffins voor mijn neus liggen. Vriend heeft ze ook goedgekeurd, en wil ze graag mee als gezond tussendoortje voor op zijn werk. Toprecept!