Vorig jaar droomde ik in januari al over deze confetti taart. Nu was ik er nog eerder bij! In november was ik op een event waar ik een hele lekkere red velvet cake at. Sindsdien heb ik besloten dat dat mijn verjaardagstaart moest worden. Een red velvet cake die perfect zacht en ‘nat’ is en die typsiche red velvet-lichte-cacao smaak heeft. Want ja, red velvet is vooral een kleurtje, maar het smaakt ook echt anders dan een normale cake! Er zit niet genoeg cacao in om het chocoladecake te noemen, maar heeft wel een licht chocolade smaakje ver weg. Red velvet cake (licht aangepast recept van van Sally’s Baking Adiction)
voor 12 personen
350 g cakemeel
3 tl bakpoeder
3 el cacao poeder
1/2 tl zout
115 g boter
400 g kristalsuiker
240 ml zonnebloemolie
4 eieren
1 1/2 el vanille extract
1 tl witte wijnazijn
3 tl rode kleurstof (hoeveelheid rode kleurstof hangt af van wat je gebruikt)
240 ml karnemelk
Meng de cakemeel, bakpoeder, zout, en cacao poeder in een grote kom en zet apart. Klop de boter met suiker op hoge snelheid 10 min. met een mixer tot er een lichte, luchtige crème ontstaat. Voeg de olie toe en klop nog 2 minuten op hoge snelheid door. (Schraap halverwege een keer de randen van de kom schoon met een spatel). Splits de eieren en zet het eiwit apart. Voeg de eigelen en vanille extract aan het botermengsel toe en mix weer goed door. Klop de witte wijnazijn en rode kleurstof erdoor, totdat je de gewenste kleur rood bereikt. Voeg het bloemmengsel en de karnemelk afgewisseld toe, begin en eindig met het bloemmengsel (dus droog – melk – droog – melk – droog – melk – droog). Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten stijf. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het beslag. Vet de cakevorm in. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven 35 min. op 175 gaar.
Test tegen het einde van de baktijd met een satéprikker of de cake gaar is: als hij er droog en schoon uitkomt is de cake gaar.Ik heb het cakebeslag verdeeld over drie cakevormen van 20 cm. Daarna heb ik ze laten afkoelen op een afkoelrooster. Ik heb de taart opgebouwd met vanille roomkaas tussen alle lagen en afgesmeerd aan de buitenkant. De frosting die ik gebruikte was een probeersel en was achteraf niet de beste frosting. Hij was te soepel en gleed daardoor iets te snel van de taart af als hij ook maar even uit de koelkast. Daarom hieronder het recept van vanille roomkaas die ik normaal gebruik (en die heel goed is!). Mocht je de frosting wat romiger en soepeler willen, zodat hij iets meer lijkt op mijn taart, voeg dan een paar eetlepels melk toe totdat je de gewenste dikte bereikt.
Vanille roomkaas
300 g roomkaas
150 g boter
150 g gezeefde poedersuiker
1 zakje vanille suiker (of 1 el vanille aroma)
optioneel: 1-5 el melk
Klop met de staafmixer de roomkaas en boter op gemiddelde snelheid door elkaar, totdat het goed glad is. Voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker erbij en klop, op een normale stand, tot dat het licht en luchtig is (ongeveer na 2-3 minuten). Voeg een paar eetlepels melk toe om de frosting wat soepeler en romiger te maken.
Deze taart was nog meer een succes dan ik had verwacht! De rode kleur was onderwerp van gesprek en de cake zelf is zo zacht dat hij samen met de roomkaas echt weg smelt in je mond. Zo snel en goed dat je nog wel even een tweede stukje nodig hebt om alles goed te proeven hoor.. Maar hey, het is mijn verjaardag! X Shifra
(P.s De cake kun je ook heel goed van tevoren maken! Maak de cake een dag van tevoren en zet hem in de koelkast. Of maak alles een dag van tevoren en zet hem op de dag zelf in elkaar. Maar als je voorwerk wilt doen, maak dan de hele taart een dag van tevoren. Het bespaart je heel wat stress en ik vind stiekem secondday-cake het allerlekkerste!
9 Comments
Anne
Ik vind dit er altijd zo lekker uitzien, maar heb het nog nooit geproefd :o
Willemieke
Aaaah lekker!! Bernardo’s in Ede heeft sinds een paar dagen red velvet ijs, ook echt té lekker!
Suzanne
Red Velvet is zo onwijs lekker!
Loes | Gewoon iets met Loes
Yes! Het recept! Ik ben je eeuwig dankbaar Shifra (denk ik, want moet uiteraard nog proberen, ha!). Binnenkort maar eens even een gelegenheid verzinnen om ‘m te maken! Thanks for sharing!
Rowan
Ziet er weer heerlijk uit! De red velvet staat ook op mijn baklijstje, moet ik echt nog een keer zelf maken. Zo lekker!
anneleen
Hihi ik ben hetzelfde als Anne hierboven, ik vind dit er ook een superlekkere taart uitzien, maar heb ze ook nog nooit gegeten :) toch maar eens doen binnenkort!
Ilse
Die ziet er goed uit zeg! Opslaan en maken die hap!
Manon
Oh jeetje dit ziet er heerlijk uit
Femke
Oh red velvet cake is zo lekker! Maar zelfgemaakt vast nóg lekkerder, dus ik sla het recept op!