Een paar dagen geleden ontsnapte ik even uit mijn chaotische, troeperige huis om te troep te kunnen maken in ANDERMANS keuken. Ik mocht de nieuwe ovens van Bosch testen, en dat doe je natuurlijk het beste met een witte chocolade tiramisu cheesecake.Oké, dus dit was de deal: ik mocht de cheesecake verzinnen en Miljuschka Witzenhausen maakte het recept! Het eerste dat in mij opkwam was een witte chocolade tiramisu cheesecake! Het resultaat is een originele, romige en zoet (maar niet al te zoet, door de koffie!) cheesecake. Met een pistachebodem van gebrande pistachennootjes. Die bodem is een van de lekkerste taartbodems ooit. (Ik heb het recept iets aangepast naar mijn smaak, maar oh, wat is hij góed!)
Witte chocolade tiramisu cheesecake
(recept van Miljuschka Witzenhausen, licht aangepast)
Bodem
250 g pistachenoten
100 g zachte roomboter
25 g suiker
Doe de pistachenoten in een pan en rooster in een paar minuten. Smelt de boter in een steelpannetje.
Maal ondertussen de pistachenoten met de suiker fijn in een hakmolen en meng de gesmolten boter erdoor.
Bekleed een bakblik met bakpapier, bekleed zowel de bodem als de randen. Druk het pistamengsel met een lepel er stevig in. Zet de bodem in de vriezer totdat de vulling klaar is.
Vulling
50 ml melk
4 el oploskoffie
375 g witte chocolade
750 g roomkaas
375 zure room
zout
1 tl vanille extract
125 g suiker
4 eieren
1 eidooier
30 g bloem
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Breng de melk in een steelpannetje aan de kook, los de oploskoffie erin op en laat het afkoelen. Smelt ondertsusen de chocolade au bain-marie en laat ook afkoelen.
Meng de roomkaas, zure room, een snufje zout, vanille extract, gesmolten chocolade en de suiker in een keukenmixer kort door elkaar. Voeg vevolgens één voor één de eieren en de eierdooier toe.
Spatel de bloem erdoor. Schep 1/3 van de vulling in een andere kom en meng daar de koffie doorheen.
Hal de bodem uit de vriezer en schep eerst de witte chcoolade vulling op de bodem en daarna de koffievulling.
Bak de cheesecake in de oven in ongeveer 2 uur goudbruin en gaar. Laat hem daarna 2 uur afkoelen (met de oven mee) en het liefste nog een nacht opstijven in de koelkast.
Topping
125 ml slagroom
25 g suiker
175 g witte chocoladesnippers
Klop de slagroom met de suiker stijf en bestrijk de bovenkant van de cheesecake ermee. Strooi de witte chocolade snippers eroverheen.
Ik heb mijn liefde voor cheesecake weer herondekt. For better or worse. Wat dacht je van een red velvet tiramisu cake? Of een pumpkin spice cheesecake? Of of of een zoute chocolade/karamel cheesecake? XX Shifra
Roossssss
Wat ziet het er weer lekker uit!!!
Alles wat je maakt ziet er altijd zo mooi uit ik heb veel respect voor je!
Rianca
Wauw dit recept komt precies op tijd voor mijn verjaardag! En een pumpkin spice cheesecake klinkt ook goddelijk.
Tarinda
Ziet er echt verrukkelijk uit! En mooi gefotografeerd ook! En als je ooit die zoute chocolade/karamel cheesecake gaat maken, sta ik bij je voor de deur haha.
Maris Maria Renne
Mooie foto’s! En je cheesecake ziet er heerlijk uit! Die pistachebodem is echt heel origineel, ik wil ‘m ook nog eens maken :-)
Ayla
Oeh, een pistache-bodem! Daar kan mijn bastogne-koekjes-bodem nog een puntje aan zuigen! Het ziet er heerlijk uit!
Manon
Dit ziet er zo lekker uit.
Roos
Wat een prachtfoto’s! Ik ga het recept meteen opslaan, mocht ik eens een taart willen bakken voor een verjaardag. In mijn gezin zijn er drie mensen jarig in december, dus dat moet dan vast van pas komen :)
Yvon
Dit lijkt mij ook een heerlijke taart.
Femke
Ooo, Shifra dit ziet er zó héérlijk uit. <3
Rachel Kromdijk
wauw hij ziet er prachtig uit! je hebt er een nieuwe volger bij op bloglovin liefs
Ilse
Dat klinkt lekker! En die vlog ervan was ook leuk!
Shifra
Ah, wat leuk dat je die gezien hebt! Thanks!:)
Renske
Oh my… Het water loopt mij in de mond. Het ziet er zó lekker uit! :-) Enne… Je hoeft inderdaad niet lang na te denken om andermans keuken / oven smerig te maken, hihi.
Dionne
Oeeeh! Hij ziet er echt te lekker uit!
Rhina
Ik hier echter een vraagje bij
Je schrijft ” bak de cheesecake in 2 uur goudbruin ” maar helaas staan er geen graden bij.
Moet men dan de 140° gebruiken zoals bij het opwarmen?
Alvast bedankt , ik geniet altijd van uw schrijfsels ;-)
Rhina
Shifra
Ja! Normaal schrijf ik altijd aan het eind ‘bak hem in op zoveel graden voor zoveel minuten.” Maar omdat het bij een cheesecake heel belangrijk is dat dat de oven goed is voorverwarmd, heb ik het aan begin geschreven. Je verwarmt het voor zodat hij op de goede temperatuur is en dan bak je hem :) Succes!! Liefs!
Valerie
Oeh heerlijk! Ga ik maken :) vraagje, dat voor soort roomkaas gebruik je?