Zo style je de kersttafel

kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelIk ben ZO enthousiast om vandaag mijn kerst-eettafel met jullie te delen! Het stylen van een eettafel vind ik een van de leukste en uitdagendste dingen om te doen. Het draait om zoveel meer dan alleen de borden op tafel zetten. Een eettafel die met zorg gestyled is geeft gelijk al zóveel sfeer! Nu weet ik dat er genoeg drukte is tijdens deze feestdagen en je eigenlijk geen tijd hebt om een kersttafel ook nog eens te gaan stylen! Daarom heb ik een simpele en elegante kersttafel gemaakt die in anderhalf uur (!) te maken is! And yóu can do it, and you, and you, and you!! 
kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelIk ken het wel hoor. Vantevoren ziet de Kerst-planning er rustig en vredig uit, maar eigenlijk komt het er vaak op neer dat je dag van tevoren nog heen-en-weer vliegt om overal nog wat vandaan te halen. En dan staan dit soort extra activiteiten als een Kerst-tafel uitbundig stylen niet hoog op het prioriteitenlijsje. Het liefste zou ik al jullie eettafels komen stylen. Gratis. Echt waar. Zo leuk vind ik het. Maar aangezien ik mijn plannen voor Kerst al heb staan, houd ik het daar even bij (als je het goed vindt). Maar ik laat je niet in de steek! Ik laat hier vandaag op de blog zien hoe je in ander half uur je tafel styled zoals de mijne! Het is makkelijk, het is leuk (!) en het staat zó mooi (alsof er úren werk in zit. Dat het eigenlijk wel meeviel houden we even tussen ons.).

Daar gaan we!

kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelKersttafel styling ingrediënten (voor 6 personen)

1 x Witte tafelloper (ik heb stiekem mijn linnen tafelkleed een paar keer dubbelgevouwen)
6 x Rode wijnglazen
6 x bestek
6 x beige/lichtgroene borden
6 x crème witte borden
4 x gouden kandelaars
6 x glazen waxinelichthouders
6 x waxinelichtjes
4 x lange kaarsen
6 x witte servetten
2 x grote takken eucalyptus (+ eventueel wat extra kleine takjes)
5 x asparagus takjes
1 x katoenplant
6 x takjes Rozemarijn
1 x vlasdraad
1 x rolletje ijzerdraad
1 x snoeischaar
1 x oaseblok
1 x bord met licht opstaande randen (ter grootte van het op maat gesneden oaseblok)

Het lijkt veel, maar de meeste materialen heb je wel. Veel dingen zijn ook makkelijk te vervangen door dingen die je al in huis (of in je tuin) hebt. In totaal heb ik zelf rond de 10 euro uitgegeven (en die kosten zaten voornamelijk in de bloemen). kerststyling tafelDisclaimer: Ik doe maar wat. Ik heb nog nooit eerder een echt bloemstuk gemaakt, en wellicht kijken er bloemisten tenenkrommend naar mijn manier. Maar, het werkt! Het bloemstuk stond als een huis, het is makkelijk (want een leek als ik kon het dus) en het blijft dagen goed!

1. Snijd de oase tot een blok van ongeveer 5 bij 20 cm. Leg de oase in een grote bak of pan gevuld met water en laat het een half uur tot een uur vol zuigen met water. Begin met het insteken van de twee grote takken; snijdt ze schuin af en steek er aan beide korte zijden een tak in.
2. Steek vervolgens de zijkant van de oase vol met kleinere takjes (schuin afgesneden) eucalyptus. Mijn twee grote takken waren vol en groot, dus ik heb daar wat kleinere takjes afgeknipt om die vervolgens te hergebruiken. De oase hoeft nog niet helemaal bedekt te zijn.
3. Snijd de asparagus takjes schuin af en steek ze gelijkmatig in de oase net zolang dat alles bedekt is. Kijk goed of er geen kale plekken meer zijn en probeer ook het bordje onder de oase te verbloemen (pun!).
4. Als de twee grote takken eucalyptus erg breed uitlopen over de tafel, bind dan hier en daar een paar takken samen met een stukje ijzerdraad. Maak de katoenbollen van de katoenplant los en bind ze verspreid over het bloemstuk vast met ijzerdraad.kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelEn zo ziet het centerpiece er uiteindelijk uit! Ik heb gekozen voor twee verschillende takken eucalyptus, zodat het begint bij een tak met grote blaadjes en uitloopt naar een tak met kleinere blaadjes. De witte loper onder het bloemstuk geeft net wat extra contrast.
kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelLangs de centerpiece staan de kandelaars en glazen waxinelichthouders een beetje op gevoel verspreid. kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelOp het licht beige/groene bord ligt een kleiner wit bordje met het bestek en wijnglas er (simpel) naast. Het servet ligt opgerold en is vastgemaakt met een stukje henneptouw die het vasthoudt. Daarna heb ik er nog een takje rozemarijn tussen gestopt om het groen terug te laten komen. Hang aan het touw eventueel nog een naamkaartje.kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafel kersttafel stylen, kersttafel dekken, ideeën voor de kersttafel, kersttafel leuk dekken, tafel dekken, tafel stylen, hoe style je eettafelDetails: Grote borden Ikea, kleine borden Wedgewood, linnen tafelkleed Ah XL, wijnglazen Vino, bestek geleend van mijn ouders, servetten Hema, kandelaars Xenos, glazen waxinelichthouders Action, kaarsendover geleend van mijn ouders, eettafel zelfgemaakt, stoelen Ikea.

Nu rest er eigenlijk nog maar één ding hè? “Aan táaaaaaafel!”  Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en op ideeën heb gebracht om net iets meer óf anders te doen met je tafel deze kerst! Mocht je er geen tijd of zin in hebben, don’t worry. Ieder zijn ding. Laat het los. Het hoeft allemaal niet zo perfect te zijn zoals in magazines (de illusie die ik vroeger als standaard-maatstaf zag). Zodra je met je favoriete mensen om de tafel zit, maakt de styling en zelfs het eten helemaal niet meer uit. Dát is pas een Christmas-spirit hè? Geniet van de feestdagen! Volgende week deel ik nog snel wat kleine en makkelijke gerechtjes! Bedankt dat ik dit met je mocht delen (obviously vond ik het hárstikke leuk en ben ik heel benieuwd naar jullie reacties!) Liefs, Shifra

Comments

 1. Aniek

  Jaaaa, ziet er mooi uit!!!
  Ben ook gek op eucalyptus in deze tijd, vind de groengrijzige tinten zo mooi.
  Mijn favo is de combi met witte amaryllissen. En net wat je zegt, het hoeft niet zo perfect. Laat het los, laat het gaaaaan ;) Juist dan ziet het er vaak perfect uit!

 2. Wat sfeervol, zeg! Vind het bloemstuk echt heel erg mooi en past helemaal bij de sfeer. Ik krijg ook echt zij in al die kerstdiners (al zal er nergens zo’n mooi gedekte tafel te vinden zijn bij onze families, hihi!).

 3. mara

  Zo’n mooi gedekte tafel is ontzettend tof. Helaas is daar bij mijn familie geen plek voor : de tafel staat al vol met allerlei mooie schalen en kommen met de heerlijkste gerechten erin. Ook geen verkeerde manier van een kersttafel hoor haha.

 4. Ik ben het helemaal met je eens. Een gedekte kersttafel geeft zoveel sfeer. Daarom heb ik al de hele maand de tafelloper (ook een opgevouwen tafelkleed) op tafel liggen. Ik vind je tafel heel mooi geworden. Stond je kerstboom trouwens niet eerst naast de bank?

 5. Waauuw wat ziet dit er prachtig uit zeg! En je hebt er eigenlijk helemaal niet zo heel veel spullen voor nodig, nu krijg ik zin om ook een kerst-tafel te maken haha!

  • Shifra

   Ja! Goeie! Ik vul in deze opstelling de borden in de keuken inderdaad, sowieso tijdens de voor- na- en eventuele tussengerechten (dat doe ik eigenlijk altijd bij die gangen). Tijdens het hoofdgerecht vind ik het fijn en gezellig om meerdere keren te kunnen opscheppen dus zet ik overal kleine bijgerechtjes neer. Sommige mensen maken hele grote volle centerpieces, maar ik heb het expres rustig gehouden zodat daar dus nog wat ruimte voor is. Je zou ook tijdens het hoofdgerecht het centerpiece even kunnen optillen en opzij kunnen leggen (het is daar stevig genoeg voor), zodat er plek is voor een grote kalkoen o.i.d :)

 6. Ziet er echt geweldig uit! Ik vind dit ook zo leuk om te doen! Ik zou bijna elke week iemand willen uitnodigen, gewoon omdat het fijn is om te decoreren enzo :)

 7. Wauw sfeervol! Wij hebben de tafels altijd zo vol staan met van alles dat er geen ruimte meer is voor dit soort gezelligheid haha

 8. Wauw wat heb je dat mooi gedaan! Wij gaan dit jaar niet helemaal netjes aan tafel zitten. We bestellen koude schotels en zetten deze op tafel, het eten nemen we dan lekker mee naar de kamer! We hebben namelijk zoveel cadeautjes uit te pakken en niet genoeg tijd, ivm werkrooster van mn vader, dat we het maar lekker tegelijk doen allemaal!

 9. Ik kook op kerstavond een kerstdiner voor m’n ouders en nu ik dit zie denk ik ineens:
  Oh nee! Tafeldecoratie!
  Dus dank dank dank voor de reminder :)
  Ik vind jouw decoratie trouwens erg mooi. Simpel, niet over de op, maar wel erg elegant.
  Ik ga d’r ns een paar nachtjes over slapen. :)

 10. Wauw, echt supermooi! Het is dat wij met kerst 2 x bij anderen mogen dineren ;), maar anders had ik zeker m’n best gedaan op zoiets!

 11. Ik vind het altijd zo prachtig om te zien, van die mooi opgemaakte tafels. Zelf doe ik het alleen nooit. Maar ja, eigenlijk is er ook nog nooit de gelegenheid voor geweest.

 12. Wat moooooi! En wat een werk! Wij zijn helaas aan het verhuizen nu, dus eten we met Kerst gezellig bij mijn (schoon)ouders.

 13. Weer prachtig he Shifra!
  Jammer dat wij gaan gourmetten met Kerst en dit dus nietop de tafel kan. Anders zou ik het meteen maken!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.