Toen ik net begon met bloggen vond ik het overweldigend wat er allemaal te leren was. Fotografie vond ik het minst leuk, maar ik merkte al wel snel dat júist het verschil kan maken op een blog. Foto’s geven (samen met layout) de eerste indruk van je website en maken dat recept zo extra lekker waardoor je als lezer niets anders wilt dan dat recept namaken. Als ik nu kijk naar mijn eerste foto’s heb ik grote stappen gezet (and stil learning!) Ik deel de dingen die voor mij een gamechanger waren op het gebied van foodfotografie. Ik werk voor deze post samen met Knorr! Hun wereldspecials kosten weinig tijd om op tafel te zetten en vooral als je je wilt focussen op andere dingen dan koken (fotografie dus!) is dit ideaal. Ik maak Tikka Masala, omdat het zo lekker kleurrijk en romig is en daardoor bijna geen styling nodig heeft. Ook voeg je aan dit wereldgerecht zelf verse ingrediënten toe (zoals tomaat en komkommer) die je als eventuele props er nog bij kunt leggen!
(En dit is stiekem ook gelijk tip #1: gebruik altijd verse ingrediënten om te fotograferen. Klinkt logisch, maar nog heel snel pak je een oude citroen om erbij te leggen. Wees kritisch als je fruit of groente koopt, want zelfs de kleinste plekjes zie je als je close fotografeert.)
#1.Geef je gerecht zoveel mogelijk daglicht
Goed licht is het állerbelangrijkste. Het maakt zoveel verschil in een foto. Ik houd van daglichtfotografie, het is een stuk zachter en egaler dan studiolichten/flitser. Zet je gerecht zo dicht mogelijk bij het raam of ga eventueel naar buiten. Fotografeer altijd in indirect licht. Hoe verleidelijk en mooi het er ook in real life uit ziet: fotografeer nooit in direct zonlicht. Bewolkt weer (=indirect licht) is dus het PERFECTE fotografie weer!
Maar soms kan ik niet anders dan toch in hard, direct licht fotograferen. Dan maak ik het zachter met een wit gordijn, een reflectorscherm of ik verplaats mijn eten naar een andere ruimte. In de winter vraagt dat wat planning, maar zet in elk geval nooit de ingebouwde flitser op je camera of je eigen lampen aan. Klinkt logisch, maar ik zie het nog steeds op zoveel foto’s gebeuren.#2. Experimenteer met verschillende hoeken
Ik sta soms in de raarste posities om een goede foodfoto te krijgen (dó try this at home). De foto die ik áltijd neem is de foto recht van bovenaf. Voor veel foto’s is dit heel mooi, maar bij een ijsje of een dikke opgestapelde hamburger, mis je al het lekkers. Breng je camera naar beneden en fotografeer dicht tegen de tafel aan. Maar je kunt ook vanuit een andere hoek fotograferen.
Blijf creatief en zoek de hoek die het beste je gerecht laat uitkomen. #3. Fotografeer recht
In wat voor hoeken je ook fotografeert, zorg ervoor dat je foto’s recht zijn. Sommige mensen (ik, voorheen) denken dat het juist heel mooi en creatief is om de camera een beetje schuin te houden. Op de camera lijkt het dan nog best mooi, maar als je het eenmaal op de computer ziet, zie je wat er gebeurt: de borden lijken van tafel af te vallen. Ik kijk altijd naar de lijnen op het beeldschermpje van de camera om zeker te weten dat ik recht fotografeer. Nog handiger is een waterpas (die kun je los op je camera zetten).
Doordat foto’s recht moeten zijn voelde ik me lang heel erg beperkt in mijn creativiteit. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt nog steeds allerlei hoeken proberen, zolang de foto’s maar recht zijn.
Een reflector weerkaatst het licht, zodat er meer licht op je gerecht valt en de schaduwen verminderen. Je ziet in de linkerfoto hoe de schaduwen op het eten vallen. Het is geen dealbreaker, maar de foto rechts is wel een stuk lichter en aantrekkelijker.
Je plaats een reflector aan de overkant van het raam, zodat hij het licht terugkaatst. Je kunt investeren in een reflector, maar een stuk wit karton, een plaat piepschuim of een wit geverfde plaat werkt ook prima.
#5. Maak ‘in-progress-foto’s
Ik noemde het altijd onderweg-foto’s, totdat ik er achter kwam dat daar een Engelse term voor is: in-progress foto’s. Oftewel foto’s van de bereiding van je gerecht. Deze foto’s zijn NET zo interessant als het eindproduct. Het kijkt zo lekker weg als je door een post heen scrollt en je ziet zonder te lezen hoe het eten tot stand komt. Plus het geeft ook veel meer sfeer. Denk aan het bakken van taart; niets lekkerder dan te zien hoe de frosting op de bovenkant van de taart wordt gesmeerd of gespoten (hashtag foodporn). Of wat dacht je van het maken van pasta, dan wil je dat werkblad of die keuken vol bloem zien.
#6.Styling
Denk aan het hele plaatje, want styling is net zo belangrijk als de fotografie. Niets voor niets werken magazines met fotografen én stylisten. Hetzelfde gerecht kan er zo anders uit zien door styling.
Verzamel zoveel mogelijk props; borden, bestek, tafelkleden, servetten enz. Ik heb in de afgelopen jaren een hele kast vol props verzameld uit mijn oma’s keuken, tweedehands, de sale of nieuw uit de winkel. Juist door oud & nieuw te mixen worden foto’s extra persoonlijk en eigen. (En omdat mijn kast snel vol raakte heb ik van de meeste dingen maar één stuk, dus één bord, één setje bestek, één servet enz. Soms is het handig om er meerdere te hebben, maar als ik het nieuw koop, koop ik altijd maar één ding ervan.)
Ik denk nog voordat ik begin met koken na over de sfeer die ik het gericht wil laten uitstralen. Bij deze Tikka Masala dacht ik aan geel, oosters en veel verschillende kleine schaaltjes. Vervolgens ben ik mijn propkast in gedoken en heb ik heel wat mee genomen. Naast deze foto staan nog meer props die achteraf gezien toch niet werkte of waar het te vol voor werd. Blijf door de camera kijken, terwijl je styled. Je ziet dan meteen wat werkt en wat niet.
7. Maak het eten ‘echt’.
De allerleukste foodfoto’s vind ik de foto’s waarbij het lijkt alsof je zo even bij iemand aan tafel schuift. Lekker relaxed. Alsof er tijdens het eten is bedacht om nog even snel een paar foto’s te maken. Het eten wordt daardoor zo écht en er komt veel beweging in de foto. Er gebeurt van alles. Schuif wat heen-en-weer en maak met opzet een beetje troep: gooi wat broodkruimels, kruiden of nootjes rond of laat wat saus over de rand van het schaaltje druppen.
Ik hoop dat mijn tips je verder op weg helpen om (nog) betere foto’s te maken. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te vertellen, of vooral de belangrijkste tips. Maar stel gerust nog vragen in de comments. Soms lijkt het zo’n groot geheim hoe en wat iemand doet om te fotograferen, maar no sercrets here. Ik ben hier om je te helpen, of in ieder geval te vertellen hoe ik het doe :)
Class dismissed!
x Shifra
27 Comments
Taïs
Wauw Shifra, super dat je je tips deelt! Ik ben zelf nog erg aan het experimenteren met mijn fototoestel en ik denk dat ik je post maar snel even opsla. In het begin is het wat zoeken inderdaad, en ik ontdek ook nog iedere dag iets nieuws. Het investeren in props lijkt me wel een goed idee, ik ga gauw even rommelmarktjes en sales afschuimen, denk ik :)!
Femke
Wat een goede tips! Vooral het juiste licht kiezen en de foto rechthouden vind ik een uitdaging. Maar oefening baart kunst en met deze tips worden mijn foto’s hopelijk steeds beter.
kIM
Wat een super toffe draai aan een advertorial, mijn complimenten! Ik vind dit je leukste artikel van de afgelopen maand, zo mag je er van mij nog wel honderd schrijven :)
Shifra
Wat leuk om te horen Kim! Thanks! :) Ik was ook heel enthousiast over deze samenwerking! Sowieso vind ik samenwerkingen altijd heel leuk, die inspireren heel erg. :)
Loes | Gewoon iets met Loes
Wat een heerlijk artikel! Ik vind het altijd leuk om fotografietips te lezen. Zelf ben ik nog ontzettend aan het leren, en vooral qua foodfoto’s. In het begin maakte ik de foto’s zelfs met mijn telefoon, terwijl het eten op het aanrecht stond met kunstlicht.. Waaaah, echt te lelijk als ik er nu naar kijk! Ik heb niet voor alles de juiste equipment (nog niet), maar dat komt vast nog een keer. En met deze tips kan ik in elk geval aan de slag!
Shifra
Everybody’s been there! Echt! Als ik kijk naar welke foto’s ik eerst maakte… aargh!! Haha! Het liefste zou ik al mijn ‘oude’ foto’s opnieuw maken. Maar eigenlijk alle tips hierboven kun je makkelijk toepassen met een iphone of andere (compact)camera! Ik fotografeer voor Instagram (en ook Snapshots, op maandag) altijd met mijn telefoon en daar komen soms echt de mooiste foto’s uit!
Anne
Leuk dat je deze tips deelt! Ik vind dat jij altijd erg mooie foto’s hebt. Vooral je camera recht houden ga ik onthouden. (En dat is denk ik ook nog toe te passen op andere soorten foto’s.) Hele simpele tip maar wel goed om in je achterhoofd te houden.
Ilse
Wat een handige tips! En artikel blijft interessant ondanks dat ik vrij weinig met bewerken van foto’s heb.
Shifra
Maar ik heb het juist niet over de bewerking van foto’s he? :) Juist fotografietips en stylingtips! Geen woord over bewerking :)
Fransien
Dat ziet er lekker uit! Ik ga straks bij Ah kijken of het al te koop is. Dan ga ik dat voor vanavond maken. Door die mooie foto’s krijg ik er zin in.
britt • against the grain
Oeh, handige tips! Het is alweer even geleden dat ik nog food photography heb gedaan, spijtig! Ik blijf het alleen wel moeilijk vinden om ondergronden te vinden. Ga je vaak gewoon een plank afsnijden en schilderen of hoe pak je dat aan?
Shifra
Ja! De meeste ondergrondjes zien er zo uit -> http://acupoflife.nl/hoe-maak-je-hout-oud/
Dus een aantal planken die ik aan elkaar lijm en dan schilder. Ik heb een ook een paar multiplex-platen om een egale achtergrond te hebben (ook geverfd, maar kaal is hij ook heel leuk!). Oh en ik ben op dit moment heel erg fan van mijn vloertegels. Ik heb twee groot vloertegels (80 bij 80) die je ook in dit recept ziet leggen (en deze -> http://acupoflife.nl/hoe-maak-je-een-smoothiebowl/ ). Maar ik ben altijd op zoek naar ondergrondjes. Marmer is ook heel leuk, oude tafelbladen enz. :)
Rensina Steursma
Wat een heerlijke blogpost!
Fijn om je tips te lezen.
Een aantal kende ik al, maar ook weer wat nieuwe.
Ga het gauw eens uitproberen als ik weer eens een recept fotografeer voor mijn blog.
Iris
Gezien er de laatste tijd online veel commentaar is op het plaatsen van advertorials wil ik even opmerken je bij aan deze blogpost echt 0,0 ‘last’ hebt dat het een advertorial is, en daar wil ik je toch even dikke vette complimenten voor geven! Hele leuke post met bruikbare tips :)
Vivian
Ik maak eigenlijk nooit foodfoto’s haha, maar dit ziet er wel heel leuk uit!
Evelyne
Als gepassioneerd fotografe kan ‘k dit alleen maar toejuichen! Zelf ben ‘k niet zo bezig met food-fotografie, maar het licht is bij mij altijd natuurlijk wat ‘k ook fotografeer.
Babette | StudioBabsie
Wat een heerlijk, fijn artikel! Heel interessant en leerzaam om te lezen, fijne tips ook, hier heb ik zeker wat aan! Van mij mogen er nog heel veel van dit soort artikels online komen, vond het echt heel leuk en leerzaam om te lezen!! ;)
Marlous
Leuk artikel, goede tips! Vooral leuk dat je de verschillen laat zien :-)
Mylène
Goede tips zeg. Zo’n reflectiescherm (of iets anders wits) heb ik zelf niet, maar soms merk ik wel dat het zoveel handiger zou kunnen zijn.
Susanne
Misschien, nog een extra tip van mij.
Indien je nagellak draagt zorg dan dat je nagels goed en netjes gelakt zijn als je handen ook op beeld worden vastgelegd. ;-) .
Verder een prima artikel ! Ga zo door.
Vr.gr.
Susanne
Lies
Wat een leuke post! Bedankt voor de tips..!
Maaike
Fijne tips! Zodra ik mijn nieuwe huisje heb ga ik zeker iets van een reflectie scherm aanschaffen, ik heb altijd zo’n hekel aan die schaduwen!
X
charile
Interessant artikel!
Kim
Bedankt voor deze super handige tips! De schaaltjes (bruin/ blauwe) heb ik ook haha. Van het All You Need Is Food event? ;)
yvon
Bedankt voor de leuke tips.
Ga straks eens experimenteren met de Olympus………………;-)
Caro
Ontzettend fijne tips! Ga er snel eens mee aan de slag:)
HA Marketing
Leuke blog!
erg goeie tips, een goeie online aanwezigheid is tegenwoordig onmisbaar!