Tips om vetplantjes te verzorgen

vetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten doodVetplantjes zijn toch juist de plantjes die bijna GEEN verzorging nodig hebben? Ik hoor het je denken, am I right?;-) En voorheen dacht ik dat ook! Een keer in de zoveel tijd wat water erbij (oftewel: als je eraan denkt in mijn geval) en dan komt het wel goed. Maar er zijn heel wat vetplantjes die ik in huis heb gehaald doodgegaan. Ze kwamen mooi en fris binnen, maar na een paar weken werden het zielige hoopjes. En ja, dan voel je je een hele ilechtje tuinier als foolproof-plantjes dood gaan. Maar dat was ik natuurlijk helemaal niet; ik was onwetend en hulpeloos! Ben jij ook zo’n hopeloze onwetende tuinier op het gebied van vetplantjes? Lees dan mee! vetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten doodVooropgesteld, vetplantjes zijn makkelijke plantjes! Maar inmiddels heb ik geleerd dat ze wel iets meer aandacht en verzorging vragen. Vooral in de zomer, want dan zitten ze in hun groeiperiode! Dit wist ik helemaal niet, maar vetplanten groeien in de zomer (meer warmte, licht en water nodig dus!) en rusten in de winter (koele plek, minder water, minder licht).  Ik deel nog wat tips, ervaringen en dingen die ik over de tijd zelf en vooral ook van tuiniers heb geleerd. :)

1. Shoppen
Algemeen is de regel, hoe groener het vetplantje hoe groter de kans is dat hij het overleeft. Klinkt heel saai, maar er is gelukkig veel keus uit groene plantjes. Kijk bij het kopen naar de gezondheid van het plantje, en dan vooral naar de bladeren! Zo heb ik al meerdere malen vetplantjes gekocht met kleine wondjes in de bladeren (littekens). En onlangs is er nog een blad bij mij geknakt. Heel erg zonde, want het duurt heel lang voordat ze nieuwe bladeren krijgen.vetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten doodvetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten dood

2. Licht 
Vetplanten hebben veel licht nodig om goed en gezond te groeien. Maar plaats ze niet in direct zonlicht, want net als andere planten verbranden ze dan. De bladeren krijgen dan witte- of bruine plekjes. Vetplanten die ‘stretchen’ te weinig zonlicht krijgen; de plant wordt lang en krijgt veel ruimte tussen de bladeren om op zoek te gaan naar meer zonlicht. Ik zet mijn vetplanten in de vensterbank van een raam die niet op het zuiden ligt;  zo krijgen ze veel licht maar hoef ik niet bang te zijn dat het te warm wordt.

3. Water
Dit vond (en vind) ik het lastigste, water geven. En vooral in de zomer weet ik het niet meer. Vetplantjes staan er bekend om weinig verzorging (en dus water) nodig te hebben. Maar in de zomer heeft eigenlijk elke plant meer water nodig, dus hoe werkt dit dan met vetplantjes? In het tuincentrum (waar ik ook deze mooie foto’s heb gemaakt) verzekerde ze mij dat het belangrijk is in de zomer veel water te geven, zeker één keer per week. Geef ze water, wacht totdat de grond compleet droog is en geef nogmaals water. In de winter is één keer per maand voldoende. vetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten dood4.Grond
Vetplanten leven in plekken met zanderige gronden waar het water goed kan worden afgevoerd. Als je vetplanten gaat verplanten gebruik dan grond wat daar op lijkt. Er zijn speciale mixen hiervoor te koop, maar zelf meng ik gewoon standaard tuingrond met zand. Vetplanten houden ook niet van ‘natte voeten’, dus zorg ervoor dat je pot gaatjes heeft of leg op de bodem een laag kleikorrels (hydrokorrels) of andere steentjes.

5. Verpotten
En als je dan eindelijk je plant zover hebt gekregen om het eerste jaar te overleven, dan moet je ook nog eens een gaan verpotten. Niet leuk om te doen, maar het helpt je plant weer aan verse voedingstoffen. Doe dit één keer per jaar. vetplantjes kopen, vetplant verzorgen, trend vetplanten, vetplanten water, verzorging vetplanten, zon vetplanten, vetplanten doodIk hoop dat ik je niet heb afgeschrikt, want vetplantjes blijven echt makkelijke plantjes! Alleen heb ik inmiddels geleerd dat ze wel wat verzorging vragen, vooral in de zomer. Blijf daarom aandacht hebben voor de plantjes als je ze een lang en gelukkig leven wilt geven. Inspecteer zo nu en dan de bladeren, bekijk hoe ze groeien en let er ook op hoe de wortels er uit zien. En dan komt het allemaal goed. Liefs, Shifra

P.s Lees hier hoe je een cactussentuin in een schaal maakt!

Edit: de comments voor dit artikel staan uit! Inmiddels staat er zoveel posts op mijn blog online, dat het mij niet lukt om op alle comments van oude artikelen te reageren. En ik vind het zonde van de moeite die je neemt om een comment achter te laten, als ik er niet op reageer. Bedankt voor je begrip! 

Comments

 1. Jody

  Eerst en vooral, wat een prachtige foto’s zeg!! Handige tips. Mijn vetplantjes overleven nooit. Maar ik had nooit gehoord dat ik ze moest verpotten of meer water geven in de zomer. Leuk artikel, misschien koop ik toch opnieuw zo’n leuk plantje.

 2. Wat geweldig handig dit artikel! Fijn naslagwerk :) Nu heb ik overigens heel veel zin om dit soort plantjes te kopen. Ze zien er prachtig uit!

 3. Leuk artikeltje! Ik kan eigenlijk nooit plantjes in huis hebben want dan gaan de katten eraan vreten :( Ik heb zelfs een kat die bovenop plantjes gaat zitten!

 4. Aah, vetplantjes – love it. Al helemaal zo’n hoopje schattige kleintjes bij elkaar :). Ik heb er thuis ook veel staan en die lijken het wel lang te redden, maar verpotten heb ik wel nog nooit gedaan. Misschien toch een keer proberen dan, haha!

  • Shifra

   Oh wat goed! Verpotten is trouwens niet een must hoor; zeker niet als je ziet dat het goed gaat met de plantjes! Maar het zorgt wel weer voor nieuwe voedingstoffen uit de grond etc. :)

 5. Lianne

  Super leuk! Ik heb veel palmen in huis maar helaas na een tijdje komen er toch bruine punten aan. Misschien ook eens iets over schrijven? :) Vetplantjes ga ik binnenkort ook eens aanschaffen, je hebt me enthousiast gemaakt!

  • Shifra

   Oh ik herken het. Ik worstel er zelf ook nog wel eens mee hoor! Het kan echt van alles zijn. Door temperatuur, standplaats of te veel of te weinig water. Waar staat je palm? Op een lichte plek is namelijk het beste, niet in direct zonlicht. En hoeveel water geef je hem? Dit laatste ging bij mij mis. Ik voelde altijd aan de bovenkant van de grond en voelde dan dat de bodem droog was, en dus gaf ik water. Maar de bovenste laag droogt snel uit. Nu druk ik mijn duim er wat dieper in en voel ik dat er eigenlijk nog genoeg vocht in zit. Pas als dát ook droog is giet ik er weer water bij. :) Liefs! X

 6. Handig artikel:) ik vind de foto’s echt prachtig.
  Ik heb zelf ook een paar vetplantjes, idd gekocht ivm de makkelijke verzorging.
  Dit artikel komt goed van pas want dat wist ik nog niet allemaal:)

 7. Om de een of andere reden gaan de ‘makkelijke’ planten bij mij altijd als eerste dood, terwijl de ‘moeilijke’ planten het overleven. Vetplantjes zouden dan ook niks voor mij zijn, maar wie weet dat het met deze tips toch nog enige kans van slagen heeft.

 8. Robin

  Leuk artikel!
  Ik heb nu 6 kleine vetplanten in de slaapkamer.
  Alleen op 2 zitten luizen of iets dergelijks.. Weet jij hoe je die het beste weg krijgt? Het gaat nu niet zo goed met die planten namelijk..
  & 1 zo’n plant met rood heeft een hele grote witte plek erop zitten, is dit door de zon?
  Alvast heeel erg bedankt, je blog is erg leuk!
  x Robin

 9. Michelle

  Oh wauw, wat een geweldige tips! En ik maar denken dat het aan mij lag dat al mijn plantjes dood gingen. In de winkel zeggen ze gewoon 1x per maand water en meer niet. Ik denk dat mijn nieuwe plantjes het eindelijk eens gaan overleven met deze tips! Ik zeg MEER van deze artikelen, haha! Kun je ook een artikel schrijven over hoe je het beste kunt verpotten en wat je daarvoor moet gebruiken voor verschillende plantensoorten? Ik verpot de mijne eigenlijk nooit, want meestal overleven ze het niet eens een jaar.

 10. Ik vind het altijd zulke schattige plantjes en ze kunnen ook nog eens het hele jaar mee! En héél mooie foto’s bij dit artikeltje :)

 11. Wat super deze tips.
  Ik had zelf vorig jaar vetplantjes gekocht, omdat ze idd zo makkelijk waren. Maar na een maand was er niet heel veel meer van over…
  Met deze tips erbij ga ik ‘t gewoon nog een keer proberen!

 12. Wat een leuk en handig artikel! Ik ben dol op vetplantjes maar bij mij overleven ze vaak wel. En wat een mooie foto’s zeg!

 13. Vorig jaar verhuisd en toen 3 vetplanten gekregen. En tot op heden leven ze nog.
  Maar ik moet ze dus nodig verpotten lees ik. Geweldige tips

 14. Volgens mij hebben mijn plantjes een vergrote overlevingskans haha.
  Heel erg bedankt voor dit artikel ;D

  good vibes,

 15. louis

  Wij hebben bijna 1 jaar geleden bij ikea een vetplantje in hartvorm gekocht, Deze krijgt wekelijks een beetje water en staat in een hoek op de tv kast waar die wel licht krijgt.
  In de voormiddag staat de zon hierop en namiddag gewoon daglicht. nu is de onderkant van de vetplant ineens geel ipv groen geworden. toen we hem kochten was die ook dikker dan die nu is.
  Heeft iemand soms een idee wat het kan zijn?
  Teveel/ te weinig water, Teveel/te weinig licht ofzo?

  Groeten Louis

 16. Ward

  Ik kocht glow in the dark vetplant mja als blaadjes opnieuw groeien dan werkt da ni want teelers smeren dat op de blaadjes ik kocht vandaag in colruyt
  Xxx slaapwel

  BELGIE
  Ps ik ga aveve bezoeken en mest zou kaktus mest noemen

 17. Leuk zeg! Ik vraag me af of je vetplantjes ook buiten op je balkon kunt houden? Of hebben ze echt die warmte en geborgenheid nodig?

  • Shifra

   Ja, dit kan! Ik heb wel eens (gewone) vetplantjes in de zomer buiten staan, maar dit kan ook in de winter als je winterharde vetplanten hebt. :-)

 18. sterre

  Was een super leuk artikel !
  Ik heb net wen huis gekocht dus wil binnenkort plantjes gaan shoppen ! Heb je een tip waar ik kleine vetplantjes en ook groters trouwens voor een leuke prijs aan kam schaffen? En is er een tijd waarin ze het meest te koop zijn?

  Groetjes !

  • Shifra

   Ze zijn nu heel erg in; ik zie ze op dit moment het hele jaar door bij vrijwel elke bloemist! Kijk eens bij Intratuin, daar hebben ze er heel veel (voor een goede prijs en kwaliteit). Van groot tot aan klein (tot aan ECHT klein, kleiner dan je duim), gekke vormen en grappige kleuren (zo heb ik nu een knalgele en roze cactus!) Ook IKEA verkoopt ze! Drie kleintjes in een doosje voor 3,99 waar ook gelijk leuke potjes bij zitten. :-)

 19. Zoë

  Wat een leuk artikel! Ik heb dus zelf sinds een dik halfjaar 3 vetplanten, 1tje is bijna doodgegaan doordat ik mijn verwarming perongeluk een hele week op mijn kamer had laten aanstaan (ik was een week niet thuis) maar ik heb hem nog kunnen redden.

  Alleen, nu heb ik sinds januari een nieuw vetplantje, en die deed het echt goed. Hij staat nu sinds een paar weken op mijn salontafel (staat voor het raam dus er schijnt best veel zonlicht op die tafel) en vandaag zag ik opeens bruine randen en zelfs afgevallen bladeren liggen.. Ik snap dus niet wat er verkeerd is gegaan. Ik geef hem 1x per week water. Is het misschien omdat het te lang in direct zonlicht staat? Want ik wil heel erg graag een vetplantje op mijn salontafel kunnen zetten..

  • Shifra

   Het is heel goed dat je je vetplantjes op een lichte plek zet, daar houden ze van! Meestal gaat het binnen wel goed, maar als je toch plekken ziet van verbranding (bruine plekken) moet je het toch ergens anders zetten waar het licht niet zo direct is. Dan is het toch teveel voor het plantje. Of je zet er iets voor, een vaas o.i.d waardoor het licht ook wat meer geblokkeerd wordt.

 20. ruud

  Hallo, ik heb een vetplant waarvan ik de naam niet weet. Mag ik u een foto sturen zodat u mij mogelijk kan zeggen wat ik heb?
  Met vr.gr. Ruud

 21. Heb maandag 2 vetplantjes gekocht, mini’s.
  Ik wist van dit artikel, dus even opgezocht en meteen opgeslagen. Ik ga je tips opvolgen, ben heel benieuwd!! I love vetplantjes haha.

 22. Sophie

  Ik heb zelf ook een verplantje geplant en dankzij jou tips weet ik welke verzorging ze nodig hebben dus dankjewel !😀😀😀

 23. Conny

  Geweldig, ik moest erg lachen om je vetplantjes verhaal, heel herkenbaar. Mooie foto’s!!

 24. Lisa Lopez

  Goedenavond,
  Ik heb sinds kort ook wat vetplantjes in huis gehaald, ik vindt ze zoo mooi en schattig!! Maar heb een probleem met de verzorging in de winter? Hoe weinig water moeten ze krijgen? Denk dat ik ze te veel water geef. En de blaadjes zo mak worden en af rotten. Ben ten einde raad!! Wil zo graag mijn mooie plantjes behouden en er nog veel meer kopen! Heb je tips?

 25. Azahaf Lahbib

  hallo,
  Mijn schoonzus haar zoontje heeft de helft van mijn vetplant kaalgeplukt. Mijn vraag is nu, hoelang duurt het voor ons plantje volledig hersteld is. het plantje is van verleden jaar en was ongeveer 5cm groot en nu is het al stevig doorgegroeid naar 20cm. Moet ik bepaalde stammen snoeien of er volledig afblijven en het plantje zelf laten werken.
  mvg een vetplantfan

 26. Wim Vlieger

  Maar wat Is licht , moet ik ze altijd voor het raam zetten , daar willen mijn Tillandsia ook staan .Of bedoel je met veel licht ook in de kamer op tafel ?

 27. Klaartje

  Ik heb een vraagje. Ik heb onlangs een grote vetplant van mijn broer over genomen. Maar de helft van de blaadjes zijn verdort. Kan ik hier iets aan doen?

 28. vetplantjessss

  Alle instructies zijn ontzettend fijn uitgelegd! Heel erg bedankt! Nu maar hopen dat mijn hangende vetplantje het gaat overleven met deze tips.

 29. Rosie

  Ik heb een erwtenplantje gekocht de vorige week maar nu de onderste hangende draadjes al bruin te worden. Wie kan vertellen wat ik moet doen?

 30. Heb de vorige week een erwtenplantje gekocht maar draden worden al bruin. Kan iemand mij helpen wat ik moet doen.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.