Oogpatroon dienblad DIY

Zo maak je een dienbladIk heb 7 verschillende broodplanken, 3 verschillende taartplateaus en geen één dienblad. Maar sinds deze week heb ik er één. Little did I know dat het een van mijn favoriete items zou worden! En hoe langer ik hem heb hoe meer ik besef dat ik hem zo gemist heb al die jaren. (Lees: ik heb een aparte keuken van de woonkamer) Ik ben de laatste tijd geobsedeerd met de ogen-print en het leek me perfect voor een dienblad! Zo maakte ik hem zelf. ->
Zo maak je een dienblad (1)Ik kwam dit dienblad tegen in Ikea en het leek me perfect om een make-over te geven! Het lijkt alsof dit een karweitje is van een dag, maar daar verkijk je heel erg op (althans, ik.). Ik heb hier een halve week aan gewerkt (niet constant), doordat elke laag lak moet drogen. Eerst het bruine gedeelte (3-4 keer), dan het witte gedeelte (3-4 keer) en dan nog het zwarte. (1-2 keer). Maar het is wel lekker zo’n karweitje wat je even tussendoor doet. Maar waar je wel wat geduld voor nodig hebt.

Je hebt nodig:

dienblad
-schuurpapier of een schuurmachine
-bruine lak (ik gebruikte Rambo koloniaal teak transparante lak)
-witte lak (ik gebruikte Flexa Strak in de lak ral 9010)
-zwarte lak (ik gebruikte Histor mat zwart)
terpetine kwast
-kleine verfroller
-afplaktape
-een klein, smal kwastje (ik gebruikte gewone simpele acrylverf kwastjes)

* De verf die staat afgebeeld op de foto is niet de verf die ik uiteindelijk heb gebruikt. Welke verf je ook gebruikt, zorg dat je óf allemaal terpetineverf gebruikt of verf op basis van water.

Zo maak je een dienblad (2)Stap 1. Schuur het dienblad heel goed, totdat je echt het hout voelt (en geen gladde laklaag). Ontvet het met een doekje en laat even kort drogen.

(Je ziet bij mij bruine vlekken, omdat ik niet helemaal oplette en er vanuit ging dat het hout onbewerkt was. Maar er zit een blanke lak overheen. Als jouw bruine lak op terpetine basis is, dan kun je zonder schuren er zo overheen verven. Maar als je verf watergedragen verf is, dan moet je eerst even schuren.)Zo maak je een dienblad (5)Stap 2. Lak in 3-4 lagen de rand van het dienblad bruin. Je kunt de binnenkant afplakken, maar zolang je geen grote klodders knoeit is dat niet nodig; daar zie je daar straks niets meer van.
Zo maak je een dienblad (8)Stap 3. Zorg ervoor dat de rand goed droog is en plak hem af met afplaktape. Verf met een roller of een kwast de binnenkant van het dienblad wit in 3 lagen. (Het meest egale resultaat bereik ik altijd met een verfroller)Zo maak je een dienblad (10)Stap 4. Teken met een kwastje uit de losse pols ogen op het dienblad. Je kunt ze even lichtjes voortekenen met een potlood. (Ik heb een paar keer fouten gemaakt en ik merkte dat je het nog snel kan weg vegen met een natte doek.) Zo maak je een dienblad (12) Zo maak je een dienblad (14)Ik ben er zó blij mee! Is het geen eye-catcher? (Die grap moest gemaakt worden) Ik kan niet uitsluiten dat er over een tijdje nog een DIY online komt met een ander dienblad. Maar eerst: who’s in for a drink? X Shifra

 

Comments

 1. Haha, ik kan het niet helpen, maar dingen met menselijke trekjes (ogen, monden) geven me altijd de kriebels. Zo vind ik die filmpjes van the annoying orange en die pedigree reclame met doe lachende hond met mensengebit echt zo creepy. Maar dit geeft me wel inspiratie voor andere patroontjes!

  • Marloes

   Hier nog een! Wordt er ook altijd kriebelig van, haha!
   Dus op de oogjes na: leuk DIY project :D. En tof dienblad, vind de vorm aan de zijkant erg mooi!

   • Shifra

    Hahaha. Hier moet ik zo om lachen. Ik heb er nooit zo(veel) over nagedacht (en als ik er zoveel over na denk: já, hartstikke creepy!!). Maar ik kan me voorstellen dat je die gedacht niet los kan laten.

 2. Tessa

  Haha ik vind juist de ogen leuk!! Ik zie het steeds vaker op pinteres voorbij komen. Ik wil graag een shirt kopen met deze ogen!

 3. Wat grappig die ogen! Ben je nooit alleen ;) Het is ook leuk om er fruit op te schilderen, of cocktails, of theepotten of of.. oké ik ben geïnspireerd! :D

 4. Shirley

  Heel erg leuk gedaan. Had zelf wel voor een andere print gekozen. Aangezien het me enorm de kriebels geeft, zoals al eerder vernoemd werd door iemand anders in de comments. Ik had er denk ik mini cactussen op gemaakt.

 5. Wat een leuk project!
  Nu helaas een te klein huis om überhaupt ergens een dienblad te plaatsen. Ze kunnen enorm handig zijn.

 6. Wat heb je dit ontzettend leuk gedaan! Ik zie die oogjes steeds vaker, nu ook bij Sissy Boy. Dit dienblad is ook erg tof.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.