Terwijl ik gisteren deze bananenchips bakte, bedacht ik mij dat ik vroeger echt geen banaan luste. Met vroeger bedoel ik eigenlijk tot een jaar geleden (wat is “vroeger” als je zo jong als ik bent?). Zelfs de danoontjes met bananensmaak sloeg ik af. Nu heb ik dit ook nooit erg gevonden, want toen ik jaren geleden wat kilootjes moest verliezen, bleek banaan eigenlijk een verboden vrucht. Acht, weer een verleiding minder, dacht ik. Maar langzaam heeft de banaan zich toch in mijn leven weten te wrikken. Ik denk dat het begon met de bananencake. Of zouden toch die snoepbanaantjes van vroeger al de boosdoener zijn geweest? Afijn, het breidde zich heel snel uit, en nu kan ik mij geen dag meer zonder banaan voorstellen. De banaan gaat in de blender voor de groentesmoothie, in de banaan-ei-pannekoekjes, in het bananenbrood en nu ook al in de chips. Je begrijpt wel, er is voor mij geen leven meer zónder banaan.Ik moet eerlijk toegeven dat ik het geen makkelijke chips vind om te bakken.De bananenchips geef je snel teveel suiker en laat je te lang of juist te kort in de oven zitten. Maar! Het scheelt dat deze chips zó makkelijk te maken is, dat als het mislukt, je snel weer een nieuw lading maakt. Ik heb inmiddels geleerd van mijn fouten en vandaag schrijf ik je het recept voor (inclusief mijn valkuilen)!
Zoute bananenchips
2 bananen
30 gram suiker (bruine suiker bij voorkeur)
olie
zout
peper
Snijd allereerst de twee bananen in hele dunne plakjes. Hoe dikker, hoe langer de baktijd is. En dunne chipjes zijn eigenlijk het lekkerst vind ik!Geef vervolgens de bananenplakjes een laagje met suiker. Ik heb dit zowel met bruine suiker als met witte suiker geprobeerd, en ook een mix van deze twee suikers. Bruine suiker maakt de chipjes heel veel donkerder (dat zie je wel op mijn foto’s!), maar geeft wel veel meer smaak (iets scherper en zoeter) dan witte suiker! Dus bruine suiker geniet mijn voorkeur, maar als je iets anders in de kast heb staan, dan kan dat dus ook prima!
Let op! Deze stap is bij mij heel vaak fout gegaan. Ik gebruikte teveel suiker, waardoor het achteraf een hele plakkerige boel werd met gekarameliseerde bananenplakjes.Ik spreid mijn bananenplakjes uit op een bord en strooi daar met mijn hand heel lichtjes suiker overheen. Vervolgens draai ik ze om en herhaal ik deze stap.
Druppel een beetje olie op een bakplaat met bakpapier en spreid de bananenplakjes hierover uit. Leg ze naast elkaar, maar niet tegen elkaar aan. Bestrooi met wat peper en zout en bak ze in de oven voor 20 minuten op 200 graden. Haal ze uit de oven wanneer ze goudbruin kleuren (en vooral de randjes al wat donkerder zijn). Ze zijn nu nog zacht, maar zodra je ze laat afkoelen worden ze vanzelf hard.Je moet dit recept echt een beetje leren kennen en uitvinden wat werkt voor jou (en je oven!). Mijn chips (zie hierboven) is gigantisch lekker en knapperig, maar ziet er misschien nog steeds niet perfect uit. Wees dus niet teleurgesteld als ze er niet uit zien als de bananenchips uit de winkel, als ze maar lekker smaken!;-) Oh en ze zijn een paar dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking. Succes! Liefs, Shifra
21 Comments
Marloes
Oh yum! Ik heb het zelf ook wel eens gemaakt. Erg lekker dit!
Beautydagboek
Dit ziet er smakelijk uit! Dat wordt even uitproberen :)
Manon
Ziet er goed uit! Ik eet ook bijna elke dag wel een banaan, vaak ook verwerkt in smoothies enzo.
Tessa
mmm ziet er echt heerlijk uit! Ik heb wel eens appelchips gemaakt, ook een aanrader! :)
Lauriëtte
Oeeh dit wil ik wel eens gaan maken!
nina || happy acorn
mmm ziet er wel vet lekker uit (:
bymirandaa
Oei het ziet er wel erg lekker uit.
Ik hou eigenlijk niet zo van bananendingen. Ik eet banaan eigenlijk alleen maar gewoon zo… Als banaan;)
Alle dingen die naar banaan smaken of waar banaan inzit vind ik niet zo lekker.
Maar dit…. Misschien toch maar eens een poging wagen haha!
Maura - YLT
Waaa, ziet er lekker uit zeg! Origineel ook, chips van banaan. Ik eet ook elke dag een banaan, terwijl het wel echt suikerbommen zijn. Vind ze echt lekker, vooral door de havermout. Dit ga ik eens proberen :)
Dianne Overbeeke
Het ziet er heerlijk uit!!
Diy's for you and me
Mmm.. lijkt me erg lekker!! <3
Manon
Nog nooit van gehoord, maar het ziet er lekker uit
Lisette
Super leuke blog heb je, ik heb m echt net ontdekt :)
Helaas ben ik niet zo’n fan van banaan, mijn zusje zou dit wel lekker vinden ^^
Neem je ook eens een kijkje op mijn blog, dat zou super leuk zijn!
En also hoe kan ik je volgen, ik heb m nu bij de favorieten gezet ^^
Love,
Lisette
Shifra
Hé Lisette!
Dankjewel!! En wat leuk dat ik tussen je favorieten mag staan! ;-) Je kan me volgen via bloglovin –> http://www.bloglovin.com/blog/9671423 Of één van de andere kanalen zie rechtsboven aan mijn pagina de icoontjes! :) Liefs! X
Sylvia Kuijsten
Mwhuaha, er liggen hier twee bananen in een bak op de oven, meant to be! Dat wordt mijn toetje voor vanavond ;)
Shifra
Waaaaaa wat leuk en lekker!!
Lydia
Yum, heerlijk, en makkelijk! Ik moet dit binnenkort maar eens uitproberen! Kan dit trouwens ook met andere fruitstukken, zoals appel? :)
Shifra
Ja! Met appel kan zeker! Er zijn verschillende technieken om appelchips te bakken, maar je kunt de appel gewoon dun snijden en dan op de bakplaat leggen (zoals hierboven). :)
Jenn
‘Doet’ de suiker nog iets extra’s voor de chips behalve zoeter maken? Ik zou ze graag eens maken maar dan zonder de suiker, persoonlijk vind ik een banaan al zoet genoeg van zichzelf.
tamara
Je kan ook kante klaren bananenchips kopen bij de toko.
Alleen zijn deze zoutig in plaats van zoet:p
Shifra
Ja, natuurlijk! Je kan bijna alles kant-en-klaar kopen tegenwoordig. Maar het zelf maken vind ik juist zo leuk ;-)
Suzanne
Oeh klinkt goed, ik ben dol op bananenchips met zout, dus in plaats van suiker ga ik voor zout!