Onze keuken & apparatuur layout

a-cup-of-life-2-8-2We zijn op dit moment druk bezig met het tegelen en voegen van de keuken. Maar tegelijkertijd zitten we ook nog in de, lijkt wel, eeuwig durende fase van het afmaken van de kastjes. De kastjes en deurtjes maken van een keuken is écht heel veel werk. Daarom deel ik alvast de definitieve plattegrond en planning van onze keukenapparatuur en kastjes. En in een andere blogpost het totale design plan. En dan hopelijk ergens daarna het eindresultaat.  Ik ben enthousiast om te laten zien wat de indeling van kastjes is en welke apparatuur we uiteindelijk hebben uitgekozen! 

 

zelf een verbouwing doen

Voor het geval je niet alles hebt gevolgd, alle posts over de verbouwing kun je lezen onder de tag ‘eerste huis‘. Een kleine reminder, dit was ons huis toen we het in oktober vorig jaar kochten. De woonkamer was klein en de garage was groot. Dus het was een logisch stap om de muur van de woonkamer naar de garage door te breken! Daarna hebben we de garage nog een stukje langer gemaakt, tot bijna de voorkant van het huis. Hierdoor kregen we plek voor een grote leefkeuken en een veel openere woonkamer!

verbouwing a cup of lifeZo dus! Onze woonkamer lijkt gigantisch en hij is ook groot en ruim, maar niet zó gigantisch en uit verhouding als dat het nu lijkt.a-Cup-of-Life-86Flash forward! Dit was januari. De uitbouw was af, “casco” afgeleverd door onze aannemer en nu moesten wij alles zelf doen. Isoleren, gipsplaten, elektriciteit, rioliering enz.
SURPRISE! I’m pregnant. Dus ‘we’ werd een stukje meer ‘Hans’. Maar het maakte onze avontuur wel extra groot en belangrijk. En het zorgde ervoor dat we een deadline hadden.
Om te beseffen dat dit straks echt onze keuken is pakte ik de fluitketel erbij; straks sta ik hier mijn fluitketel te vullen! Bizar! (ik ga proberen deze foto na te maken als het straks helemaal af is!)

Terwijl de muren werden afgemaakt, riolering en elektriciteit werd aangelegd enz., ben ik aan de slag gegaan met de layout van de keuken. Eigenlijk hadden we nooit echt budget voor de keuken meegerekend naast de verbouwing. We wilden heel graag de verbouwing doen (anders hadden we het huis nooit gekocht) en ons doel was om daarna te sparen en zo snel mogelijk gewoon weer verder te gaan aan de keuken. We hadden natuurlijk de luxe dat we al een keuken hadden waar we nog prima in kunnen koken. Maar a kid on the way, zette een stuk meer haast achter die plannen. Dus we hebben wat extra bijgeleend EN dingen geprobeerd zo cheap mogelijk te doen. Eén van die keuzes was bijvoorbeeld het zelf bouwen van de keuken. Het is niet per se goedkoper dan een keuken van Ikea bijvoorbeeld, maar het voordeel is wel dat we voor hetzelfde geld als een Ikea-keuken ALLES zelf konden bepalen en echt goed, massief hout konden gebruiken.

En dat maakte het ook heel ingewikkeld! Ik had letterlijk een wit canvas op mijn computer staan met de afmetingen van alle muren. En vanaf dat moment kon ik het aanrecht en de kastjes plannen. Maar als ALLES plotseling kan, wordt het ook wel heel ingewikkeld met zoveel keuzes en mogelijkheden.  Überhaupt, als je een keuken helemaal from scratch bouwt zijn er driedubbel zoveel keuzes. Keuzes waar later niemand bij stil staat dat daar ooit over na is gedacht. En zelfs nu er al zoveel bekend is hakken we nog wekelijks zoveel kleine keuzes door in de keuken.

a-Cup-of-Life-89

Dit was het plan dat ik maakte! (ik deelde het uitgebreider in deze blogpost) Dit waren puur alleen de afmetingen van alle kastjes, dus de invulling qua lades e.d had ik nog niet gedaan. We wilden het liefst overal lades, maar lades zijn duuuuuur. Dus zoveel mogelijk lades, totdat het budget op is!

Het ziet er uit als een goed plan, I know. Maar het is hem niet helemaal zo geworden. Ik twijfelde heel erg over de planken aan de rechterkant. Ik houd van open planken in de keuken, maar tegelijkertijd wilde ik ook veel opslag om er echt een ‘leefkeuken’ van te maken. (fun fact: ik vroeg het aan jullie in deze blogpost en bijna 70% van de stemmen gingen naar de planken zoals in het plan hierboven.)

En ik houd ook van open planken! In de ‘oude keuken’ heb ik er nu ook zelfs een paar opgehangen. Maar mede (voornamelijk) door de verbouwing ben ik ze hélemaal zat geworden. Ik had er nooit problemen mee om de planken schoon te maken, de glazen gingen toch vaak genoeg allemaal in de vaatwasser dus het was niet zoveel extra werk. Maar een verbouwing met open planken is een NO-GO. Dat is dé manier om helemaal gek te worden van de planken. AL DAT STOF! It’s everywhere! Ik was het binnen de kortste keren zat. En ondanks dat het straks natuurlijk niet zo stoffig blijft, was ik toe aan kastjes. a-Cup-of-Life-91

Terwijl we de keuken aan het bouwen waren en echt op zoek gingen naar alle materialen liepen we tegen meer dingen aan waardoor het plan nog wat meer gewijzigd werd. Het fornuis moest kleiner (vooral budget-technisch), de wasbak werd iets kleiner (hij was niet zo groot te krijgen hier in Nederland), ik wilde liever hele brede lades naast de wasbak in plaats van lades + een smal kastje enz.

Dit werd uiteindelijk het plan ->

apparatuur a cup of life (6)
Het bovenaanzicht van de keuken. Het zegt niet zoveel, maar het geeft wel een goed totaalbeeld van de keuken.

En sowieso is het heel lastig te zien met al die lelijke kleuren (aaah!!). Maar ik ben er niet achter hoe ik het in leuke kleurtjes krijg en ik haalde het niet meer om het te photoshoppen. So bear with me.
apparatuur a cup of life (7)We hebben uiteindelijk gekozen voor drie kastjes naast de koelkast met glázen deurtjes, in plaats van open planken. Best of both worlds. Zo kan ik nog steeds leuke dingen on display zetten, zonder planken schoon te hoeven maken.apparatuur a cup of life (4) Daarnaast zie je nu óveral lades (behalve in de hoekkastjes), zijn er wat kastjes qua grootte veranderd én er is een inbouwmagnetron in de bar gekomen in plaats van naast de koelkast.

(voordat de comment-stroom van bezorgde moeders start dat ik geen inbouwcombi-magnetron in de bar moet doen: het kon nergens anders in de keuken. Eens! Als het ergens anders kan, doen! Maar in ons geval zou het te hoog worden (en daarmee weer gevaarlijk) om erbij te kunnen. Dus de beste plek was in de bar! We hopen een combi-magnetron met kinderslot te kunnen kopen en anders leert ze het hopelijk snel. ;-)

Deze tekeningen heb ik getekend met saaie, grijze vlakken (want het was nog niet grijs genoeg:’)).  En dus niet letterlijk de apparatuur die ik heb ik gekozen. In eerste instantie wilde we heel erg budgetteren op apparatuur en voor de cheap gaan. Maar eigenlijk is dit ook het punt waar je niet al teveel op wilt budgetteren. Dit zijn de apparaten die we bijna dagelijks gebruiken, de dingen die een keuken écht een keuken maken.

apparatuur a cup of life (8)Daarom was ik heel blij dat ik bij LG een koelkast vond die heel erg paste in het plaatje van onze keuken én dat zij die wilde sponsoren! Dit kwam als geroepen. We konden én de koelkast van onze dromen uitkiezen en het zou ons budget voor de verbouwing meer speling geven. Mijn plan was eerst om voor een ingebouwde koelkast te gaan, maar toen ik de koelkasten van LG zag, sloeg ik om. Zij besteden zoveel aandacht aan het design en uiterlijk, dat het zonde zou zijn om hem te verstoppen.

Maar ik wilde ook niet dat de koelkast er echt los in kwam te staan. Dus om hem onderdeel te maken van de rest van de keuken, houden we twee kastjes aan de bovenkast en een lange, smalle kast aan de zijkant, voor de half-ingebouwde look. Ik ben heel enthousiast over dat plan!

Oké, de apparatuur die we gekozen hebben voor de keuken ->apparatuur a cup of life (1)Koelkast/vriezer
Onze vorige koelkast had een klein vriesvakje ingebouwd in de koelkast, maar nu we een grotere familie krijgen in dit huis is een grote vriezer fijn. Deze dubbele koelkast is dus voor de helft vriezer en de andere helft koelkast.
Ik had nooit gedacht over de mogelijkheden van een ijsmachine in de koelkast, omdat we altijd het plan hadden voor een inbouw-koelkast te gaan. Plus, ik hecht meer waarde aan extra koel & vriesruimte. Maar deze koelkast heeft een dunne ijsmachine in de deur, dus je verliest niet echt ruimte. Dat gaf de doorslag.

(oh en er zit een coole gadget bij, dat puur een extra’tje is en niet de reden is waarom we hem hebben gekozen. Maar wél heel leuk: als je klopt op de deur, kun je zien wat er in deur van de koelkast ligt. Say whaaaaat? )

Vaatwasser
Ik ben heel enthousiast over de besteklade in deze vaatwasser! Het is puur een voorkeursdingetje, maar ik merkte dat ik een bestekkorf minder fijn vond (zoals in mijn huidige vaatwasser). Verder schijnt hij heel stil te zijn. Ik zet vaak de vaatwasser ‘s avonds aan en onze vaatwasser nu maakt ongezellig geluid.

apparatuur a cup of life (2)Fornuis
Ik wilde heel graag een fornuis met één grote oven. We hadden al snel onze ogen gericht op een Smeg-fornuis, maar we konden de prijs niet helemaal matchen aan ons budget. In Amsterdam zit een Smegoutlet waar we langs wilde gaan, maar ik was juist zo enthousiast over hun nieuwe Portofino lijn. Snel daarna had ik contact met Smeg en toen zij hoorde dat ik hun nieuwe lijn zo leuk vond, boden ze een VIP-prijs aan met een hele genereuze korting. Het liefste had ik een van de leuke Smeg-kleurtjes gekozen, maar we hadden nergens anders rvs/zilver in de keuken. Dus jawel, ik koos voor de meeste saaie, kleur: rvs. Nu komt het mooi terug samen met de koelkast en de afzuigkap.

Afzuigkap
Deze is ook van dezelfde lijn en past er daardoor heel goed bij! Hetzelfde verhaal als bij de koelkast: we wilden hem inbouwen, maar ik vind deze zo strak en mooi dat ik hem zo ophang.

Het enige wat nu nog mist is de combi-magnetron . We zijn nog aan het kijken of we qua budget zo uitkomen dat we er een kunnen kopen die we echt willen of dat we moeten besparen en voor een cheapass moeten gaan. Maar achter de combi-magnetron zit de minste haast; die kunnen we prima achteraf er nog in zetten.

Gisteravond hebben we het tegelen afgemaakt in de keuken (alleen nog voegen!) en vandaag zetten we het fornuis op zijn plek (zie instastories voor live updates). We moeten nu nog een vloer, verfkleur en keukenbeslag uitkiezen, maar dan zijn we design-wise wel een beetje klaar!

OKE, dus wat vind je er van? Don’t be too hard! Alles is al gekocht en komt onze kant op, maar ik ben ook oprecht benieuwd naar jullie mening.  :)  XX Shifra

Comments

 1. Barbara

  Jullie keuken wordt prachtig! Je kunt als jullie kleine meid rondkruipt of loopt een ouderwets schaarhekje gebruiken bij de doorgang om de keuken te barricaderen ;-)

 2. Elma

  Het ziet er allemaal mooi en goed uit, zeg! En als ik ooit een fornuis mag uitkiezen, wil ik ook graag een groot fornuis. Jullie hebben straks ook meer dan vier pitten? Het lijkt me heerlijk om een wat oudere maaltijd (lees: meer dan vier pannen 😉) te maken zonder dat ik een pit tekort kom! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat…

   • Shifra

    Haha!! Ik las dit vanochtend even snel en toen moest ik al twee keer nadenken! Koken ouderen met zoveel meer pannen? Maar it all makes sense now. En ja! We hebben 6 pitten! Met veel ruimte ook om de pitten heen, dat is heel fijn!

 3. Desiree

  Ben zooooooo benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!
  Lijkt me echt heel moeilijk om hem zelf in te delen en alles te beslissen,
  we kregen afgelopen zaterdag al zoveel opties bij de keukenmaker dat ik helemaal vol met info zat na een uurtje. Ze hadden ook zoveel goede ideeën!

 4. Anja

  Ik vind het fijn dat je zo eerlijk bent over alles! Ook over geld. Maakt het extra interessant om te lezen. En ik ben jaloers op jullie koelkast!

  • Shifra

   Ah, dankjewel. Lief! Ik schrijf, als alles klaar is en ik ook meer overzicht heb, nog een keer een post over wat alles nu bij elkaar heeft gekost. En ja, die koelkast is tof hè!

 5. Annelotte

  Super mooi! Wij zijn net klaar met de keuken (hebben we alles laten doen) en zie dat jullie dezelfde vaatwasser hebben gekozen. Ook wij hebben deze gekozen vanwege de besteklade! Ik moet zeggen dat ik hem qua hoeveelheid geluid nog wat tegen vind vallen maar hij is zeker wel stiller dan onze vorige. En handig is de tijd projectie op de vloer! Succes met de verbouwing nog!

  • Shifra

   Ja, die tijd projectie is handig hè? Mijn ouders hebben de oudere versie en die is nog zonder tijd, alleen een lampje. Dit is veel beter! En jammer van het geluid. Ik vond ‘super silent’ zo rustig klinken!! Haha.

 6. Superleuk om het proces te zien! Grappig hoe er zo steeds dingen veranderen he! Wij zijn ook aan het verbouwen en hoe vaak we al dingen veranderd hebben in de laatste maanden, ik ben de tel kwijt. Inderdaad vooral met de keuken. Ik vind het echt zo leuk dat jullie hem helemaal zelf maken, is toch echt een heel groot project! Het was me trouwens in de vlogs nog nooit opgevallen dat die muur in de keuken bij jullie schuin is!

  • Shifra

   Ha, nee. Dat zie je ook niet als je in de ruimte staat! Alleen als je op de plattegrond kijkt. Het valt mij ook nooit op. Maar dat was voor ons ook een reden om de keuken zelf te maken, met een standaard keuken zouden we wat sneller ruimte verliezen omdat je de kastjes niet mee kan laten lopen met de muren. Leuk dat jullie ook aan het verbouwen zijn! :)

 7. Lisette

  Een plaatje wordt het, leuk hoor! Enne.. wij hadden ook een lage vombi-magnetron, maar onze kinders keken er op geen enkele jonge leeftijd naar om hoor, no worries… :)

  • Shifra

   Ik had het een paar keer eerder al genoemd (op social media) en toen kreeg ik zo’n stom van de moedermaffia over mij heen dat ik niet wist waar ik aan begon 🙈 Maar goed om te horen! :)

   • Ik zou me hier inderdaad niet al teveel zorgen om maken. Ik heb ‘m ook laag en ik heb een oven van Ikea met kinderslot (Ikea zal heus niet de enige zijn met dat briljante idee)
    Wat ik mezelf vanaf het begin heb aangeleerd is om de pannen met de steel naar binnen neer te zetten. Dat vond ik eigenlijk nog veel spannender dan de oven.

 8. Paulien

  Wauw, wat wordt het toch mooi! Ga je ook een keer een plattegrondje met maten erbij plaatsen? Wij zijn een huis aan het bouwen en ik ben wel heel benieuwd naar de precieze maten en verhoudingen :-)

 9. Michelle

  Ziet er goed uit!. De vaatwasser paste toch op die plek ondanks de schuine muur? (en kan dus open?) Top, ziet er namelijk inderdaad uit als een handige plek.
  Ik vind jullie aanrecht ook super mooi, ondanks dat het geen eerste keus is.
  Laat je een filmpje zien van de koelkast deur als hij staat?

 10. Paula

  Om dat ongezellige geluid van de vaatwasser te vermijden programmeer ik hem altijd zi dat ie s nachts aan gaat, heb je s ochtends weer alles lekker schoon en geen last van t geluid 😊

 11. Wow, wat een prachtige indeling van de keuken. Ik zou willen dat ik de ruimte had! Gek op koken, maar niet de heerlijke ruimte die jij hebt :)

 12. Wat een geweldig huis. goede isolatie ook scheelt weer in de kosten!!
  Gefeliciteerd en heel veel woonplezier :D

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.