Al jaren eet ik vrijwel geen bevroren pizza, omdat ze vaak niet zo super zijn en wel veel calorieën hebben. Maar ik mis ze! Op de momenten dat ik in het weekend roep ‘laten we lekker een pizza in de oven gooien’, of de dagen dat ik alleen eet en besluit met een film een pizza te eten. Of ‘s avonds laat als snack. Op al die momenten wil ik geen deeg maken, maar wil ik die pizza gewoon in de oven kunnen gooien. Niets mis mee om dan een gekochte pizza in de oven te gooien, maar zelfgemaakte bevroren pizza’s zijn the real deal! Ze zijn vers, je kunt alle (ALLE) toppings erop gooien die je maar wilt (en ze eindelijk eens goed symmetrisch verspreiden, aargh!) en ze zijn een stuk gezonder.
Het is super makkelijk! Maak een avondje wat een extra pizzadeeg en met een paar trucjes vul je je hele vriezer met bevroren pizza’s! Stap 1. Rol je pizzadeeg uit
Doe dit op een avond dat je al pizza eet en maak gelijk een dubbele, driedubbel of what the heck, vierdubbele pizzadeeg.
Je kunt gekocht pizza gebruiken of helemaal from scratch beginnen.
Het pizza recept dat ik gebruik (voor 4 pizza’s):
400 g bloem
1 tl zout
7 g gist (één zakje)
240 ml lauw warm water
Bestuif het werkblad met bloem en kneedde bloem, zout, gist en water tot een glad deeg. Kneed het goed door. Vorm een bal en leg hem in een schaal, besmeer met een beetje olie en laat afgedekt op een warme plek 30-40 minuten rijzen. (Ik zet meestal de oven op de laagste stand. Of als je oven niet heel laag kan, zet je hem af en toe aan.)
Stap 2. Pre-bake de bodem
Bak de bodem alvast een keertje voor, voordat je hem belegt met toppings en hem in de vriezer stopt. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt van de toppings en hij straks extra knapperig is na het bakken!
> Bak de pizza’s op met bakpapier bedekte bakplaat 4-5 minuten op 220 graden. Totdat de bovenkant droog is en luchtig is. De bodem hoort er nu nog bleek uit te zien, no worries. Laat de bodem goed afkoelen voordat je hem belegt.
Stap 3: Beleg de bodem met tomatensaus en zoveel toppings als je maar wilt!
Je kunt de bodem ook invriezen zonder toppings!
>Mijn favorieten: parmaham + tomaat + mozerella + ruccola achteraf // tomaat + ham + ananas + kaas //
gorgonzola + spinazie + walnoten
Stap 4: Leg de pizza terug op de bakplaat en vries (onbedekt) 2-3 uur, totdat alles goed vast zit en bevroren is. Stap 5: Verpak de pizza’s in plastic folie en daarna in aluminium folie
Door de pizza’s in 2 lagen te verpakken drogen ze niet uit in de vriezer. Omwikkel ze eerst met plastic folie en daarna met een laag folie. Nu zijn je pizza’s 3 maanden houdbaar! Oh en vergeet niet op de buitenkant te schrijven wat voor toppings erop de ze pizza zitten. Ik heb er nu heel wat werk van gemaakt met een knijper, touw en mooi bruin papier, maar let’s be honest: zo zien ze er natuurlijk lang niet allemaal uit.
Als ik het weg zou geven als cadeautje (dat trouwens heel leuk zou zijn!) dan zou ik wel de moeite nemen. Maar nu schrijf ik het vaak gewoon met een stift op de buitenkant. Maar om te inspireren en voor de foto’s, ziet dit er wel heel veel leuker uit. En in een ideale wereld, zou ik hier elke keer de tijd voor nemen. (Ik vind dit wel het allerleukste!) And there you have it: zelfgemaakte bevroren pizza’s! Je bent nu altijd maar 10 minuutjes verwijderd van een homemade pizza. Met symmetrische toppings. Ha. X Shifra
P.s Qua calorieën: ik blijf eigenlijk altijd onder de 500-600 calorieën en ik kom meestal op 14-15 smart points uit per pizza! En daardoor past het prima in mijn gezonde ritme. (Terwijl een pizza uit de winkel het dubbele is!) Ik probeer qua toppings niet te veel kaas te gebruiken en sowieso slanke kaas, tomatensaus (puur) en veel te beleggen met groente.
27 Comments
Sanne
Zo leuk! Eindelijk een pizza uit de oven die niet boordevol met vet en zout zit. Dankjewel 🙂
Lauriëtte
Als wij hier pizza eten is dat inderdaad omdat we geen zin hebben om in de keuken te staan. Op deze manier heb je dan toch een homemade pizza! Ideaal dit!
Shifra
Precies!! You got it.
Luna
Super leuk idee! Heb je toevallig ook ideeën om pizza te kunnen maken als je geen oven hebt?!
Shifra
Ja! Een pan of airfryer. Ik gooi hem nu ook wel eens in de airfryer, maar tijdens de lunch maak ik wel eens broodpizza in de pan. Ik denk dat dat hetzelfde werkt voor een bevroren pizza. Laat hem even ontdooien, verhit olie in een pan met dikke bodem, en leg de pizza erin. Bedek de pizza met een deksel en laat op laag vuur bakken (ongeveer 20 minuutjes).
Anne
Slim idee! Ik vind diepvriespizza’s van de winkel gelukkig ook lekjer, maar het lijkt me wel leuk om een keer helemaal zelf pizza’s te maken. Heb je toevallig ook een recept om het deeg te maken?
Shifra
Ik vind ze uit de winkel ook lekker hoor! En daar is ook echt niets mis mee. Maar ik moet daar -om op gewicht te blijven- zoveel rekening mee houden dat het voor mij niet waard is. Dan moet hij wel ECHT heel lekker zijn. Deze pizza’s vind ik lekkerder én ze zijn een stuk gezonder. Dus win-win! Ik heb mijn pizzadeeg-recept toegevoegd! Daar had ik gisteren geen tijd meer voor. Hij staat onder stap 1. :) X
Anne
Dan is dit zeker een goede oplossing! En vers is nog extra lekker ook, denk ik;) Bedankt voor het recept!
Margot
Wat een ontzettend goed idee, dit ga ik onthouden!
Esmee
Wij maken wel vaker zelf pizza(deeg), maar het is nog nooit in me opgekomen om een pizza kant-en-klaar in te vriezen. En dat terwijl we vaak nog wel toppings en deeg over hebben, het zo heerlijk makkelijk is om af en toe gewoon een maaltje uit de vriezer te halen en home made zooooveel lekkerder is dan pizza’s uit de supermarkt!
Irma
Oehoeh, makenmakenmaken!
Vicky
Klinkt echt super goed! En inderdaad een makkelijk en gezond alternatief voor diepvriespizza uit de winkel. Vraagje nog, hoe lang doe je ze dan bevroren/ontdooit in de oven als je ze gaat eten?
Vicky
Oh grapje ik zie het al op de foto staan. 8-10 min op 200 graden
Judit
Wat een goed idee. Zelf gemaakte pizza’s zijn altijd zó lekker! Ideaal voor de luie avonden.
Ik zou ze zo wel cadeau willen krijgen hoor ;)
Loes | Gewoon iets met Loes
Lekker! Dit is echt wel een goed idee! Wij eten overigens niet zo vaak pizza en manlief maakt dan vaak een hele plaatpizza, waarvan hij de reststukjes de volgende dag koud luncht. Dat is dan weer niet zo aan mijn besteed, maar dit lijkt me wel leuk!
Rachel Kromdijk
haha ik werd erg nieuwsgierig door de titel maar wauw wat heb je dit leuk gedaan!
Ilse
Zo lekker! Ik wil die panpizza’s eens proberen te maken want we hebben helaas geen oven.
Marjoleine
Omg zo lekker!! Ik ga het opslaan en hopelijk heel snel een keertje maken :-)
Evelien Coufreur-Blaauwendraad
Laat ik nou dus vorige week precies dit gedaan hebben met manlief: 10 pizza’s gebakken, 8 in de vriezer. Ze zijn zo lekker! Echt goed dat je deze blog post hebt geschreven, ik kon amper een (Nederlandse) fatsoenlijk, visueel aantrekkelijk pizzaplan vinden. Kost wel wat tijd maar dan heb je ook wat. En na verhouding kost het ook nog eens zo veel minder. Samen pizza’s bakken is ook zo gezellig, gewoon een datenight van maken 😀
Echt nooit meer winkelpizza’s voor mij
Anne
Wauw, dit is één van de beste ideeen die ik ooit heb gezien! Super slim! Wij waren ook al overgestapt van diepvries naar alleen een kant-en-klare bodem met verse producten, maar op deze manier kun je gewoon een hele ‘batch’ maken!
Tamara
“Stap 4: Leg de pizza terug op de bakplaat en vries (onbedekt) 2-3”
2-3 uur? Ik ga het in ieder geval een keer uit proberen! Zal dit ook kunnen met een kant en klaar deeg van de supermarkt denk je?
Shifra
oh oeps! Overheen gelezen. 2-3 UUR. Ik ga het even aanpassen! En yes! Zelfde methode maar dan met kant-en-klaar deeg uit de supermarkt werkt prima!
KouweKleren
Eigenlijk wist ik het al, maar Sifra, je bent briljant!
Ayla
Oké, dit is echt het beste idee ever! Love pizza’s, maar don’t love diepvriespizza’s. Ik ga ze snel maken zodat we rondom de verhuizing lekker een homemade pizza in de oven kunnen gooien!
Nicole
Wat een leuk en lekker idee zeg! Het ziet er heel erg goed uit.
Arjanne Boven
Leuk!! Vries je ze bij stap 4 met bakplaat en al in? En hoe lang? 2-3 staat er :). Is dat minuten of uur?
Ik ga ze denk ik zondag maken!
Camilla
Hoi! Ik heb vraagje over de bevroren pizza’s. Als je alleen de bodem invriest, moet je deze dan eerst laten ontdooien voordat je hem belegd? Of kan je hem bevroren beleggen dan meteen de oven in doen? Wat denk jij?