Tips & trucs voor hout beitsen (deel 2)

hout beitsenNa de video van twee weken geleden heb ik zelf nog heel wat hout gebeitst. Al ‘beitsende’ herhaalde ik de video in mijn hoofd en wist ik dat er eigenlijk nog veel meer te vertellen was over beitsen. De afgelopen week kwamen er nog heel wat vragen over beitsen binnen, en daarom heb ik besloten vandaag nog even een extra artikel hieraan te wijden! Stel gerust nog steeds je vragen, als je vraag er niet tussen zit. :)

Dit is de video van twee weken geleden, waarin ik met terpentine-beits werk (buitenbeits) op zácht hout. De manier van beitsen werkt voor alle soorten beits. Let er wel op dat beits op waterbasis veel sneller droogt, dus je kunt het beste gelijk met de doek de beits eraf kan wrijven als je een niet te donkere kleur wilt. hout beitsenWaarvoor en waarom gebruik je beits?
Je kunt beitsen omdat je hout wilt beschermen tegen weersinvloeden of omdat je het hout mooier wilt maken. Licht hout kun je bijvoorbeeld heel donker en oud laten lijken door het gebruik van een donkere beits. En heel vaal hout kun je weer opknappen en meer zijn nerven en kleur laten zien (met een transparante beits). Ik knap heel veel houten meubeltjes op die manier op! Het is echt ontzettend gaaf om te zien wat beits allemaal kan. :-)

HOUT BEITSENWelke soort beits moet ik hebben?
Er is heel veel beits! Naast dat het uitkiezen van de kleur al heel lastig kan zijn, moet je ook nog eens de juiste soort hebben. Bepaal eerst of je binnen- of buitenbeits wilt. Over het algemeen is het gewoon letterlijk: binnenbeits voor binnen, en buitenbeits voor buiten. Vervolgens heb je beits op terpentine- en waterbasis. Vaak zijn buitenbeits op terpentinebasis en binnenbeits op waterbasis. Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert. Dan heb je als laatste (ja, om ons maar nog meer keuzestress te geven.. ): transparant en dekkend. Transparante beits laat de nerven en ogen van het hout nog goed zien. Toch heb je in transparante beits ook kleurtjes, zodat het hout er net wat donkerder of levendiger uit gaat zien. Bij een dekkende beits komt er een egale kleur op het hout zonder kleurverschillen.
beitsen kwastenMoet ik per se een sponskwast hebben?
Absoluut niet, een kwast werkt ook prima! Zoals je boven op de foto ziet, heb je een kwast (met zwarte haren) voor terpentine basis en en kwast (grijze/blonde haren) voor beits op waterbasis. En daarnaast dus de sponskwast, wat mijn favoriet is. Een sponskwast doseert heel goed en zorgt ervoor dat je gelijkmatig de verf aanbrengt. Maar het nadeel: het absorbeert zoveel beits dat je hiermee wel meer beits verliest. Of je nu een kwast met of zonder spons hebt, het kan allebei. Het is echt persoonlijke voorkeur. :)

Ik kocht pas beits maar dat pakte heel anders uit op het hout. Hoe weet ik welke kleur ik moet hebben?
Dat weet je niet! Stom hè! Haha. Ik ben al zo vaak teleurgesteld doordat ik een hele andere verwachting had van de kleur. Maar dat zul je nooit echt weten. Bij de potten beits staan er meestal ook kleine plankjes die al gebeitst staan. Maar zo frustrerend, zelfs dán zie je veel verschil tussen de kleur die op de pot staat en de kleur die die plankjes aangeeft. En bij die plankjes weet je ook niet welk hout er is gebruikt en hoevaak en hoe dik er gebeitst is. Oftwel, je moet het echt zelf proberen en testen op een stukje plank. Elk hout reageert anders, dus ook het hout wat je zelf hebt. Maar, er is een beetje hoop. Als je veel beitst, kan je de verwachting steeds iets beter inschatten.

Mijn beits blijft heel plakkerig, wat doe ik verkeerd?
Waarschijnlijk heb je te snel een tweede laag beits aangebracht of een te dikke laag. Als je de eerste laag beitst, moet je het goed laten uitharden voordat je een tweede laag aanbrengt en schuur het nog even licht tussendoor. Ook nu het nog zo plakkerig is kun je het nog licht opschuren en dan verdwijnt het plakkerige zo. :)

Er zijn veel verschillende technieken, spullen en manieren om te beitsen. Ik heb mijn best gedaan om mijn ervaringen en tips te delen; houd in je achterhoofd dat dit mijn manier is (er zijn dus andere manieren die misschien net zo goedwerken!). Mocht je nog vragen hebben, stel ze hieronder in de comments! Liefs, Shifra

P.s Deze eettafel en deze salontafel zijn allebei gebeitst!

Comments

 1. Súperhandig artikel. Deze ga ik even bewaren voor wanneer ik ga beitsen, handige handleiding om er bij te hebben;)

 2. Carina

  Leuk artikel weer! Erg handig. Ik ben alleen nog erg benieuwd hoe je de sponskwast schoonmaakt en bewaart.

  • Shifra

   Sponskwasten zet ik een tijdje in het water, vervolg knijp ik ze heel goed uit en laat ik ze drogen! Maar, na 2-3 x beitsen gaat de spons vaak wel stuk, van de druk komt er ergens een scheur. :( X

 3. Mirthe

  Eindelijk! Duidelijkheid, haha. Precies wat ik nodig had. Ik worstel altijd zo in de bouwmarkt en als ik hulp vraag zie ik soms al helemaal door het bos de bomen niet meer. Nu snap ik wat ik nodig heb!

 4. Melanie

  Erg handig om een keer te zien hoe iemand dat doet. Ik had een vraagje ik wil zelf een salon tafel maken van pallets, ik wil twee pallets op elkaar zetten en zwenkwielen er onder zetten. Je vertelde in je video dat er een verschil is met ontvetten voor hard en zacht hout. Wat kan ik het beste gebruiken bij pallets?

 5. Elin

  Jij kan echt goed beitsen!!!!! En je video is echt zo leuk!!
  Het probleem is dat ik helemaal niet kan beitsen , zelfs niet na het kijken van je video :(. Ik heb witte beits gekocht voor binnen, voor de balken op zolder en ik heb het aangebracht en met een doek eroverheen maar het ziet er echt verschrikkelijk uit !! haha
  Wat moet ik nu doen???? help!! Het is heel vlekkerig en zo

 6. B.

  Wij willen van pallethout een kapstok maken en die met grey wash behandelen. Wel zo dat grijs niet overheerst. Waar ik het idee vandaan heb staat dat pallet is geschilderd met steigerhout grey wash. Dus ik naar gamma. Heb ik beits voor steigerhout meegekregen. Maar die is voor buiten…kan ik die ook binnen gebruiken?

  • Shifra

   Hoi B.! Sorry voor de late reactie! Misschien heb je het al gedaan inmiddels, en anders hoop ik dat je er nog wat aan hebt. Je kunt buitenverf in het algemeen ook prima voor binnen gebruiken hoor! Het kan alleen niet andersom, binnenbeits voor buiten. :) Je beits zal er wel wat langer over doen om te drogen.

 7. eefje

  Hoi! Hoe kan ik beste een hardhouten tafel voorbewerken om te beitsen? Je geeft bij het bij zacht hout wel aan maar ik vraag me af hoe ik dat het beste kan doen met mijn salontafel van hardhout…alvast bedankt! Groetjes eefje

  • Shifra

   Hoi Eefje! Het ligt er aan wat voor bewerking de tafel nu heeft? Sowieso eerst schuren, ontvetten (bij hardhout is dit met thinner, ammoniak of Sint marc) en dan beitsen! (tussen de lagen door ook even licht opschuren en met een natte doek afnemen)

 8. Dave Sigala

  Ik woon nu voorgoed in Indonesia maar ons huis was 25jaar geleden gebouwd. Het is altijd goed onderhouden. Nu ik dus elke dag thuis ben zit ik mijn deuren te bekijken.ze zijn mooi onderhouden.Het structuur van het hout kan ik goed zien.
  Is dit gedaan met een transparante lichte beits? Als ik de man vraagt wat hij precies heeft gebruikt Dan word ik echt tureluurs van. Hij zegt poelitoer en vernis.
  Maar als je poelitoer gebruikt Dan kan je het structuur van het hout toch niet zien
  Graag up mening
  Met vriendelijke groet

  Dave

 9. Evelien

  Grappig, ik zocht op pinterest en google tips om te beitsen, zowel in het Nederlands als in het Engels en jouw blog komt meteen bovendrijven ;)

  twee weken geleden vrij spontaan besloten dat voor deze vakantie de trap schilderen wel even een leuk klusje was..
  Gevolg: ik zit al twee weken op de trap met een verfbrander en een schuurmachine. Maar het begint nu ergens op te lijken! Verf besteld en vanmiddag een potje beits gekocht voor de leuningen. Ben benieuwd hoe het uitpakt, de ene leuning is zachthout en de ander hardhout.. we zullen het zien! bedankt in iedergeval voor al je tips

 10. Mirjam

  Handige tips! Wat ik nergens op internet kan vinden is hoe lang je moet wachten voor je een gebeitste tafel kunt aflakken met meubellak. Een dag (> 24 uur) is in elk geval niet voldoende; als ik dat doe gaat de beitslaag “schroeien”. Maar hoe lang moet je dan wachten? En als je de eerste laklaag erop hebt zitten, wanneer is die dan overschilderbaar? De tijd op het blik aanhouden (4 uur) of langer?

 11. Job

  Ik heb een vraag, ik moet een gitaar, paulownia (hardhout) een donkerdere kleur geven.
  Om deze erna krasvast te maken moet ik deze bewerken met polyurethaanlak.
  Kun je mij vertellen of ik pu lak over de terpentinebasis beits kan spuiten?
  Gr Job

  • Shifra

   Ja, als de lak net als de beits op terpentine basis is (of allebei water), dan kan dat inderdaad ja! Maar je zou ook je gitaar kunnen oliën (als hij nog niet gebeitst is?).

 12. Hi, wat een handige tips.
  Ik mis alleen nog de vloerbeits voor binnen op waterbasis.
  Die kan ik nergens vinden. Wel beits voor meubelen en voor buiten flonders
  Maar niet voor een houten binnenvloer .
  Dat is toch vreemd.
  Heb je een tip? Ik heb al een paar keer een
  Kleur beits over mijn vloer gedaan maar dat was geen vloerbeits.
  Er moet dus nog wel een stevigere laag over.
  Lak dan maar doen?
  Alles moet wel op waterbasis.
  Dank je, groetjes chantal

 13. Sjaak

  Ik ga bij mijn zoon een salontafel beitsen. Het blad ziet er donker uit, bijna zwart en toch zie je een nerf van het hout. Met welke beits kan ik dat het beste behandelen ?

 14. Corry Hesselmann

  Hoe weet ik of mijn oude tafel met water beits of terpetine beits is gedaan?

 15. Jos

  Hi Shifra, Zojuist heb ik mijn eikenhouten eettafel gebeitst. Hij is vroeger van mijn oma geweest, is (bijna) antiek, maar in de loop der jaren waren er wat kringen op gekomen (er zat was op). Ik heb hem heel goed ontvet en daarna geschuurd. Nu was er na het schuren geen kring meer te zien, maar na het beitsen zie ik plotseling wel weer een van de kringen. Het is maar heel licht, maar ik vraag me af wat ik nu het beste kan doen om te zorgen dat de kring niet meer zichtbaar is… Is opnieuw afschuren de enige oplossing? Ik hoop dat jij een idee hebt hoe ik dit kan oplossen. Alvast bedankt! Groeten, Jos

 16. Claudia

  Jouw tips komen als geroepen. Heel veel aan je artikel gehad! Ik kan nog wat advies gebruiken voor het beitsen van mijn lichtbruine grenen vitrinekast (ik wil hem donkerder maken). De kast heeft een whitewash die ik graag wil behouden. Lukt dat als er een transparante beits overheen gaat? En zo niet, hoe kan ik de whitewash naderhand het beste weer aanbrengen?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.