Eén-pans-pasta met champignons en roomsaus

een pans pasta, hoe maak je een pans pasta, snelle pasta, makkelijke pasta, goedkopere pastaDe vorige keer liet ik al weten hoé geweldig ik één-pans-pasta vind. Heel letterlijk: je gooit alles in één pan en dinner is served. Ik houd van dit soort makkelijke maaltijden; op dagen dat ik eigenlijk geen tijd heb om te koken, kan ik toch nog snel iets gezonds op tafel zetten. Vroeger kookte ik veel met roomkaas omdat er zo makkelijk saus van te maken is. Dat zette mij aan het denken dit weekend. Er stond nog een bakje roomkaas in de koelkast en daar is natuurlijk ook heel makkelijk één-pans-pasta van te maken!  

een pans pasta, hoe maak je een pans pasta, snelle pasta, makkelijke pasta, goedkopere pastaEén-pans-pasta met champignons en roomsaus (3-4 personen)

1 groentebouillonblokje
150 g champignons (schoongemaakt)
400 ml water
200 g linguine (of andere pasta)
2 el olie
2 teentjes fijngesneden knoflook (optioneel, afhankelijk of er al knoflook in de roomkaas zit)
1 tl oregano
1 tl tijm
twee grote handen spinazie
100 gram roomkaas (ik gebruikte Boursin light)
peper
zout

Laat een bouillonblokje in 400 ml kokend water oplossen. Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes. Giet de bouillon in een grote pan en voeg ook de pasta, olie, champignons, knoflook (evt.), oregano en tijm toe. Breng dit aan de kook. Laat vervolgens op zacht vuur 5-10 minuten doorkoken of totdat de pasta zacht is (bij voorkeur met een beetje bite: el dente). Roer ondertussen regelmatig in de pan zodat de ingrediënten niet aan de bodem kunnen blijven plakken. Als de pasta te groot is voor de pan (en het ook niet snel genoeg onder water komt te staan tijdens het koken), breek dan de pasta doormidden. Ik doe dit meestal uit gemak al meteen zodat ik daar geen omkijken meer naar heb. Was ondertussen de spinazie. Als de pasta klaar is, voeg de spinazie toe en roer ongeveer 1 minuutje mee. Haal de pan van het vuur en roer de roomkaas erdoorheen. Breng het geheel op smaak met peper en zout. (Vooral peper vind ik aan het eind nog erg lekker!)

(dit gerecht bevat 8 smartpoints (Weight Watchers) als je het deelt door 4.)

een pans pasta, hoe maak je een pans pasta, snelle pasta, makkelijke pasta, goedkopere pastaVerdeel de pasta over de borden en serveer warm. Garneer eventueel met wat (Parmazaanse) kaas of basilicum. een pans pasta, hoe maak je een pans pasta, snelle pasta, makkelijke pasta, goedkopere pastaeen pans pasta, hoe maak je een pans pasta, snelle pasta, makkelijke pasta, goedkopere pastaIn dit recept zit geen vlees, maar je zou eventueel nog wat kip eraan toe kunnen voegen. Ik miste het vlees niet en zelfs de man in huis miste het niet. Juist doordat je de pasta in één pan maakt vermengt de smaak zich tot de hele pasta. Elke hap zit dus vol smaak en alles lijkt te kloppen. Het enige lastige aan één-pans-pasta is om de pasta el dente koken. Het vergt veel opletten en op tijd de pan van het vuur halen, want al snel wordt de pasta zacht.  X Shifra

#acupoflife als je het recept probeert!

Comments

 1. Een recept naar mijn hart. Doe mij ook maar zulk soort pasta op drukke dagen. Dat al dente koken gaat bij mij vaak alleen per ongeluk als ik te gehaast ben met afgieten haha! Wat heb je er trouwens mooie fotos van gemaakt!

  • Shifra

   Oeh, nou geniet van die gave! El dente pasta is het lekkerst! En thnx voor je complimenten!

 2. ik heb al zo lang geen een-pans-pasta gemaakt! en het is zo simpel. :) dit klinkt in ieder geval heerlijk, ga ik snel eens maken!
  xo, cheyenne

 3. Mooie foto’s!! Krijg je gelijk trek van. “P (groot spaghetti fan hier) Ik maak nooit 1 pans gerechten met spaghetti, omdat ik het juist zo handig vind om een grote pan saus te maken, die ik dan in porties in kan vriezen. Kook dan later verse pasta bij. Ik vind namelijk opgewarmde spaghetti, net iets minder dan bijvoorbeeld macaroni pasta soorten. En ook ..spaghetti moet al dente…vind zachte zo vies!!! Wat ik de laatste maanden echt ondekt heb is verse Oregano blaadjes! Roer er flink een paar van als laatste door je pasta..OOOO Dat is zo mega lekker!!!

  • Shifra

   Aah, ja, dat is ook slim! Dit doe ik inderdaad ook met echte tomatenspaghetti-saus! En oh, verse kruiden zijn zo lekker ja. In de zomer geniet ik hier volop van!

 4. Yum! Ik mis alleen in je omschrijving het moment waarop je de champignons toevoegt. Tussen de pasta en spinazie in?

  • Shifra

   Meteen! Samen met de olie, pasta, kruiden en bouillon zet je het gelijk op het vuur. (Op foto 2 laat ik zien wat ik allemaal in de pan gooi als ik het op het vuur zet). De spinazie en roomkaas mix ik er pas later doorheen, omdat de spinazie minder lekker wordt als het zo lang meekookt en hetzelfde geldt voor de roomkaas.

 5. Heb je het nu serieus voor elkaar gekregen dat ik om half 10 ‘s ochtends (!) zin heb in pasta? Haha! Ziet er echt heel lekker (en makkelijk!) uit :)

  • Shifra

   Whaha! ;-) Het ziet er ook wel een beetje ochtend-achtig uit met al dat licht en wit op de foto’s.

 6. Ik eet regelmatig dit soort pasta’s, maar ik heb er nooit aan gedacht om alles gewoon lekker makkelijk in 1 pan te mikken. Top idee! De afwas is je nu al dankbaar :)

 7. Anja

  Is die 400ml genoeg, zodat het ‘droog’kookt? Ik mis het moment dat je het water afgiet, of hoeft dat niet…?

  • Shifra

   Nee, je hoeft gelukkig niet af te gieten, want je zou dan heel snel ingrediënten per ongeluk mee spoelen. Het water verdampt en wordt opgenomen door de ingrediënten. Aan het eind houd je dus een perfect gekookte pasta over (daarom is het dus extra lastig ‘el dente’ te koken, maar het lukt wel!). Daarna maak je het nog eens extra smeuïg met de spinazie (en het vocht daarvan) en de roomkaas.
   Je kunt ook meer water gebruiken (met dezelfde hoeveelheden), als bijvoorbeeld je pan te breed is om de ingrediënten onder water te krijgen. Maar in dat geval moet je wel afgieten.

 8. Shirley

  Dat lijkt me een heerlijk gerecht! Ik heb alleen nog nooit een-pans gerechten gemaakt. Binnenkort maar eens proberen. Vriendlief zal blij zijn met zo weinig afwas!

 9. Gisteravond gemaakt, met 100 gram meer champignons, 100 ml meer water en 50 gram meer roomkaas, omdat we grote eters zijn! Werkelijk goddelijk! Wéér een nieuwe favo pasta erbij. Dank voor de inspiratie!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.