Deze post gaat niet zomaar over het maken van de ricotta aubergine taart, maar over een belangrijker vraag: als je zou moeten kiezen tussen hartig of zoet, wat zou je kiezen? Je moet nú kiezen. Say it! Zoet? Hartig? AAAH. Ik weet het niet. Juist de afgelopen jaren ben ik hartige dingetjes zo gaan waarderen. Vroeger was het heel makkelijk, je koos altijd zoet. Zeker als kind. Een plakje worst van de slager is lekker, maar een lolly bij de kassa van de supermarkt… Ik kwam erop toen ik heel veel stukjes van deze taart proefde om te bedenken hoe ik moest beschrijven hoe deze taart smaakt. Deze ricotta aubergine taart is een recept voor een hartige taart, máár hij is ook een beetje zoet door de bladerdeeg. En toen bedacht ik mij dat ik eigenlijk helemaal niet kan kiezen tussen zoet en hartig. En dus koos ik maar voor deze taart. Dus: zoet, hartig of deze taart?
Ricotta aubergine taart (voor 8 stukjes, 4 personen)
1 aubergine
2 tl zout
1 el olie
150 g ricotta
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 tl chilipeper
peper
250 g vers bladerdeeg (of ontdooid in de koelkast) (ik gebruikte Tante Fanny vers bladerdeeg)
1 ei
1 el water
basilicum
Snijd de aubergine in de breedte in dunne plakken. Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat ze uitlekken in een vergiet voor 15 min.
Verhit 1 el olie in grillpan en grill de aubergine in 4-5 minuten gaar met regelmatig keren. Meng ondertussen in een kom de ricotta, knoflook, chilipeper en peper en zet apart.
Rol het bladerdeeg uit op een werkblad bestuift met bloem tot een lap van ca. 40 bij 20 cm. (Als je losse plakjes gebruikt, leg ze op elkaar en rol het dan uit). Verplaats het bladerdeeg naar een bakplaat met bakpapier. Teken met het puntje van een mes een rand van 1 cm af aan alle kanten (snijd niet helemaal door, het is puur echt aftekenen). *
*Let erop dat je op het moment dat je gaat werken met het bladerdeeg, je vaart maakt. Als je te langzaam werkt en het bladerdeeg te warm wordt vanuit de koelkast, loop je het risico een zompige bodem te krijgen tijdens het bakken.
(Als je merkt dat dit niet voor je werkt, of je wilt zeker voor het onzekere nemen, bak dan de bladerdeeg bodem voor 10-15 min. blind, doe de vulling erop en pak nog 10 min.)
Bak voor 30 min. op 200 graden, totdat het goudbruin is. Laat afkoelen voor 5 min. en bestrooi met blaadjes basilicum. Snijd in 8 grote stukken en serveer warm of op kamertemperatuur. Afgekoeld is deze bladerdeeg taart nog steeds heel lekker (meer pizza-achtig), maar bij lange na niet meer zo lekker en speciaal als warm.
Deze hapjes zijn perfect voor het borrelen of als bijgerecht bij de lunch of diner. Licht, knapperig, een beetje pittig en vooral heel lekker hartig. Geniet! X Shifra
Suzanne
Ziet er echt heel lekker uit!
Liefs Lara
Ik zou ook echt niet kunnen kiezen tussen zoet of hartig. Denk dat ik eerder toch naar hartig neig! Ik heb toevallig nog een aubergine in mijn koelkast liggen, maar wist niet wat ik er mee aan moest, misschien dat ik dit receptje binnenkort zal uitproberen!
Melle
Oehlalaaaaaa wat lekker zeg :)
Ilse
Lekker! Ik ga hem weer opslaan!
Yvon
Ik hou het liefst van hartig eten, maar zoet sla ik ook niet af.
Ga dit zeker een keer maken, want het lijkt me erg lekker.
Sla hem meteen op bij je andere recepten.
Een fijne zonnige middag en avond verder
Manon
IK ben benieuwd hoe dit smaakt.
Audrey
Ooo, dit ziet er echt heerlijk uit! Dacht eerst dat er champignons op lagen.
Kiezen is idd heel moeilijk. Ik denk dat ik voor hartig zou kiezen, omdat ik echt verslaafd ben aan chips. Bitterballen en frikadellen vind ik ook geweldig als snack. Maar van de andere kant, een leven zonder brownies, cheesecake of gewone koekjes: niet te doen. Pff, gelukkig hoef ik niet echt te kiezen.
Cora
Lijkt me heerlijk! :)
Babette | StudioBabsie
Jammie ziet er heerlijk uit!