Deze tijd van het jaar is het zo extra leuk om in de keuken te staan en allerlei lekkere dingen te maken. Ik beeld mij wel eens in dat ik later een groot gezin heb, waarbij de kinderen het állemaal leuk vinden om te bakken. En ik geniet van al geklieder en de chaos, terwijl we elkaar glimlachend aankijken en het buiten sneeuwt. Maar totdat ik dat gezinnetje heb waarin iedereen graag bakt, bak ik er in mijn eentje op los. Vandaag Sinterklaas-koekjes! Donderdag hosten Hans en ik een Sinterklaasavond bij ons thuis en ik wilde wat originele koekjes! Red velvet Sinterklaas koekjes
250 g bloem
2 el cacao poeder
1/2 tl zout
1,5 tl bakpoeder
200 g suiker
110 g boter (op kamertemperatuur)
2 tl rode kleurstof
1,5 tl vanille extract
1 (groot) ei (op kamertemperatuur)
Meng de bloem, cacao poeder, zout en bakpoeder in een kom. Klop met een mixer in een andere kom de suiker samen met de boter luchtig en licht van kleur. Voeg het ei, de kleurstof en de vanille extract toe en mix totdat het gemengd is. Zet de mixer op een lagere stand en voeg in delen de bloem toe, totdat het helemaal is opgenomen. Kneed het deeg tot een bol, dek af met plastic en laat een uurtje in de koelkast staan.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ongeveer 3-5 mm. Snijd met een mesje kleine mijters van ongeveer 5 bij 6 cm uit. Of leg een geprinte en uitgeknipte mijter op het deeg en snijd die elke keer uit. Leg ze met genoeg afstand op de bakplaat. Als het deeg te slap wordt, doe het dan terug in de koelkast om het te laten opstijven. Blijf koekjes uitsnijden totdat het deeg op is. Bak ze voor 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Draai ze halverwege een keertje om.
(Let er op dat je ze niet te lang bakt. Ze harden na het bakken nog uit, dus wacht niet totdat het harde koekjes zijn. Ik haalde ze uit de oven zodra de buitenkant droog was en ze nog een beetje zacht waren.)
Haal ze uit de oven en laat ze verder afkoelen op een afkoelrooster.
Voor de topping gebruikte ik gewoon het standaard recept van royal icing.
Royal icing
350 g poedersuiker
1 eiwit (of vervang met eiwitpoeder)
een paar druppeltjes citroensap
Klop het eiwit met een staafmixer stijf (net zolang totdat je pieken kunt maken die blijven staan). Meng beetje bij beetje de poedersuiker erdoorheen, net zolang totdat alles is opgenomen en er een dikke massa ontstaan. Voeg nog een paar druppeltjes citroensap toe en mix het goed door. Schep alles in een spuitzak (of knijpfles) en omlijn de koekjes. Het geef het mooiste resultaat als je in één keer alle strepen doortrekt, zonder te stoppen. Als je stopt krijg je snel een dikke klodder.
Laat de icing een uurtje uitharden op kamertemperatuur. En bewaar ze in een afgesloten doosje. De koekjes zijn krokant aan de buitenkant en een beetje zacht en chewy aan de binnenkant. En het állerleukste: ze smaken echt naar red velvet cake! De icing staat niet alleen heel leuk, hij maakt het koekje ook net wat zoeter. Je kunt ook nog speculaaskruiden door het beslag mengen om het nog wat extra Sinterklaas-achtig te maken. Fijne Sinterklaas! Liefs, Shifra
16 Comments
Pauline
Ik heb nog wel een kind te leen om mee te bakken…
Marieke
Ooh sinds ik zelf red velvet cake hdb gemaakt ben ik echt fan. Dus ik ga deze koekjes echt even onthouden. Ik denk dat ze ook leuk zijn om voor kerst te maken en dan in de vorm van zo’n koekmannetje.
Anna
Och, wat een schatjes <3. Ik word hier echt zo vrolijk van! Heerlijk dat ze lekker crunchy aan de buitenkant zijn, maar zacht van binnen. Yay voor red velvet cake!
Shifra
Ja, dat zijn de perfecte koekjes hè? Daar houd ik heel erg van!
Dionne
Super leuk gedaan! Ziet er heerlijk uit!
anneleen
Ziet er echt super leuk en lekker uit! :)
Yvon
Een zeer leuk idee, om dit voor sinterklaasavond te maken…….;-)
Mies
Jaaaa, deze zijn zo leuk! Ik wilde nog wat lekkers gaan maken met Sinterklaas, dus ik sla ze zeker op. En koekjes die van buiten crunchy en van binnen chewy zijn, zijn altijd welkom. Weer super origineel Shifra (al ben ik niet anders van je gewend, haha)!
Manon
Wat leuk om dit te maken! Lijkt me ook wel lekker.
Monique | WritingMonique
Wat leuk! Ze zien er heerlijk uit.
Paulien
Hmm, dit ziet er heerlijk uit! De combinatie van krokant vanbuiten en zacht vanbinnen is altijd een succes! Random thought: ik dacht écht altijd dat het “oh, kom maar eens kijken” was in plaats van “oh, kom er eens kijken”. Heel mijn kinderlijk wereldbeeld om zeep :-)
Shifra
Haha!! I’m sorry to burst your bubble.
Lize-Ann
Wat een leuke koekjes!
Elsbet | La Vie Pure
Wat leuk gevonden! Ziet er zo schattig uit!
Ilse
Aaaw, wat een origineel en leuk idee voor koekjes! :)
Shifra
Dankjewel!