GEROOSTERDE TOMATENSOEP

Geroosterde tomatensoepMijn man en ik hebben een nieuwe traditie. Althans, traditie, een tíjdelijke traditie. Want na deze traditie stappen we weer over op een andere traditie. Maar voor nu betekent dat iedere zondag soepdag. Elke zondag experimenteren we met soepen en zo hopen we de meest lekkere en bijzondere soepen te ontdekken! Afgelopen maandag deelde ik al dat ik zondag een hele goéde soep had gemaakt, waarover ik gelijk vragen kreeg ik of hem wilde delen. Daarom heb ik gisteren nogmaals de soep gemaakt, zodat ik vandaag mét foto’s het recept met jullie kan delen.zelf tomatensoep maken, goed tomatensoep recept, tomaten roosteren, geroosterde tomaten, tomaten recept, wat te doen met tomatenEn nu heb ik eigenlijk nog helemaal niet verteld wat voor soep het is! Niet dat het niet te zien is.. ;-) Maar! Het is een pittige tomatensoep mét geroosterde tomaten. Het is heel grappig om te proeven hoe tomaten van smaak veranderen als je ze vóór het pureren/koken eerst bakt. Wel, het recept.

Geroosterde tomatensoep (voor 4 personen)
750 gram romatomaten
tomatenpuree
1 bouillonblokje (kip of rund)
winterpeen
5 teentjes knoflook
3 el oregano
3 el basilicum
3 el tijm
olijfolie
peper & zout

Snijd de tomaten door de helft en leg ze met hun snijkant op de bakplaat. Besprenkel ze met olie en strooi er wat zout en peper overheen. Bak dit op 200 graden voor 40 minuten. Los ondertussen een bouillonblokje op in een 1/2 liter water en snijd de winterpeen en knoflook fijn. Haal de tomaten na 20 minuten uit de oven en draai ze allemaal om. Strooi de knoflook erover heen en zet ze weer terug in de oven. Laat de tomaten hierna even afkoelen. Bak in 1 minuut de tomatenpuree in een grote pan en voeg daarna de bouillon, kruiden (tijm, oregano, zout, peper en basilicum) en winterpeen toe. Haal het velletje van de tomaten af en voeg de tomaten ook bij de pan (de knoflook die overblijft op de bakplaat kun je er ook lekker bij gooien). Laat dit alles nu 10 minuten op het vuur doorsudderen. Pureer daarna de soep tot gewenste dikte met een staafmixer fijn (als je de soep hierna nog niet dun genoeg vindt, kun je er nog wat bouillon door mengen). Schenk de soep in kommen en garneer met basilicum, Parmezaanse kaas of mascarpone.zelf tomatensoep maken, goed tomatensoep recept, tomaten roosteren, geroosterde tomaten, tomaten recept, wat te doen met tomatenzelf tomatensoep maken, goed tomatensoep recept, tomaten roosteren, geroosterde tomaten, tomaten recept, wat te doen met tomatenOh yum. Het smaakt zo goed! Je kunt natuurlijk nu nog vlees toevoegen of het voller maken door er room doorheen te mixen. Fijn weekend! xx Shifra

Comments

  1. Paulien

    Ziet er heerlijk uit! Alleen dat velletje van de hete tomaten afhalen, gaat dat zo makkelijk? Kan je die er niet om laten zitten en de boel pureren voor het gemak? :) Wij eten hier iedere zaterdagavond soep, heerlijk met stokbrood en kruidenboter of met stokbrood met gehakt. En dan zondag tussen de middag altijd heerlijk de restjes. :) Goede traditie!

    • Shifra

      Ja, dit gaat heel makkelijk! Ze zitten maar liefst 40 minuten in de oven, dus het glijdt er eigenlijk al af als je de tomaat optilt. :) En tomatenvelletjes kun je laten zitten, als je dat lekker vindt. Velen vinden het niet lekker om velletjes uit de tomatensoep te moeten vissen (en hoort het stiekem ook eigenlijk niet). Maar gerust doen als je er geen problemen mee hebt. :) En ja, heerlijk om er twee dagen van te kunnen eten he!;-)

    • Heb hem vandaag gemaakt :) Lekker hoor! De (kleingesneden) wortel is nog niet gaar na 10 minuten, dat geeft een korrelig effect in de gepureerde soep. Vond ik niet zo erg hoor, maar als je een glad soepje wilt hebben beter wat langer sudderen dus!

  2. Heerlijk, ik ben gek op verse tomatensoep! Zo geroosterd uit de oven lijkt me ook erg lekker, ik ga het zeker een keer proberen :)

  3. Fransien

    Is het mogelijk om er ook de voedingsstoffen er
    bij te noteren. Misschien een idee.

  4. Lianne

    Deze week je soep gemaakt, fantastisch! Ik heb er zelf een beetje room in gedaan.. Jammie!!!! Dankjewel voor je inspirerende recepten!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.