Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast

Geroosterde cherry tomaten en ricotta crostiniEen tijdje geleden zag ik dit gerecht bij mijn buurman aan een ander tafeltje op zijn bord liggen. Een geroosterde boterham, te horen aan zijn geknisper, met cherrytomaatjes en witte kaas. Ik vermoedde dat het ricotta kaas was, want samen met tomaten is dat een bekende combinatie. Ik besloot het een paar weken geleden na te maken en met zóveel succes! Deze broodjes zijn de perfecte lunch, brunch of als lekker (zomers) tussendoortje.

Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast (1)Ik heb de cherrytomaatjes gebakken zoals ik ze normaal ook zou bakken. Ik liet het qua kruiden wat rustiger dan normaal en ik heb er wat meer olie overeen gegooid om meer een tapenade gevoel te krijgen. Maar je kunt makkelijk wat meer kruiden gebruiken; maak de tomaatjes lekker pittig (chilipeper, cayennepeper), mediteraans (oregano, tijm, rozemarijn), zoet (met wat suiker), enz. Ik heb bij het recept veel ‘ongeveer’ geschreven, omdat het recept (ook bij een eerste keer) een beetje op gevoel gaat.
recept bruschetta, brood beleggen met tomaat, hartig brood beleg, Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast (4-5 personen)
500 g cherrytomaatjes
3 teentjes knoflook
ricotta (een bakje van 250 g)
basilicum (ongeveer een klein handje)
olie (3-4 el ong.)
balsamico azijn (3-4 el ong.)
zout
peper
ciabattabrood (of elk ander brood)

Was de tomaatjes en leg ze in de ovenschaal/braadslede (het kroontje kun je er eventueel op laten zitten voor de sier). Plet drie knoflookteentjes met een mes en leg tussen de tomaatjes. Strooi een klein handje (verse) basilicum, zout en peper eroverheen. Besprenkel met olie en balsamico azijn, net genoeg totdat de tomaatjes glimmen. Hussel dit goed door, zodat alle cherrytomaatjes in olie bedekt zijn. Deze laatste toevoegingen heb ik een beetje op gevoel gedaan, maar ik heb geprobeerd in de ingrediëntenlijst een richting te geven naar de hoeveelheid. Bak de cherrytomaten voor 30 minuten in de oven op 200 graden of totdat ze zacht zijn en goud kleuren.

recept bruschetta, brood beleggen met tomaat, hartig brood beleg, Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast Snijd ondertussen het brood in dikke plakken en rooster ze in een broodrooster. Je kunt het brood ook grillen in de oven of met een beetje olie in de (grill)pan. Dit laatste deed ik, maar vooral door het gebrek aan een broodrooster.

Je kunt natuurlijk elk brood hiervoor gebruiken. Lekker oude boterhammen (roostert heel lekker), ciabattabrood, stokbrood of -zoals ik- een volkorenbrood om zelf in stukken te snijden.

recept bruschetta, brood beleggen met tomaat, hartig brood beleg, Geroosterde cherrytomaten en ricotta toastBeleg de broodjes meteen als de tomaatjes uit de oven komen. Smeer hiervoor elk broodje in met een laag ricotta, leg daarop en paar warme tomaatjes en besprenkel met tomatensap. Garneer eventueel nog met een paar blaadjes basilicum. En klaar!  Snijd de broodjes door midden, of eventueel in vieren, voor een lekker tussendoortje. Of laat ze heel voor een lekkere lunch/brunch. recept bruschetta, brood beleggen met tomaat, hartig brood beleg, Geroosterde cherrytomaten en ricotta toastEn wat te doen met de leftovers? You name it. Je kunt hier zoveel mee! De tomaatjes zijn koud nog steeds lekker als broodbeleg, eet het als salade, als tussendoortje, door een lekkere pastasaus, gemixt met andere groentes, naast een zalm.. Alles kan. Zolang je ze maar afgedekt bewaard in de koelkast (voor een paar dagen).
recept bruschetta, brood beleggen met tomaat, hartig brood beleg, Geroosterde cherrytomaten en ricotta toast

Het roosteren (of dit nu in de oven of op de barbecue is) geeft de tomaatjes zó’n heerlijke intense, zoete smaak. Dat gecombineerd met ricotta is onweerstaanbaar en echt een (simpel) hapje om mee te pronken.

Leg ze deze zomer op de bbq: spies de tomaatjes na het kruiden en oliën op een stokje en grill ze. Leg er wat stokbrood naast. En alles krijgt zo’n heerlijke bbq smaak. xx Shifra

P.s Wat vind je van mijn nieuwe achtergrond? Ik laat volgende week zien hoe ik het gemaakt hebt! Maar ik ben er zo zo blij mee. De foto’s ‘poppen’ echt een beetje door het blauw!

Comments

 1. Hmmmm, ziet er héérlijk uit! Eet ik hier mijn broodje pindakaas en laat jij zoiets lekkers zien ;) En ik vind de foto’s zo prachtig gedaan, dat blauwe combineerd er goed bij!

  xxx

 2. Ilse

  Goddelijkheid, die wil ik -ook al- maken en heerlijk idee voor op de bbq.
  Mooie achtergrond, echt een tof kleurtje! :)

 3. Dit lijkt me nou echt een lekker en makkelijk receptje! Ideaal voor de zondagmiddag in de zon met een wijntje dr bij.. kom maar op!

 4. Wauw, jouw foto’s zijn altijd zo mooi! Ik heb even gezocht bij je zoekfunctie, maar ik kon geen artikel vinden waarin je vertelt hoe je je foto’s bewerkt. Zou je willen overwegen die ooit te maken? Ik ben zo benieuwd hoe je dat doet!

  • Shifra

   Dankjewel! Wat een compliment! Ik heb expres (nog) niets over fotografie geschreven, omdat ik mezelf nog heel erg aan het ontwikkelen ben op dat punt. Omdat ik nu nog zoveel leer (en soms grote stappen maak) wil er nu nog niets over schrijven; mijn artikel zou ik dan elke keer weer moeten aanpassen. Maar in de toekomst wil ik dit wel doen!:)

   Om je een iets verzadigende antwoord te geven: ik fotografeer zowel bij daglicht als met (externe) flitser. Tegenwoordig steeds iets meer met daglicht. En in dit artikel heb ik het allebei gedaan. Ik bewerk mijn foto’s niet zo heel veel (daglicht geeft al hele mooie foto’s), maar ik geef ze wat meer pit met photoshop. Zodat ze iets meer ‘poppen’. :)

 5. Dit klinkt heerlijk. Ik was nooit zo weg van tomaten op deze manier, maar de laatste tijd begin ik het steeds meer te waarderen.

  • Shifra

   Echt niet? Oh, ik vind tomaten op elke manier wel lekker! Mmmm. Dit is de tijd dat de tomaten weer echt lekker worden, dus je moet ze nu maar veel proeven. Haha!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.