Ik zei al in een eerdere herfst-post, dat ik sinds dit jaar bewuster meeleef met de seizoenen. Niet alleen probeer ik het seizoen binnenshuis te halen (er staan nu overal pompoenen. Zélfs in de badkamer. “IN DE BADKAMER?!”), maar ook probeer ik te koken naar wat er écht bij het seizoen hoort. Met de nadruk op ‘proberen’. Ik weet namelijk niet zo heel goed welke groente en fruit bij welk seizoen horen, want vrijwel alles is het gehele jaar te koop. Maar! Gelukkig was daar Iris. Zij leerde mij welke groente en fruit bij het najaar horen!
Iris Boonstoppel schreef hierover het boek “Herfst”. Het boek leek me in eerste instantie ontzettend interessant, omdat ze seizoensgebonden recepten aanbied. Maar het blijkt daarnaast eigenijk een handboek te zijn voor hele drukke mensen! Ze laat zien dat als je weinig tijd hebt, zonder potjes en pakjes (yay!) snel kunt koken. En dat ook nog eens met vrijwel alleen maar seizoensproducten (dubbel-yay!). Voor de maanden september, oktober en november geeft ze als extra’tje elke week een planning met haar eigen recepten. Ik houd zelf niet zo van voorbedachte weekplanningen – ik vind het veel te leuk om zelf te bedenken wat ik ga eten. Maar het is puur een extra’tje in het boek. De recepten zijn kort, overzichtelijk en duidelijk beschreven. Geen lange ingrediëntenlijst met onbekende producten; Geen lange uitleg. Dit motiveert mij om ‘even’ snel aan de slag te gaan met de recepten. Vooral de overzichtjes (die je ziet op bovenstaande foto) vind ik erg fijn! Nu weet ik precies welke fruit/groente bij welke maand hoort. Vaak is de smaak dan ook nog lekkerder!Wat ik daarnaast ontzettend handig aan het boek vind, is de ringband! In eerste instantie vond ik het wat goedkoop aandoen, maar eigenlijk is het hartstikke praktisch. Het recept wat ik nodig heb, klap ik open en dit ligt vervolgens de gehele tijd naast mijn pan open om erin te kunnen spieken. Doordat het een simpel boekje is, met een rustige moderne layout, voelt het alsof het boekje wel vlekken mag krijgen. Er mag echt mee geleefd worden, en dat vind ik wel een lekker gevoel. Een groot nadeel aan de gekozen simpele layout, vind ik de foto’s. De foto’s zijn klein en donker, en daardoor lang niet altijd even duidelijk. Ik zie vrijwel geen lekkere mooie foto’s die mijn buik doen rommelen. Bovendien kom je vaak (ook in dit boek) recepten tegen die onbekend zijn, en dan moet toch echt de foto mij overhalen.Al met al is dit boek een handig naslagwerk en een goede back-up als je weinig tijd hebt en zonder allerlei pakjes (en E-nummers) een gerecht op tafel wilt zetten. Ik vind het fijn om een typisch najaars-kookboek in mijn boekenkast te hebben, maar ik zal het op dit moment niet veel raadplegen. Eigenlijk zijn de foto’s voor mij de dealbreaker; zij dagen mij niet uit om nieuwe (onbekende) recepten te proberen. Misschien als ik ooit vijf kinderen heb, en van tennisles tussen voetbal heen-en-weer rijd, dit boek veel vetplekken als gebruikerssporen zal hebben. Maar op dit moment, laat ik hem nog even in de kast staan (en die vijf kinderen ook;-)). Liefs, Shifra
P.s Iris Boonstoppel is ook een blogger en blogt op IrisKookt. Hier kun je tevens ook haar boek bestellen voor 12,95. Morgen post ik mijn favoriete recept uit dit boek! X
Deze review bevat een product die is opgestuurd door een uitgeverij of schrijver. Lees mijn disclaimer hierover.
7 Comments
Nina
Wat leuk :)
Beauty Blog Chick
Superleuk!
Tessa
wat leuk! Zijn de recepten koolhydraat arm?
Shifra
Nee, dat niet! ;-)
Mirthe
Klinkt als een leuk boek! Fijn dat het niet zo duur is:)
Mirthe
Oh dat klinkt echt heel leuk! Meeleven met de seizoenen is superfijn maar ik zou ook niet goed weten welke groentes nou wanneer in het seizoen zijn, dus dan is het wel heel handig. En ook fijn dat het niet zo veel tijd kost allemaal! Wel jammer van die foto’s, ik vind het ook altijd fijn als ik kan wegzwijmelen bij van die grote perfecte food photography.
whatevergivesjoy
Leuke tip! Thx!