Perfecte pompoenmuffins met roomkaasfrosting

Pompoencakejes met frostingTerwijl in Amerika de pompoenengerechten je deze tijd om de oren vliegen, maakt de pompoen hier heel langzaam zijn opkomst. Hij lijkt elk jaar iets populairder te worden en dat vind ik leuk! Ik vind de pompoen namelijk een héle leuke en bijzondere groente. Zo veelzijdig. Ik help graag bij het promoten van de pompoen (zo ben ik), en wel vandaag met de hele lekkere pompoencakjes. Ik heb de afgelopen weken héél veel pompoencakejes getest. Afgelopen weekend vond ik HET recept! En dat allemaal om, als je nog nooit een (lekker) pompoencakeje gegeten hebt, je te overtuigen hóe lekker pompoen is. En deze muffins. Want oh… ze heten niet voor niets perfect.
Pompoencakejes met frostingDeze pompoenmuffins hebben iets weg van worteltaart. De kruiden, de specerijen zijn een beetje hetzelfde, maar ook de substantie van de cake is vergelijkbaar. Erg ‘moist’, vochtig en nat, maar niet té. Echt een lekkere malse muffin. En dan nog de toppig erbij, wauw! Letterlijk en figuurlijk het topje van de ijsberg. Anders dan de naam doet vermoeden zijn deze muffins (of in ieder geval mijn variant) niet gezond. Net als worteltaart. Ook al zo’n paradox. Zelden gezond. Ik heb wel geprobeerd een gezonde variant te maken, omdat ik het stom vind om dingen te eten die gezond lijken te zijn en stiekem iets aan mijn heupen plakken. En dat lukte ook, maar lekker is anders. En mijn doel was toch om je te betoveren met mijn lekkere pompoencakejes. Dus bij deze, pompoenmuffins die écht wel héél erg lekker zijn, perfect dus, en misschien iets minder gezond. Maar ach het is herfst, laten we maar lekker een dikke vacht opbouwen… ;-)

Pompoencakejes met frostingOh nog één ding, voordat je aan het recept begint. Naast dat ze écht heerlijk zijn, zijn deze muffins heel eenvoudig en snel te maken! Je hoeft niet eens per se een (hand)mixer te gebruiken. Op de frosting na, heb ik álles met een garde geroerd. Zó easy-peasy is het beslag.

Recept pompoenmuffins (16 stuks)
250 g bloem
2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl fijngemalen kruidnagel
1/2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
2 grote eieren (of 3 medium eieren)
200 g bruine suiker
1 tl vanille extract
225 g pompoen puree (zie hier hoe je het maakt)
120 ml zonnebloem olie

Zeef de bloem, bakpoeder, zout, kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel boven een kom en zet dit apart. Meng in andere kom de bruine suiker en ei samen tot een mengsel. Meng de pompoenpuree, olie en vanille extract erdoorheen. Voeg nu ook het bloem-mengsel (alle droge ingrediënten) erbij en roer het tot een glad mengsel. Stop gelijk met roeren zodra je geen bloem meer ziet, anders loop je het risico taaie muffins te krijgen. Verdeel papieren vormpjes over een muffinbakvorm en lepel het beslag erin. De regel is dat je de vormpjes vult tot 2/3 ,  maar ik merkte dat het beslag iets minder rijst dan normaal dus ik heb ongeveer 3/4 gedaan. Bak voor 15 -20 minuten op 175 graden of totdat een prikker er droog uit komt.  Laat ze afkoelen op een afkoelrooster.

Pompoencakejes met frostingRoomkaas frosting
150 g roomkaas
120 g boter
130 g poedersuiker
1/2 vanille extract
1 el melk
Optioneel: kaneel om te strooien

Mix met (hand)mixer de roomkaas en boter tot een luchtige massa. Voeg in delen de poedersuiker toe en mix op lage snelheid totdat het een mengsel is. Voeg ook de vanille extract en de melk toe en blijf mixen op lage snelheid totdat de frosting luchtig en romig is (net als slagroom).  Doe de roomkaas in een spuitzak, of smeer een flinke dot frosting uit met een mes op elke muffin. Bestrooi als laatste met een beetje kaneel.Pompoencakejes met frostingPompoencakejes met frosting Pompoencakejes met frostingAfgelopen weekend heb ik deze pompoenmuffins aan een groot deel van mijn familie en een goede vriendin laten proeven. Zelfs mijn vader die heel eerlijk is over mijn bakkunsten, was weg van deze muffin. Je begrijpt natuurlijk dat deze muffins zó op waren, en dat ik ze nooit echt heb moeten bewaren. Lukt het je toch niet om 16 muffins in één keer op te krijgen (shit happens), bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast en laat ze vlak voor serveren even op kamertemperatuur komen. Ze zijn ongeveer 5-7 dagen houdbaar in de koelkast. En wellicht zijn ze zelf na een maand nog lekker. Zó lekker zijn ze.. not kidding. xx Shifra

Comments

 1. dit ziet er lekker uit! Ik heb pas voor het werst in m’n leven pompoen gegeten (jaja:)) in de vorm van pompoensoep en vond het niet zo heel erg bijzonder. Komt denk ik door de zoete smaak. Daar ben ik niet zo dol op wanneer het om m’n avondeten gaat;) maar ik bedenk me nu dat deze muffins dan waarschijnlijk wel lekker gaan zijn…. Die hóren natuurlijk zoet…. Misschien toch nog eens een poging wagen dan:)

  • Shifra

   Hm. Misschien is de pompoensoep die je hebt gegeten van een andere soort pompoen? Bijv. de groene (die is érg zoet). Een oranje is namelijk niet zo zoet. Toen ik deze muffins maakte met weinig suiker miste ik het zoete, en ik gebruikte dus een oranje pompoen. Geef de pompoen nog niet op!;-)!

 2. Pompoen is echt een van mijn favorieten. Ik eet het in de herfst vaak als ontbijt met quinoa. Zo lekker. Deze muffins lijken me heerlijk!

 3. Lore

  Ziet er wel lekker uit, maar ik blijf het vreemd vinden om een groente in een (zoete) taart te gebruiken. Zo heb ik ook nog nooit worteltaart durven eten.

 4. Suzanne

  Lijkt me heerlijk!
  Ik mis alleen de hoeveelheid melk bij de muffins?
  Zou je dat nog willen toevoegen, dan ga ik ze dit weekend maken :) Dankje!

  • Shifra

   Thnx voor je scherpe opmerking! De melk hoort daar helemaal niet te staan, beetje gewenning om dat samen met olie e.d te typen! Haha! Alleen 1 el bij de cream cheese frosting. Verder niet. :) Leuk dat je ze gaat maken! Succes!

 5. jannieneke

  Oehwww wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Wat een prachtige foto’s, echt heel mooi de composities ook! Vraagje: Waar koop je zo’n afkoelrooster?

 6. Maartje

  Lekker recept! De muffins zijn echt heeeerlijk! Zo lekker sappig en echt een herfstige smaak. Ik zag trouwens bij wat je moet doen staan dat je er melk bij doet, maar die kon ik bij de ingrediënten niet vinden, ik heb het weggelaten omdat het beslag er goed uitzag.

 7. Mara

  Oeh, die zien er zeker lekker uit! Zelf maak ik graag pompoentaart in de herfst. En laat ik nu net in de herfst jarig zijn haha.
  Overigens, ik denk dat je dit beter tot cupcakes of cakejes kunt rekenen. Want tussen cakejes en muffins zit toch een wezenlijk verschil. Een muffin is meer broodachtig qua textuur, en komt bovendien altijd ruim boven de vorm uit. Dit is echt meer cake beslag. (al klinken muffins natuurlijk wel lekker herfstig stiekem)

  • Shifra

   Dankjewel Mara voor je opmerking! Ik weet en ken het verschil inderdaad, maar dit is toch wel echt een muffin. Het verschil zit hem inderdaad in textuur; als je de droge ingedriënten en natte ingrediënten apart mixt, krijg je eigenlijk altijd een muffin. (en dat is wat ik doe in dit recept).
   Het is ook echt geen cake-beslag en het resulteert meer in een broodje can in cake; maar misschien lijkt het toevallig net zo op de foto. (in de 2e alinea beschrijf ik de muffin wat beter:))

 8. Wat ziet dit er heer-lijk uit Shifra! Heel handig zo’n rooster, die heb ik zelf nog niet. Ik moet ook weer eens gaan bakken. Sinds ik glutenvrij moet eten vind ik het soms best lastig.

 9. Deze zien er goddelijk uit!!
  Na heel wat niet zo een goede recepten uitgeprobeerd te hebben, heb ik het eigenlijk niet meer geprobeerd. Maar dus gaat daar nu weer verandering in komen!

 10. Oh my, wat klinkt dit geweeeeeldig! Mijn lievelingssoep is met pompoen, maar verder heb ik pompoen nog niet veel gebruikt. Maar daar komt verandering in! En malse muffin, daar moest ik zo hard om lachen. :D

 11. Inge

  Lekkerrrr!! Ik had vandaag pompoen over en toen spookte dit door mn hoofd. Hatseflats en binnen 30 minuutjes een heerlijk hapje. (Hapjes;)) Thnx!

 12. Sietske

  Hoi! Het receptje ziet er heerlijk uit. Ga ik dit weekend zeker proberen te maken.
  Ik vroeg me wel af of je gemberpoeder gebruikt of verse gember? Bedankt!

  • Shifra

   Hoi! Normaal ben ik altijd van zoveel mogelijk vers gebruiken, maar in dit recept niet. Ik gebruikte gemberpoeder! Ik heb het zelf niet geprobeerd met verse gember (of gekonfijte gember), maar ik ben gelijk voor gemberpoeder gedaan om mijn ervaring is dat dat beter werkt in echt bak-recepten. De smaak verspreid beter en is intenser dan verse gember. Als je verse gember wilt proberen, moet je ongeveer 3-4 tl verse gember gebruiken. Gekonfijte gember kan ook, maar daarbij wordt de smaak iets minder verspreid, Je proeft dan pas gember als je toevallig in een stukje bijt waar het zit (een soort mini-verrassing wordt het dan:). Leuk dat je het gaat maken! Laat me weten wat je er van vindt!

 13. Pauliene

  Mmmmm ze waren echt heerlijk! Ik heb de eieren even extra lang geklopt zodat ze lekker luchtig werden dus hier rezen de muffins wel erg goed. Dit ga ik zeker nog eens maken, alsof je een hapje herfst eet :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.