Maak een cactussentuin in een schaal

zo maak je een vetplantjes en cactussen tuin-3Ik houd van vetplantjes en cactussen. Ze zijn schattig, je hebt ze in allerlei kleuren en soorten én ze zijn bijna niet dood te krijgen. En daarom loopt mijn huis er langzaam vol mee.  Toen ik een paar weken geleden mini vetplantjes en cactussen spotte leek het me leuk om een eigen vetplantjestuin in een schaal te maken. Je ziet zoveel terrariums en schalen vol met vetplantjes de afgelopen jaren, maar ik had nooit het idee dat het iets voor mij zou zijn. Totdat ik al die kleurrijke, mini vetplantjes bij elkaar zag. Het maken van deze schaal was zó makkelijk, binnen een half uurtje ben je klaar. zo maak je een vetplantjes en cactussen tuinVerzamel alle benodigdheden: 

verschillende cactussen en/of vetplantjes
cactussengrond (of maak het zelf, door potgrond te mengen met zand)
steentjes of kleikorrels
schaal
handschoenen
schepje
zo maak je een vetplantjes en cactussen tuinStap 1: Een laag met steentjes (voor drainage)
Leg een laag steentjes in de schaal. Dit zorgt ervoor dat het water door de grond weg kan lopen en de wortels niet rotten (vetplantjes houden niet van ‘natte voeten’).  Het allerbeste is om een schaal of pot te gebruiken met gaatjes, zodat het water echt weg kan.zo maak je een vetplantjes en cactussen tuinzo maak je een vetplantjes en cactussen tuinStap 2: Potgrond
Voeg potgrond toe tot ongeveer 3-4 cm onder de rand. Je kunt altijd nog meer potgrond erbij gooien, maar zo heb je genoeg ruimte om te planten. Ik gebruik geen cactussen potgrond, dus daarom mix ik zand met normale potgrond.

zo maak je een vetplantjes en cactussen tuinStap 3: Planten
Nu kun je een beetje gaan spelen met al je planten en plannen waar je alles wilt hebben. Haal ze uit hun potjes en schud er even aan zodat overbodig grond eraf valt. Maak een gat voor elke plantje en zet hem goed vast door hem te omringen met grond. Gooi als laatste nog een laagje grond eroverheen en druk dit aan. Je wilt dat de vetplant echt goed vast zit. zo maak je een vetplantjes en cactussen tuinIn eerste instantie werkte ik van het midden naar de buitenkant, zodat ik goed bij de plantjes kon. Maar qua planning is het makkelijker, zeker als je de hele schaal wilt vullen, om van buiten naar binnen te werken. Ik heb ze eerst allemaal uit hun potje gehaald en los op de aarde gezet om een grove planning te maken. Daarna heb ik ze vast gezet. Probeer zoveel mogelijk kleuren en soorten af te wisselen.

Je kunt ook nog een laagje steentjes als decoratie over de bovenkant van de schaal gooien.
zo maak je een vetplantjes en cactussen tuin (3)-2 zo maak je een vetplantjes en cactussen tuin (1)-2 zo maak je een vetplantjes en cactussen tuin (2)-2Er blijft heel makkelijk grond aan de plantjes zitten. Een tip daarvoor:  veeg het er voorzichtig af met een zachte borstel (bijv. een behangborstel) of blaas door een rietje. Het werkt heel goed, zonder ze te beschadigen.

Ik heb de schaal op onze (nieuwe!) tuintafel buiten staan en het geeft zoveel gezelligheid en kleur. En ik vind het ideaal dat ik er niet zoveel omkijken naar heb, deze plantjes redden zich zelf voor een groot deel wel. Als je dit gaat proberen, tag ze met de hashtag #acupoflife. Ik vind het heel leuk om jullie projecten & variaties te zien!  X Shifra

P.s Mocht je totaal green groene vingers hebben, lees hier hoe je je ze moet verzorgen!

Comments

 1. Ik vind het echt een super leuk idee! Het ziet er zo schattig uit allemaal bij elkaar. <3
  En natuurlijk lekker vrolijk!
  Liefs,
  Evelien

 2. Wat een leuk idee! Ik heb zaadjes voor succulenten liggen die ik nog wil zaaien. In zo’n schaal is dan wel een leuk idee! Maar even hoor, wat een takkenwerk om stekelplanten te verpotten. :’)

 3. Dat ziet er gezellig uit, zeg! Ik ben nog op zoek naar een decoratiestuk voor op de eettafel, en deze zou daar super staan! Daarbij heb ik echt NUL groene vingers, dus cactussen lijken me een goed idee ;)

 4. Oooh dit ziet er echt zo gezellig uit <3. Wat leuk ook, die kleurrijke cacti! Heel tof om ze zo in een schaal te zetten. Ik heb wel veel losse plantjes in huis, maar aan zoiets heb ik nog nooit gedacht. Love it!

 5. Heel tof. Eindelijk een idee voor op de tuintafel dat makkelijk kan blijven staan. Die lichte dingen die wegwaaien was ik een beetje zat :-). Haal je ‘m dan ook naar binnen als het heel veel gaat regenen of maakt dat niet zoveel uit?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.