Een RELAXED kerstdiner. Is dat niet iets dat we stiekem ALLEMAAL wel willen? Ik beeld me altijd in dat ik heel ontspannen en romantisch nog even de slagroom klop totdat de gasten komen, maar de realiteit is dat ik nog heen-en-weer vlieg en stress totdat ze komen en dan doe alsof er niets aan de hand was (vreselijk, I AM THAT GIRL). Toen PLUS mij vroeg om een kerstdiner te organiseren dat lekker relaxed is, met hun buffetreeks kerstgerechten, aarzelde ik een beetje. Ik houd er juist van om zoveel mogelijk zelf maken. Maar het leek me een hele leuke uitdaging. Vervolgens kreeg ik een hersenschudding die de uitdaging alleen nog maar groter en vooral nodiger maakte: het werd een súper low-key, relaxed kerstdiner.
Voordat ik ziek werd was het plan om met een stel vrienden te dineren en een pre-christmas party te hebben (inclusief kerstpyjama’s en sleepover). Maar toen de dag steeds dichter bij kwam, voelde het allemaal heel overweldigend. En ik had nog zo weinig energie, dat ik de vaste cast van mijn blog heb gevraagd: mijn ouders & Hans. Ik beloofde om zo min mogelijk zelf te doen. Het werd een heel relaxed diner, waar ik bijna met mijn pyjama bij aan had kunnen schuiven. Tussen de gangen door ben ik op de bank gaan liggen en tijdens het eten deed ik met alles mee. Het was heerlijk om weer even iets echt leuks te doen!
De tafel heb ik heel erg simpel gehouden. Ik bedoel daarmee: ik legde goud bestek op tafel en mijn tafel was gelijk een chique kersttafel. Geen tafelkleed, lekker nonchalant ‘oh-ik-schud-dit-kerstdiner-zo-uit-mijn-mouw’.Oh en eucalyptus. Lieve, mooie eucalyptus. Daarvan wordt alles mooier. Ik wilde de tafel vol kunnen zetten met gerechtjes, dus ik heb het maar bij een paar taakjes gehouden. Gecombineerd met rode besjes takken! (in tegenstelling tot twee jaar jaar geleden!) Ik heb Hans expres grote bossen laten kopen, zodat ik de rest van de week overal in huis eucalyptus rook en zag.Ik heb één heel belangrijk ding geleerd: het maakt niet uit hoe er eten op tafel komt, en eigenlijk ook niet wat (alhoewel lekker eten wel heel fijn is) maar het draait om de gezelligheid en het samenzijn. Klinkt dit niet als één van de cliché’s die je altijd hoort? Maar waar eigenlijk niemand naar luistert, waardoor we allemaal uren staan te stressen in de keuken. Van tevoren lijkt het me altijd zo leuk om het héle kerstdiner te maken, maar in the end: als ik weer uren (of dagen) in de keuken sta, vind ik dat op dat moment helemaal niet leuk. Ik zit vaak helemaal uitgeblust aan tafel.
Dit was een verademing! Ik heb zelf nog nooit zo genoten van een diner. Alles lag in handen van PLUS, doordat ik hun gerechten heb gebruikt. Geen voorbereiding, geen recepten opzoeken of ingrediënten bij elkaar rapen. HEERLIJK.
Ik vond het leuk om nog wel iets kleins te maken: en dat was een Zalm en Croute! Die kun je heel makkelijk een dag van tevoren maken en op de dag zelf in de oven schuiven. (Recept komt morgen online!)
Ik liet mijn gasten ook een gerechtje meenemen. Dit vond mijn moeder zó leuk! (Dus tip 1. Maak niet alles zelf, en tip 2. Laat je gasten ook wat meebrengen.)
En het droeg bij aan zoveel voorpret. Oh en tip 3: zet alle gerechtjes meteen op tafel zodat je niet meer hoeft op te staan. Ik heb heel de tafel vol gezet met het voorgerecht én het hoofdgerecht. Ik heb zoveel mogelijk eten in schalen gedaan die ook wel een beetje warmte vast houden. Plus, meestal heeft iedereen zo’n honger dat het voorgerecht toch veel te snel op is.Het voorgerecht was fantastisch. Drie stukjes ravioli met mozzarella en champignons, bovenop een beetje rucola, besprenkelt met kruidenolie. (ik maakt een kruidenolie van knoflook, peterselie en bieslook).
Dit was ZO GOED. Het hoofdgerecht was deze rollade met cranberry’s en kaneel. (Ik had een rollade met cranberry’s gekocht, maar ik vond dat er te weinig cranberry’s op zaten. Dus ik zou die rollade kopen én een bakje met extra cranberry’s. Ik heb volgens mij ook alle cranberry’s opgegeten. Maar ik heb een hersenschudding. Dus misschien droomde ik dat ik ze allemaal opat, maar durfde ik het niet.En deze geweldige Zalm en Croute in kerstboom vorm. Dit lijkt toch teveel voor vier personen? Maar iedereen was al zó in de kerststemming dat er voor 8 werd gegeten. Er waren bijna geen leftovers van het hele diner.
Mijn moeder bracht haar beroemde gevulde eieren met paprika en bieslook, mee.
En een salade die er heel feestelijk uit ziet, maar echt in 1 minuut klaar is: veldsla met rucola, met stukjes zalmfilet, granaatappelpitjes en een dressing van mosterd, balsamicoazijn en olijfolie. Alles lag niet precies netjes recht op tafel, de gerechten stonden op verschillende borden en ik had niet eens een tafelkleed. Maar het was een geweldige, mooie tafel. Chique & casual. Op de servetten had ik mini-kerstboompjes gelegd met de namen van mijn gasten. (Deze DIY komt later nog online!)En mijn sommelier was ook aanwezig. (MET Z’N STRIKJE! Het was niet eens mijn idee! Alhoewel ik wel subtiel aan iedereen had gevraagd om kerstkleding te dragen.)
Ik mag even geen alcohol, dus ik geloof dat ik hier Hans zijn glas even vast had. Prosecco (of witte wijn) met granaatappelpitjes. Je proeft er niet zoveel van, maar het staat zo feestelijk! (Mijn glas was gevuld met een soort cassis en granaatappelpitjes, ook lekker! Je ziet het op de eerste foto van deze post.)
Oh en er waren ook nog aardappeltoefjes! See! Er was zoveel eten, ik vergeet het allemaal bijna.
Dit was mijn tweede bord eten. (wat?)Ik heb zo genoten van het diner! Ik kon zo relaxed aan tafel zitten, wetende dat niet heel het diner op mijn schouders had gerust. Na het hoofdgerecht bracht Hans nog tiramisu op tafel, die hij in de winkel had gekocht. Daarna (tip 5!) heeft de rest de afwas gedaan.
Bedankt lieve ouders en Hans, voor alle hulp en PLUS voor alle heerlijke gerechten. Zo houd ik het wel twee kerstdagen vol. X Shifra
27 Comments
Anne
Dit ziet er inderdaad heel relaxed uit :) Precies zoals ik een kerstdiners zou willen. Mooi!
Persephone
Hè wat een leuke outfit heb je aan op de foto’s! De krulletjes maken hem zo compleet!
Pauline
Ik mag nog geen alcohol, dus ik vroeg me af of je misschien een leuk altrnatief weet voor het drankje dat je vasthield op de foto. De granaatappelpitjes zien er zo heerlijk uit!
Shifra
Ik mag nu ook even geen alcohol en ik had Holy Soda! ((daarom is één glas anders gekleurd) Maar straks voor kerst heb ik hugo zonder alcohol (gekocht bij Hema!) Liefs!
Pauline
Dank je!
Loes | Gewoon iets met Loes
Nog een andere tip als je wel een soort cocktail wilt drinken, maar dan zonder alcohol: crodino met bitter lemon. En dan natuurlijk ook in een proseccoglaasje! Super lekker, maar vooral niet te zoet. Tijdens mijn zwangerschap heb ik dat heeeeeel veel gedronken.
Henrieke
Wauw shifra, wat zie je er prachtig uit! Die hoge broek zit geweldig! Ik word er bijna jaloers van hihi :-p
Tarinda
Het ziet er echt heerlijk uit allemaal! En wat heb je een prachtige outfit aan, staat zo mooi!
yvon
Ik hoop dat de Kerstdiner hier zo ook wordt.
Iedereen zou iets meebrengen.
Dus we wachten het maar af wat we voorgeschoteld krijgen………………;-D
Zelf maak ik hertenbiefstuk, met rode kool met appeltjes, en aardappelkroketjes.
Em
Ziet er super gezellig uit! Waar zijn trouwens die wijnglazen van? Ik vind ze zo mooi! =)
Shifra
Ik vind ze ook zo leuk! Ze zijn van IKEA!
Em
Thanx! Leuk idee met die granaatappelpitjes ook!
Rachel Kromdijk
wauw wat een leuke foto’s, leuke moeder, prachtige kwaliteit EN alles ziet er ge-wel-dig en smaakvol uit! top!
Linda
Heel leuk zeg! Lijkt me wel tof om een keer zo’n pre-kerstdiner te doen eigenlijk haha! Mijn man en ik zijn eerste kerstdag lekker met z’n tweeën, dus hebben we besloten om te gaan kaasfonduen :) Lekker relaxt, kleine hapjes – maar wel veel dus kun je lekker lang tafelen en kletsen… Zin in! :)
Ik vind je blouse trouwens supermooi, staat je heel goed!
Marieke
Echt vet mooie foto’s Shifra!!
Ik vind je moeder er in het bijzonder zo mooi opstaan!
X
Debbie
Oh wat ziet dat er allemaal ontzettend lekker uit zeg: krijg er honger van!:) Hele fijne feestdagen en een gelukkig 2017!
Anne
Wat een mooie foto’s! En erg leuk idee om granaatappelpitjes in het drinken te doen. Is ook met gewoon water nog leuk!
Ilse
Wat ziet dat er relaxed uit en dat eten ziet er ook goed uit!
Jeanne
Hi Shifra, ziet er mooi uit! En goed om te volgen hoe het met je gaat ik leef met je mee. Ik vroeg me af of je het ok zou vinden als ik je blog deel voor hersenschudding lotgenoten en voor Stichting Hersenschudding?:-)
Sterkte en leuk om te zien dat je het ook op deze manier goed maakt (en niet te moeilijk ;))!
Liefs Jeanne
Emma
Lieve Shif, wat fijn om te zien dat t toch een heerlijke avond is geworden. We halen ‘m snel in! X
Esmée
Ziet er super lekker en relaxed uit zeg! En wat zie je er prachtig uit. (je wijnglazen zijn trouwens ook zo mooi!)
Hele fijne feestdagen!
Marijke
Love deze blogpost. Je hebt zo gelijk, al is de aanleiding niet leuk. Maar vaak als iets niet wil, komen juist wel meestal de beste dingen uit! Super dat het ook zo durft te brengen. En nog een vraag: waar heb je die superleuke glazen van de eerste foto vandaan? Of is het plastic?
Vivian
O wauw, dit ziet er allemaal echt zo leuk en gezellig en vooral heel erg lekker uit! Ik ben ook enorm fan van een lekker relaxte kerst dus wij maken veel van het kerstdiner vaak al de dag ervoor. Is ook een leuke christmas eve-traditie!
Emma
Ik word helemaal blij van deze post. Ziet er heerlijk en gezellig uit!
Loes | Gewoon iets met Loes
Wauw, dit ziet er inderdaad echt vet relaxed uit! Wat een leuke foto’s. Ik krijg er spontaan honger van haha (was niet zo handig om het vlak voor de lunch te lezen :-)).
Wij doen thuis al jaren een soort van rolverdeling: iedereen maakt een gang (voor- hoofd of nagerecht en iets bij de koffie), en zo is steeds iemand anders druk bij elke gang. Dat bevalt ook heel goed. Dit jaar gaan we pulled pork maken op de Cobb, ben wel heel benieuwd hoe dat gaat lukken!
Anneleen
Wauw wat een prachtige foto’s! Ik hoop dat Hans en jij een prachtige kerstdag hebben! Heel veel liefs! <3
Rensina Steursma
Wat ziet het er gezellig uit!
Heerlijke foto’s ook.
Voor nu ook hele fijne feestdagen!