Ik voel me extra Hollands door te zeggen, maar oh, wat HOUD ik van kaas! Ik kan elk moment van de dag wel kaas eten en het liefste ligt mijn koelkast er vol mee. Ik vind het erg gezellig om vrienden uit te nodigen en samen met een goed glas wijn van allerlei kaasjes te genieten. Maar het is nog best lastig welke kaasjes je nu neerlegt en wat je er bij legt. Hier zijn mijn vijf tips voor het samenstellen van de pérfecte kaasplank!
1.Aankleding
De aankleding geeft de eerste indruk, dus serveer de kaas op een leuke manier. Met bijvoorbeeld een leuke broodplank, leisteen, plankje van aardewerk of ga voor iets heel bijzonders: een schorsplankje! (Maak zelf schorsplankjes door dunne plakjes van een boom/grote tak af te zagen) Combineer meerdere plankjes met elkaar in verschillende groten en materialen. Snijd de eerste plakjes van een kaas alvast voor, niets zo vervelend als je niet weet als gast hoe de kaas gesneden moet worden.
2. Kies de kazen
Het borrelen draait om de kaas, dus pak niet zomaar wat uit het wilde weg. Kies de kaas met zorg uit. Ga voor verschillende smaken en textuur. Kortweg heb je vier categorieën: blauwe schimmelkaas, oude kaas, harde kaas of zachte kaas. Je hoeft niet per se uit elke categorie een kaas te kiezen, maar wissel een beetje af tussen categorieën. Houd ook rekening met de wensen van de gasten en zorg dat er altijd een bekende kaas zoals camembert of brie tussen zit. Ik probeer meestal voornamelijk bekende kazen te kiezen voor mijn gasten en minstens één onbekende kaas.
3. Geef kazen een naam
Dit zie ik (nog) bijna nergens, en het klinkt misschien overbodig, maar dat is het niet. Ik waardeer het zelf heel erg als er bij elke kaas een naamkaartje staat en ik merk dat ik mijn gasten daar ook een plezier mee doe. Mensen vinden het leuk om te weten welke kaas ze eten (vooral als het een kaas is die ze nog niet kennen). Sommige winkels stoppen bij hun kaas tegenwoordig al een naamkaartje die je zo in de kaas kan prikken. En maak anders zelf de naamkaartjes door simpel op vlaggetjes te schrijven en deze aan cocktailprikkertjes te plakken. Of als je een leiplankje hebt, gebruik je een krijtje om de naam erbij te schrijven! Bij wat onbekendere kazen schrijf ik er vaak ook bij of het een mild, licht pittig of pittige kaas is.
4. Temperatuur
De temperatuur van kaas is heel belangrijk, want een te koude kaas verbloemt de smaak. Het beste kun je de kazen op kamertemperatuur te serveren. Ik haal de kaas meestal een half uur tot een uur voor het opdienen uit de koelkast.
5. Geen kaasplateau zonder begeleiders
Juist de extra dingetjes naast de kaas, kunnen de kaas weer hele andere smaken geven! Door de ene keer de kaas met een toastje te combineren en de andere keer weer met een cracker en wat honig, krijg je veel diversiteit. Ga bijvoorbeeld voor stokbrood, crackers, toastjes, fruit, olijven, vijgen, noten, vlees, honing mosterd én natuurlijk wijn!
En zo ziet mijn tafel er gemiddeld uit als ik vrienden of familie uitnodig om lekker te komen borrelen. Ik heb mijn favoriete kazen uitgekozen voor het kaasplateau; Roombrie, Camembert, Roquefort, Port Salut, Engelse Cheddar en Roche Baron.
Daarnaast heb ik een heel wat begeleiders; een notenmix, olijven, een salade (heel simpel gehouden met olijven en balsamico-olijfolie-dressing) notemix, rode wijn (Viña Ducaro Tinto), parmaham, rode druiven, Spaanse Chorizo, tomaten, mosterd, stokboord, crackers en drie verschillende tapenades. De aankleding van de tafel heb ik vooral in natuurtinten gelaten; een witte loper in het midden en voor de rest al het servies op de houten tafel. Ook de kleur van het servies is zoveel mogelijk in aardetinten, blauw, groen en grijs.
Veel plezier met het samenstellen van je kaasplataeu voor je volgende borrel/feestje! Liefs, Shifra
P.s Deze blog schreef ik eerder voor de Hemablog! Bekijk hier welke artikelen ik nog meer voor hen schreef!)
22 Comments
Nenacecilia
Bij mijn kaashandel worden er altijd vlaggetjes opgezet.
Probeer trouwens eens een Stilton als je van schimmelkaas houdt. En zelfs als je er niet van houdt, dan nog ga je hem lekker vinden ;-)
Shifra
Ja, die ken ik! Haha! Er zijn weinig kazen die ik niet lukt, ik vind Stilton ook heel lekker! Fijn dat jouw kaashandel er al vlaggetjes bij heeft!:)
Rosanne
Oooooooh, wat een heerlijk post! J’aime du fromage <3 Mooie foto's!
Manon
Super leuk idee om een keer voor mijn moeder te doen, die houd hier wel van!
joriannn
Wouw wat een prachtige foto’s en wat krijg ik trek. Ben ook ook dol op kaas en kaasplankjes!
Shifra
Dankjewel Jorian!:)
Tjitske Anna
De foto’s zien er echt gaaf uit! :)
Mirthe
Wat ziet dit er gaaf uit! Als ik kaas op tafel zet wordt het niet zo
mooi.. Heel leuk artikel!
Shifra
Het zag er bij mij vroeger ook lang niet zo mooi uit hoor! Even een kwestie van de juiste materialen over de tijd verzamelen. Ik heb nu inmiddels heel wat mooi houten planken verzameld die echt de toon zetten. Maar ik mis ook nog heel veel! Zoals een echt kaasmesje bijv. :)
Dita
Wauw dat ziet er mooi uit! :) Ik ben ook dol op kaas.
Silvana
Wat een prachtige foto’s! Krijg gelijk trek in kaas.
Audrey
Ik heb een hekel aan kaas, maar wilde wel even zeggen dat ik de foto’s echt superleuk vind ;)
Shifra
Wat lief, dankjewel!
Isabelle
Ok, nu wil ik kaas, haha!!
Ik vind dit ook gewoon zo gezellig om te doen met vrienden of familie!!
Lore
Wauw, wat een prachtige tafel! Ik krijg spontaan zin in kaas.
Elsbet | La Vie Pure
Eigenlijk hou ik niet van kaas, maar dit ziet er zo goed uit!
Eilish (artisticstateofmind)
Verdorie, nu wil ik kaas en hebben we geen kaas. AAAH
Marieke
Wat een prachtige foto’s!
De rest van het artikel is trouwens ook super! Ik krijg helemaal zin om vrienden uit te nodigen en lekker van de kaas te gaan smullen :)
groetjes!
Shifra
Hihi.^-^
Fransien
Wat een gezellige tafel En wat lekker al die kaasjes.Heerlij met stokbrood.
Fransien
Wat een prachtige tafel en wat heerlijk al die kaasjes.
Jan-Paul
Ziet er lekker uit! Pas wel op met kaas en zwangerschap!