DIY eettafel (van eikenhout)

eigen eetkamertafel maken, tafel zelf makenHoi! Hans hier. Vandaag wil ik laten zien hoe ik onze eettafel heb gemaakt. “Wait, Hans?” Ja, déze Hans. Ondanks dat je mij vaak in foto’s en video’s ziet (en ik zie mijzelf daar ook heel vaak terug. Leuk, zo’n blog.), is mijn taak bij A Cup of Life niet zo groot. Ik verricht voornamelijk technische dingetjes achter de site, dus als Shifra wat veranderingen wil op de site dan voer ik die door. Maar genoeg over mij. Tafel dus. Dit project is wellicht iets ingewikkelder dan normaal . Laat je niet afschrikken door al het gereedschap, blijf erbij en je krijgt een geweldige tafel.DIY eetkamertafel (van eikenhout)In ons vorige huis hadden we een vrij simpele eettafel. Die hebben we weggedaan, omdat onze voorkeur uit ging naar iets stevigers en robuuster. Dat je de woonkamer binnen loopt en denkt: eettafel. You get my point. Nog voordat we echt plannen hadden gemaakt, kwam Shifra al met tuinpalen thuis (sjonge…). Zij had het idee om de tuinpalen te kruisen en zo de poten van de eettafel te maken. Het is niet alleen goedkoop, het is ook heel stevig en stoer. Door de gekruisde constructie heb je nergens last van de poten, waar je ook zit, zelfs als je aan de kop zit (bonus!). In eerste instantie wilden we zacht hout kopen, zoiets als vuren of grenen. Maar omdat we een tafel wilden die écht stevig en duurzaam was kozen we voor hardhout (eikenhout).

Benodigdheden
4 eiken planken van 200 x 25 x 2cm (ons eikenhout is van de Plankencentrale.nl)
6 eiken planken van 200 x 15 x 2cm
6 grote tuinpalen (bij iedere bouwmarkt te koop)
8 slotbouten (type M10, lengte 2o cm)

Gereedschap
lijmtangen (héél veel)
houtlijm (idem dito: héél veel)
spanbanden
hamer
houtzaag
verstekzaag
multitool
bandschuurmachine
normale schuurmachine
boormachine (met een houtboor van 10 mm en speedboor van 25 mm)
schuurpapier (ik gebruikte 80 en 150)
beits eigen eetkamertafel maken, tafel zelf makenHet tafelblad
Maak de planken allereerst stofvrij. Leg de breedste planken van 200 cm naast elkaar in de volgorde waarin de planken het beste op elkaar aansluiten met zo min mogelijk kieren. Maak de planken aan elkaar vast door houtlijm op zijkanten van de planken aan te brengen, dit een paar minuten te laten intrekken en vervolgens de planken stevig tegen elkaar te drukken. Bind de planken met spanbanden aan elkaar en zorg ook voor druk van bovenaf zodat de planken niet kromtrekken. Laat minstens 3 uur zo drogen.eigen eetkamertafel maken, tafel zelf makenZaag vier planken (van 15 cm breed) op maat onder een hoek van 45 graden (twee planken van 2m en twee planken van 98 cm). Lijm ze vast op de hoeken van het tafelblad en zet vast met lijmtangen. Laat weer minstens 3 uur drogen.eigen eetkamertafel maken, tafel zelf makenNext, de planken die op het midden van het tafelblad zitten. Zaag de overgebleven twee planken (van 15 cm breed) op maat: vier planken van 78 cm, 2 planken van 98 cm. Lijm de planken vast zoals aangegeven op de foto hierboven; de eerste plank 20 cm van de rand, de twee plank 12 cm van de rand enz. Doe dit door.. (volgende foto!)eigen eetkamertafel maken, tafel zelf maken..met lijmtangen te werken. Leg op het gelijmde deel een stuk extra hout en klem de lijmtangen eromheen. (En zoals je ziet, de tafel werd gewoon in de woonkamer gemaakt..).

poten voor eettafelDe poten
Zaag de tuinpalen tot een lengte van 94 cm onder een hoek van 55 graden. (Onze tafel werd 77 cm hoog. Bij elke cm dat je de tafel hoger of lager wilt, moeten de palen 1,2 cm langer/korter gemaakt worden).
Zaag in het midden van iedere paal een uitsparing die half zo diep is als de paal zelf, en net zo breed is als de paal waarmee hij een poot vormt. Deze uitsparing moet gezaagd worden onder een hoek van 70 graden. Zaag eerst met een verstekzaag de randen onder de juiste hoek. Zaag dan dwars (met een multitool) in de uitsparing zodat je hem scheidt van de paal. Als je geen multitool hebt kun je met een zaag heel veel zaagsnedes maken om de uitsparing op te delen in kleinere stukken, en ze er dan een voor een af beitelen. Maar geloof me, het hebben van een multitool maakt je leven op dit moment een stuk makkelijker.

Maak twee kruizen door twee palen in elkaar te haken. Kijk welke er het beste/mooiste passen en lijm deze op elkaar met een lijmtang.eigen eetkamertafel maken, tafel zelf maken, tafel van hout maken, eikenhout beitsen Plaats het kruis tussen de twee schotjes op de tafel, en zorg dat hij goed in het midden zit. Boor een gat van 10mm door de planken en door de paal. Stop in het gaat een M10 slotbout en draai aan de andere kant de moer vast. Het laatste stukje moet je de slotbout met een hamer verankeren in de plank, zorg ervoor dat je de plank daarbij vasthoudt zodat hij niet breekt.

Herhaal deze stap voor het andere kruis.

Versteviging
Zaag twee palen tot 63cm. De uiteinden zaag je onder een hoek van 45 graden in tegenovergestelde richting.
Om te voorkomen dat de tafel in de lengterichting gaat wankelen, breng je een paal aan die van het midden van het kruis, naar het midden van de onderkant van de tafel gaat.  Doe dit ook voor andere kant. Snap je? :-) Het is logischer als je het eenmaal ziet. Hier een foto!eigen eetkamertafel maken, tafel zelf maken, tafel van hout maken, eikenhout beitsenBoor ook bij beide palen een gat van 10mm door de paal en door de planken. Zet dit vast met een slotbout en moer.

Vervolgens boor je ook een gat van 10mm door het midden van het kruis en door de paal die je er net achter hebt geplaatst. Boor ín datzelfde gat een groter gat van een centimeter diep met een speedboor (25mm). Doe dit aan beide zijden van het gat. Dit zorgt ervoor dat zowel de slotbout als de moer verzonken kan worden en niet zichtbaar zijn van de buitenkant. (Je kunt het gat eventueel dichtsmeren met laminaatpasta in de goede kleur).eigen eetkamertafel maken, tafel zelf maken, tafel van hout maken, eikenhout beitseneigen eetkamertafel maken, tafel zelf maken, tafel van hout maken, eikenhout beitsenAfwerking
Bijna klaar, alleen nog de finishing touch. Het enige wat je hoeft te doen is samen met iemand anders de tafel om te draaien en te bewonderen wat een prachtige tafel je zojuist op poten hebt gezet. Dan, het schuren. Ga eerst met een bandschuurmachine alle naden en hoogteverschillen die het tafelblad nog heeft wegwerken. Ik raad écht een bandschuurmachine aan. Ik probeerde het eerste met een normale (vlak)schuurmachine, maar wat ik met een bandschuurmachine in een uur deed, deed ik met de (vlak)schuurmachine een hele dag over. Zorg ervoor dat je de machine pas aanzet als hij contact maakt met de tafel, en dat je hem in één keer van de tafel haalt als je wilt stoppen. Begin met korrel 80 op de band. Als alles vlak is (en met vlak bedoel ik écht naadloos, dus niet te snel klaar willen zijn) schuur je met een gewone schuurmachine (korrel 120 of 150) de hele tafel af. Schuur altijd in de richting van het hout. Beits het in je favoriete kleur (wij kozen voor klassiek bruin, transparante beits) en lak het eventueel nog af met een transparante lak. Zodra de tafel droog is, is hij klaar om te testen met een lekker diner (in ons geval, een borrel met veel kaas en wijn. En hij overleefde dat. Mission complete).DIY eetkamertafel (van eikenhout)

DIY eetkamertafel (van eikenhout)Het is een heel uitgebreid artikel geworden, maar áls ik een keertje iets op Shifra’s site mag schrijven, dan neem ik het er ook van! ;-) Ik heb alles geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen, mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments! Ik probeer ze zoveel mogelijk te beantwoorden. – Hans.

P.s De stoelen zijn van ikea! (Maar helaas niet meer te koop)

Comments

 1. Wat leuk eens van jou te horen! Je klinkt als een echte vakman. ;) Hij is supermooi geworden en de stoelen maken het echt af.

 2. Jannieneke

  Wauw wat is de tafel mooi geworden! Fijn zeg, dat jullie dat zelf allemaal kunnen! En wat hebben jullie een leuke smaak, alles past zo goed bij elkaar. Mooie natuurlijke materialen, rustig maar toch vrolijk, heel erg gaaf! Ik zou zo willen aanschuiven.

 3. Mooie tafel is het geworden zeg! Vooral het onderstel spreekt mij heel erg aan.
  Wij hebben thuis ook zelf onze tafels gemaakt, was het super leuk om te doen.

 4. Wauw dat ziet er gaaf uit! En wat knap dat je dit zelf hebt grmaakt! Leuk ook dat Hans dit artikel heeft geschreven.

 5. Wat een práchtige tafel! Heel stoer maar toch ook heel stijlvol, wauw!
  Leuk ook om eens een artikel van jouw hand te lezen, Hans :)

 6. Hanneke

  Hans, Hoe kom je toch zo handig? Mijn vriend kan nog geen schilderijtje ophangen!

 7. Wauw wat een prachtige tafel! Ik was er al zo benieuwd naar!
  Wij hebben een witte tafel (eettafel en salontafel) en daar wil ik binnenkort eigenlijk een houten blad op maken. Dit artikel inspireert me om daar eens serieus plannen voor te gaan maken haha!

  Oh en ik vind de foto’s, zoals gewoonlijk, weer prachtig! Heel mooi gedaan allemaal:)

 8. Annemiek

  Indrukwekkend hoor, ‘even’ een tafel in elkaar draaien, en wat voor één! Prachtig!

 9. Wat een project zeg, maar het eindresultaat is echt prachtig. Erg leuk om een artikel van Hans te lezen: hij heeft een leuke schrijfstijl.

 10. Prachtig gemaakt! Ik vind vooral de tafelpoten heel erg gaaf is weer eens wat anders en lekker robuust

  • Goede vraag! Het hout kost ongeveer 200 euro en de palen zijn tussen de 5 en de 10 euro per stuk. Als je verder geen gereedschap hoeft te huren kun je voor 275 euro zeker klaar zijn (inclusief beits en slotbouten). Valt mee toch? :-)

   Als je dezelfde tafel van zachthout maakt zal de tafel ongeveer 100 tot 150 euro kosten.

 11. Marjolein

  Ohh! Hij is echt zo prachtig geworden!

  Het is vast een heerlijk gevoel om aan die tafel te zitten met het idee dat je dat ding gewoon zelf “even” hebt gemaakt terwijl je een kop koffie drinkt en de krant leest -tenminste, dat stel ik me zo even voor haha :)

  • Shifra

   Ha! Zo gaat dat ook echt! Haha. Met vrijwel alle zelfgemaakte dingen, dat is ook de reden dat ik vaak zelfgemaakt verkies boven gekocht. Je geniet er echt dubbel zoveel van!

 12. Wauw, de tafel is echt prachtig geworden! Het lijkt ook nog best te doen gewoon, maar ik weet niet helemaal zeker of ik over al deze technieken beschik, haha. Liefs!

  • Shifra

   Nee, helaas! Bij benodigdheden staat wat meer informatie; hout is van de Plankencentrale.nl en de poten kun je bij iedere bouwmarkt wel kopen. :)

 13. Saskia

  Wat is ie mooi geworden! Ik ben zelf helemaal niet van de DIY, gewoon totaal niet creatief maar om kant en klaar meubels hebben wij ook niet. Mijn man vindt het heel leuk om meubels in elkaar te zetten. Mooie olie eroverheen en klaar. Dat proces is zo leuk om te zien!

 14. Femke

  Wauw! Dit gaan mijn vriend en ik ook maken! We hebben al een eiken tafel, alleen met normale poten. Dus we gaan we poten vervangen door deze mooie!

 15. Remko

  Mooi! Moet er ook nog een specifieke handeling worden verricht om eventueel kromtrekken te voorkomen?

  • Shifra

   Het lijmen en de planken van onderen zorgen ervoor dat hij niet krom trekt. :-) Wij hebben hem nu een jaar en hij is nog steeds hartstikke recht! :-)

 16. Wauw! Die tafel is super mooi geworden! Ik moet mijn man ook maar eens vragen of hij een mooi meubelstuk inelkaar kan zetten. Als ik dit zo zie hoeft het helemaal niet zo complex te zijn om toch iets super moois te maken.

 17. Geweldig! Ik ga mijn vriend even aansporen om samen met mij deze tafel ook te maken. En die stoelen, WAUW. Weten jullie nog hoe deze heette bij de IKEA? Dan ga ik marktplaatsen.

  :)

 18. Mooie uitleg via de foto’s heeft me geboeid waardoor ik verder las. Mooi resultaat ook en dank je dat je de site hebt vermeld. Voor deze tafel is er ook van bijvoorbeeld gebruikt steigerhout (waar je de”krammen” aan het eind van de plank af haalt) een mooi object te maken.. Geeft met een simpele bijenwas en hier en daar wat cement wat onvoldoende is verwijderd een mooi effect. Via facebook ontdekte ik deze site en ik blijf je volgen. Super!

 19. Shannon

  Heey!
  Ik heb een vraagje, hoelang is de tafel die jullie hebben gemaakt?
  Wij willen graag een tafel voor 6 personen maar denk niet dat dat stevig blijft als ik dan alleen maar de buitenste poten heb.

  Groetjes Shannon

 20. Bennie Koster

  Het artikel inspireert! Vanmiddag het hout gehaald. Ga morgen aan het blad beginnen. Het wordt een buitentafel voor onder een overkapping. Het onderstel is een Singer van gietijzer. Dank voor het delen van de kennis.

 21. Hanna

  Hoi! Mooie tafel!! Als ik deze tafel langer wil maken, bijvoorbeeld 220 of 240, hoe weet ik dat wat er verder moet veranderen aan de afmetingen/plaatsen van poten en steunbalken etc.?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.