Probeer dit: ‘fruit roll-ups’

fruit roll-ops, gezonde fruit snack 1 (1)Een paar weken geleden zag ik op Instagramstories ‘fruit leather//fruit roll-ups’. Ik had geen idee wat het was, maar het zag er zó lekker uit. Alsof het zure matten waren. Maar dan van fruit. Ze bleken heel simpel te maken te zijn en zo lekker! Je neemt ze makkelijk mee voor onderweg en ze geven direct energie.fruit roll-ops, gezonde fruit snack (3)Fruit roll-ops zijn eigenlijk gewoon gedroogd fruit, maar dan heel dun en chewy. Echt een treat om van te snoepen! Doordat het zo dun is eet je er elke keer maar heel weinig van. Het is een stuk gezonder* en ik snack het graag als ik ECHT zin heb in zoet. Het haalt gelijk mijn zoete track weg. Het heet trouwens ‘fruit leather’, omdat het fruit eruit ziet als leer als het zo gedroogd is. :)

Oke! Verkijk je er niet op. Het is best wel wat werk om te maken. Ik maak het dus in grote hoeveelheden op meerdere bakplaten tegelijkertijd of één grote. Het moet lang in de oven en het heeft best wel wat handwerk nodig, maar het is het waard!

*Fruit roll-ops zijn niet per se gezond. Net als de bekende vergelijking dat sinaasappelsap evenveel calorieën bevat als een glas cola. Maaaaar als je dan zin hebt in iets zoets, dan zijn fruit roll-ops beter dan een suikerwafel. Dat zijn namelijk “lege calorieën” en hier zitten ook nog daadwerkelijk vitamines in. Maar suiker is suiker. Ook fruitsuikers helaas. fruit roll-ops, gezonde fruit snack 4Fruit roll-ops (voor een volle, grote bakplaat) 
400 g fruit, vers of uit de diepvries ontdooid
1 tl zoetstof (of een beetje suiker) afhankelijk van hoe zoet je fruit is

Mix het fruit samen met zoetstof in een hakmolen of blender totdat het puree is.
Bedek een bakplaat met folie of een *siliconenmat (geen bakpapier!) en giet hierop het fruitpuree.

*(ik ben het meeste fan van een siliconenmat. Maar mijn silconen mat was net zo rood als de aardbeien, dus je zou niets zien. En mijn spatel was ook nog eens rood. En later wilde ik een schaar gebruiken die OOK rood was. AAAH. Ik houd niet eens van rood. What went wrong?) 
fruit roll-ops, gezonde fruit snack 1 Smeer het uit tot een dun laagje (3 mm) en zorg dat het overal egaal is. Ik smeer het glad met een spatel.
Bak in de oven op 40 graden, voor 4-6 uur totdat de bovenkant droog aan voelt.

Als je voelt dat de onderkant nog niet helemaal droog is, kun je de bakplaat voorzichtig omdraaien en zo nog een uurtje in de oven zetten.
Als je oven niet lager dan 100 graden kan, dan kan dat ook. Als ik haast heb (lees: als ik heel veel zin heb) bak ik ze op 100 graden voor 2-3 uur. Maar de baktijd is afhankelijk van de dikte van je laag. fruit roll-ops, gezonde fruit snack 3Haal uit de oven en laat even liggen.
Trek voorzichtig de folie ervan af.
Leg op een stuk bakpapier en knip stroken. Je kunt vierkantjes maken of lange stroken.

fruit roll-ops, gezonde fruit snack 2Rol ze vervolgens op en bind ze eventueel vast met een touwtje als hij niet opgerold blijft.

fruit roll-ops, gezonde fruit snack (4)Ze zijn tot een maand houdbaar in een afgesloten verpakking. Nog een reden om er gelijk heel veel te maken! Je hoeft ze alleen maar uit rollen en van het papier af te trekken voordat je ze eet.
fruit roll-ops, gezonde fruit snack (5)Zoals je ziet heb ik niet alleen aardbei, maar ook mango en bosbessen gemaakt. Maar elke fruit (en zelfs groente!) kun je pureren en bakken tot roll-ups. Ik vind mango het allerlekkerste!  X Shifra

Comments

 1. Ziet er goed uit Shifra! Ik heb eens geprobeerd snoep te maken van fruit met gelei oid, en dat mislukte zo gigantisch :( Dit ziet eruit als een goed project om van mijn fruittrauma af te komen!

  • Shifra

   En anders doe je hem gewoon zo koud als kan! En vervolgens goed in de gaten houden dat het niet aanbrandt. Het moet niet droog en knapperig worden, maar droog en flexibel. :)

  • Shifra

   Wow. Een voedseldroger? Bestaat dat? Mind blowing. Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ga googlen.

   • Christa

    Jaa dat is briljant, je kan er groenten en fruit mee drogen maar ook paddenstoelen en je kan je eigen beef jerkey maken!!! Wat ik zelf ook leuk vind dat je er gezonde snacks voor je hond mee kan drogen. Mogelijkheden te over :D.

 2. Ik zie dit zoveel op Pinterest voorbij komen! Het lijkt me heel gaaf (en het is ook een fantastische hiking snack als ik alle outdoor bloggers moet geloven) maar ik vind het een beetje asociaal om 4-6 uur de oven in beslag te nemen wanneer ik met 13 huisgenoten de keuken moet delen. Dit is dus iets om uit te proberen wanneer Paul en ik lekker met zijn tweetjes wonen :)

  • Shifra

   Whaha. Ja, dat is een dingetje. Ik las dat er mensen in Amerika dit ‘s nachts doen. Maar de oven ‘s nachts aan laten staan vind ik ook een beetje een ding..

 3. Wat super tof dit, ik kende het ook nog helemaal niet! Vind het alleen wel een hoop gedoe dus weet niet of het voor mij bedoeld is haha!

 4. Wauw wat lekker! Ik had hier wel eens recepten van voorbij zien komen, maar die waren allemaal erg lastig. Dat het ook zó makkelijk kan is een hele uitkomst, leuk!

 5. Fleur

  Het ziet er echt lekker uit! Maar ik heb de zelfbeheersing van een chronisch hongerig paard dus alles wat ik maak eet ik eigenlijk direct in een keer op, dus dan is al die moeite het niet waard. Prachtige foto’s wel Shifra!

  Btw; die met bosbessen lijkt op zo’n poriestrip die mensen van hun neus aftrekken, hihi :)

  • Shifra

   AAAH. nu kan ik nooit meer normaal naar de bosbessen-roll-up kijken. It’s never the same anymore. Haha. Maar ik heb die neiging ook heel erg, vooral bij zelfgebakken dingen. Maar bij deze snack niet, omdat ze best wel zoet zijn en je dus na 2, hooguit 3 ECHT genoeg hebt. :)

 6. Lara

  Ik ben bang sat mijn oven dit laat aanbranden. Ik heb een losse en de laagste stand is 100 maar hij wordt zeker een graad of 30 warmer. (Binnen 5 minuten verbrande pizza op 180, om te huilen).
  Misschien leuk om te proberen bij mijn ouders thuis.

  • Shifra

   Oh jee. Dat is wel een hele vervelende eigenschap voor een oven om te hebben! Whaha.

 7. Sonia

  Wauw dit ziet er echt lekker en mooi uit! Dit ga ik ook maar eens proberen ooit :)

 8. Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Dit ga ik zeker uitproberen. Dochterlief krijgt exceem van geraffineerde suikers. Fruitsuikers verdraagt ze wel goed. Ideaal snoepje voor haar (en de rest van ons gezin ;-)). Bedankt voor het delen!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.