JE EIGEN EETKAMERTAFEL MAKEN

DIY EETTAFELUren kon ik wegdromen in de woonwinkels bij al die mooie houten tafels. Ik wilde ZO graag een houten tafel in onze woonkamer. Het zou onze woonkamer precies afmaken, maar echt geld hadden we daar niet voor. Nooit eerder durfde ik het idee te opperen zelf een tafel te maken, omdat ik dacht dat het veel te lastig was. Na wat op internet te hebben rond gekeken kreeg ik toch de moed zelf aan te beginnen. En wat blijkt? Je eigen eettafel maken kan een goedkoop en motiverend project zijn, want in één middag was deze eettafel al klaar! houten latjesAllereerst ben ik op zoek gegaan naar goedkoop hout. Hout kan heel erg duur zijn, behalve als je het koopt bij een houthandel die óók aan particulieren verkoopt. Ik werd getipt op zo’n dergelijke houthandelwinkel in Ede, waar ik voor 39,- (heel goedkoop dus) al mijn hout kon kopen! Ik wilde een iets grotere tafel (80 bij 200 cm) dan dat ik nu had, dus dat kwam neer op vier planken van elk 20 bij 200 cm. Daarnaast heb ik nog drie losse latjes gekocht van elk 60 cm lang om de tafel straks te verstevigen. In de IKEA vond ik losse stalen schragen (Lerberg) die perfect als poten kunnen dienen.zelf tafel maken, zelf tafel IKEA maken, IKEA schaag, IKEA lergberg, vikadiy eettafel Voordat ik aan het verven begon, heb ik alle planken nog even licht geschuurd. Het is belangrijk welke verf je hierna aanbrengt: ik koos voor transparante lak in de kleur antraciet grijs. Een transparante lak zorgt ervoor dat de structuur van het hout zichtbaar blijft. Vaak moet je voordat je een transparante lak gebruikt, eerst nog grondverf aanbrengen, maar als je deze lak in meerdere laagjes aanbrengt hoeft dat niet (de kleur wordt dan wel donkerder). Maar je kunt ook beitsen! Gebruik transparante beits als je de nerven van het hout wilt blijven zien.
eettafel zelf maken, diy tafel, ikea tafel maken, tafel maken, diy eet Ik heb de planken maar aan één kant geverfd. Niemand ziet de onderkant en zo kan ik in de toekomst de tafel omdraaien en het nog een ander kleurtje geven. :)
De zijkanten van elke plank heb ik wel geverfd. Daarna heb ik alle planken op de grond gelegd en er drie latjes tegen aan geschroefd. Tussen elke plank zit een ruimte van 1 mm, zodat het hout zich zonder problemen kan uitzetten bij temperatuurverschil.
Zelf tafel makenZelf eettafel makenNu was het alleen nog maar de schragen eronder zetten en klaar! De schragen zijn er overigens niet voor bedoeld om aan de tafel te monteren. Dit heb ik dan ook niet gedaan. De schragen staan los onder de tafel en schuiven niet door de rubbertjes die er opgeplakt zijn. Misschien dat ik de schragen in de toekomst met kit vastzet, of dat ik hem doorboor en hem met een schroef vast zet. Hij is namelijk niet héél stabiel (aangezien het toch een los tafelblad is op twee schragen). Eettafel makeneettafel makenIk ben zo blij met het resultaat! De kleur past perfect bij mijn gele stoelen en rode koelkast. De stoelen heb ik trouwens ook zelf gemaakt, en daarover post ik volgende week meer! Stay tuned! xx Shifra

P.s Later maakte ik nog een eettafel! Deze is wat uitgebreider en van eikenhout gemaakt. Bekijk hem hier!

Comments

 1. Jee wat ben jij handig! Ziet er super uit zo, helemaal met die leuke gele stoelen er bij. Later zou ik ook wel zo’n grote houten tafel willen…

 2. Oh wauw! Zo knap gemaakt en het resultaat mag er echt zijn!! Ik ben er ook zo gek op, kleur in je interieur! Gave stoel, gave tafel, gave koelkast;-)

 3. Oh, wauw! Wat ben je toch handig!
  Wij willen later in ons huis ook lekker veel hout gebruiken. Ik wil ook zo’n houten tafel, maar liefst nog wat robuuster en zwaarder :)

  • Shifra

   Als ik een eigen huis heb gekocht met een grotere woonkamer wil ik ook een zware houten eettafel! Die zijn inderdaad prachtig! :)

 4. Wat een mooi resultaat! Gaaf hoor, bij mijn ouders hebben we een houten steigerplanken tafel buiten staan. Ik vind het zo gaaf staan. Sowieso houd ik van hout, lekker robuust en simpel.

 5. Heel erg mooi geworden! Toen we gingen verhuizen wilde ik ook graag zelf steigerhouten kastjes en tafeltjes maken, daar is helaas nooit iets van gekomen ;)

 6. Wat gaaf! En wat maak je een prachtige foto’s. Ik heb je blog net ontdekt en zit te neuzen tussen je artikelen, maar je foto’s springen echt van mijn scherm af!

 7. Als je een beetje creatief bent kun je inderdaad zoveel zelf maken. Het resultaat is in ieder geval prachtig geworden!

 8. Griet

  Ik wil dat graag ook doen, maar lees overal dat die planken gaan scheeftrekken. Is dat ook jouw ervaring?

  • Shifra

   Daar was ik ook heel bang voor! Maar ik heb de planken eerst vijf weken aan het ‘klimaat’ in mijn kamer laten wennen. Bovendien heb ik een spleetje van 1mm tussen iedere plank gelaten; zodat ze niet kromtrekken als ze uitzetten. En tot nu toe hebben we nog nergens last van!

 9. Hai, mooi effect hoor! En deze tafel kun je ook makkelijk nog eens “wegzetten” voor een feestje ;) Het is tegen het kromtrekken (zulke dunne en toch brede planken trekken sneller krom) wel beter om aan alle kanten te verven als je zoiets gaat doen. Gelukkig lijkt het bij jou mee te vallen!

 10. Fineke

  Echt een hele mooie tafel!
  Zou je kunnen zeggen bij welk bedrijf je het hout hebt gehaald?
  Ik woon zelf in Arnhem en ben ook bezig mijn huisje in te richten:)

  • Fineke

   Dankjewel!
   Ik vind de tafel die je hebt gemaaktzo tof!
   Ik wil het ook graag proberen: moet vast lukken met die duidelijke uitleg en mooie foto’s van jou;)

   • Shifra

    Oh wat tof! Als hij af is, en je denkt eraan, stuur mij dan een foto! Ik ben wel benieuwd. :) Liefs!

 11. Heb laatst zelf ook een tafeltje gemaakt, maar kwam jouw variant na wat googleen tegen. Echt supermooi geworden. Vooral de lak van de tafel vind ik erg mooi! I love de tafellamp trouwens ook ;)

 12. Irene

  Super mooie tafel!
  Ik ga waarschijnlijk binnenkort samen wonen, we hebben echt alles behalve een tafel.
  Ik vraag me af wat voor een soort hout het is dat je gebruikt hebt.
  Het ziet er na het verven echt gaaf uit!

 13. Tessa

  Ik wilde zelf ook een tafel maken en dit is zo’n goed en goedkope optie! Mijn tafel is 160×90 geworden, gemaakt van vijf planken waar vroeger kazen op hebben liggen drogen. Dankzij jou heb ik een prachtige, unieke tafel waarvoor ik alleen de schraagjes hoefde te betalen!

  • Shifra

   Oh, wat ontzettend tof!! Wat leuk dat je dit is gelukt! En die oude kazenplanken lijken mij ontzettend mooi, stevig en dik! Lekker doorleefd waarschijnlijk ook? Veel plezier ermee!

 14. Mag ik vragen welk merk en kleur lak je hebt gebruikt? Ik vind je tafel zo mooi geworden en wil proberen hem zelf ook te maken, iets kleiner, maar ik ben bang dat ik hem verpest met alsnog te verkeerde lak.

 15. ludmilla

  Ik wil ook zo graag deze tafel maken! ik vroeg me alleen af, gaat het hout niet kromtrekken na een tijdje?

  • Shifra

   Hé Ludmilla,
   Goede vraag! En ja, dit kan. Het is echt heel erg afhankelijk van het hout, en wij hadden daar eigenlijk heel erg geluk. Toevallig hout uit een deel van een boom wat niet heel erg kromtrekt (plus het heeft maanden van tevoren binnen gestaan). Wij hebben het even aangekeken en toen we zagen dat er geen kieren tussen planken kwamen of kromtrekkingen hebben wij het zo gelaten. En ook omdat we wilden dat het een simpele tafel bleef (ook voor andere om na te maken). De enige manier om er zeker van te zijn dat je geen kieren krijgt of kromtrekkingen, is lijmen (naast de bovengenoemde methode in deze post). Hoe dat lijmen in zijn werk gaat zie je in dit artikel -> http://acupoflife.nl/diy-eettafel-van-eikenhout/

   Succes! Mochten er nog vragen zijn, laat het even weten!:)

 16. Stephanie

  Hallo,

  Wat voor soort hout zijn de planken? En het is gewoon onbewerkt hout denk ik? (Sorry, dit wordt mijn eerste doe het zelf project ;)

 17. Leuk idee om het zo zelf te doen :) Ik heb ervoor gekozen zelf te kopen haha! Ik vind deze doe het zelf versie net iets te dun maar zeker een goede oplossing voor als je weinig te besteden hebt.

 18. Pier

  Hoe ziet de tafel er nu uit?
  Is het blad kromgetrokken en zijn er kieren ontstaan, of valt dat allemaal wel wat mee?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.