Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)

fashionshoot A Cup of Life (13)In maart kregen Hans en ik voor onze verjaardagen deze mooie kast van mijn ouders. Heerlijk om een extra kast in de kamer te hebben voor kleine dingetjes die geen plek hebben en dus rondzwerven.. Zoals een pen, een randomreader, tafelkleed enz. Je hoort het al, allemaal troepjes. Niet voor niets heb ik ervoor gekozen de onderkant van de kast niet open te houden. Haha! (Note voor vrienden en familie: nu niet de volgende keer deze lades open trekken hoor!) En ondanks dat ik blij was met de kast, wist ik al van het begin dat ik hem graag wilde restylen. Minder IKEA, chiquer en vooral: meer mid century! Restyle Project- vitrinekast (ikeahack) (4)Eerst even een vooraf foto! Dit was de kast zoals ik hem kreeg en zoals hij dus ook te koop is. Ik vind het nu al echt een hele mooie kast!
Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)Benodigdheden

vitrinekast (ik heb deze van IKEA)
schroevendraaier
schuurmachine of schuurpapier
ladeknoppen
beits (wengé)
goudkleurige verfspray
Restyle Project- vitrinekast (ikeahack) (3)1. Haal de lades uit elkaar en leg de voorste plankjes op een stuk papier.
Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)2. Schuur elke plank totdat het blanke hout zichtbaar is. (In eerste instantie deed ik dit met een multitool, maar dat was zo tijdrovend dat ik ben overgestapt op een ‘echte’ schuurmachine. Dit gaat stukken sneller.)
Ontvet daarna met ammoniak-oplossing.Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)3. Spuit de laderingetjes goud en laat drogen. (ik heb ze aan een magneetstrip laten drogen, dat werkte heel handig!)Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)4. En nu is het tijd om de planken te beitsen! Beitsen vind ik héél leuk om te doen en daardoor ben ik in mijn enthousiasme een beitsen-in-process-foto vergeten.
Je kunt op verschillende manieren beitsen (zie dit artikel!), maar de laatste tijd beits ik graag met een oude doek. Ik wrijf met een doek de beits in, zodat je de minste kans hebt dat de beits eróp gaat liggen. Na drie keer was het blanke hout zo donker als hierboven. Je hoeft niet per se te schuren na elke laag hoor;  als je haast hebt (of ongeduldig bent) en er zit niet meer dan 24 uur droogtijd tussen de lagen, dan maakt het geen verschil of je schuurt of niet. Voor het mooiste resultaat zou je, voordat je de laatste laag aanbrengt, de plank even licht moeten opschuren. Restyle Project: vitrinekast (ikeahack)5. Zet de lades weer in elkaar en schroef de nieuwe ladegreepjes op de kast!
Restyle Project- vitrinekast (ikeahack)Nog steeds vind ik het spannend om te zien hoe een plan, wat ik lang in mijn hoofd voor mij heb gezien, in werkelijkheid eruit ziet! Maar ik ben heel blij met het eindresultaat. De kast staat achter de eettafel (die ik nu even heb weggeschoven om te fotograferen) en hij zag er altijd een beetje weggeschoven uit. Hij stond in een hoekje en verbleekte (letterlijk) bij de witte muur. De kast trekt nu veel meer aandacht en past veel beter bij onze inrichting. Ik wilde al zolang een mid century kast, en nu heb ik hem gewoon! Whoop whoop! Restyle Project- vitrinekast (ikeahack) (2)Restyle Project- vitrinekast (ikeahack) (1)Het enige waar ik nog een beetje over twijfel is of het niet te wit van boven is. Ik overweeg om de legplanken in de kast óók bruin te beitsen. Maar aan de andere kant vind ik het juist wel leuk dat het zware, bruine onder in de kast zit, dat voelt wel logisch. Ik ben benieuwd wat jij vindt!  XX Shifra

EDIT: Bedankt dat jullie zo meedachten aan de kast! Mede door jullie reacties, heb ik besloten de planken niet te beitsen en de kast te laten hoe hij nu is.  :)

Comments

 1. Zo wat is de kast gaaf geworden Shifra. Echt Mid Century. Ik zou denk ik de planken zo laten. Zo kun je in de kast ook wat kleurijke voorwerpen zetten zonder dat het te druk word. Ik vind deze make-over echt geslaagd!

  Fijne dag!

 2. WAUW! Wat mooi! Past helemaal bij jou en bij jullie huisje, voor zover ik dat van achter m’n scherm kan inschatten ;). Ik vind het contrast tussen het gebeitst hout met de gouden ladegreepjes en het wit echt onwijs mooi. En haha, de gesloten laden zijn inderdaad wel handig! Ik vind het qua kleur trouwens echt perfect nu, ik denk dat planken ook beitsen misschien net wat té veel bruin zou zijn. Hoewel, het is wel echt een mooie diepe kleur! Knap gedaan! X

 3. Desiree

  Ik heb de achterkant van de kast behangen, zo werd hij ook minder ‘wit’
  Leuk met die lades zo!

 4. Wat tof gedaan! De kast heeft nu echt een retro vibe gekregen. Zo leuk en uniek! Ik vind het heel gaaf dat jullie je huis zo persoonlijk maken.

  Ik heb zelf nog een oude dressoir die mijn opa en oma hebben laten maken toen ze gingen trouwen. Al tijden wil ik deze opknappen omdat het hout verweerd is maar ik weet niet hoe. Misschien is beitsen een veilige optie?

 5. Wat heb je dat mooi gedaan! Heel gaaf geworden!
  Ik zou de planken zo laten, nu zijn de lades echt eyecatcher. Denk dat het rommelig wordt als de planken ook bruin zijn, en de spulletjes komen nu beter tot hun recht.
  Ik ben op zoek naar een nieuwe buffetkast om te restylen. Misschien ook maar even naar Ikea ;-)

 6. Nena

  Wauw, heel erg mooi!
  De legplanken ook nog bruin maken lijkt me ook wel een leuk idee! :)

 7. Wauw heel mooi geworden! Soms is het leven zo simpel haha.
  Ik zou de planken wit houden, omdat; tussen de donkere lades zit ook steeds een horizontale streep wit. Ik vind het juist mooi dat de horizontale planken dan ook wit blijven, klopt beter ofzo. :-)

 8. Wauw wat super gaaf!!! Ik zou denk ik de plankjes in het open gedeelte wel beitsen, dan komt dat boven nog een keertje subtiel terug waardoor het wat meer een eenheid wordt. Wat dan ook erg leuk is: dat wordt ongeveer het tegenovergestelde van de onderkant, daar heb je witte ruimtes tussend de lades, en boven worden het dan donkere ruimtes tussen de vlakken :D

 9. Femke

  Wauwww!!! De kast is prachtig zo! Ik zou de kast zo laten en er niks meer aan veranderen. Dat beits geeft zo een super mooi contrast :)

 10. Heel gaaf! Mocht je de kast altijd zo rustig indelen met glas werk, dan zou ik de plankjes een knalkleurtje geven. Geel ofzo.

  • Shifra

   Ohja, dat is ook een leuk idee! Ik houd de inrichting inderdaad heel rustig. Misschien dat ik ze in de toekomst, als ik een beetje ben uitgekeken op de kast, de planken een kleurtje geef! :)

 11. Wat is ie mooi geworden Shifra! Ik vind de mid century kleur hout ook zó mooi! Ik heb nog nooit iets gebeitst, maar zou graag mijn iets te oranje eettafel nog eens aan willen pakken. :)

 12. In eerste instantie dacht ik ‘neh, niets voor mij’, want ik hou heel erg van wit in het interieur. Maar je hebt me toch overtuigd! Wat is deze mooi zeg!

 13. De kast is echt prachtig geworden. Ik zou hem zelf zo laten, ik denk dat het anders te bruin gaat worden. Nu wil ik zelf ook zo’n kast, haha.

  • Shifra

   Ja hè? Dat dacht ik dus ook. Al best wel wat mensen hebben tegen mij gezegd dat ik de deurtjes ook bruin moest beitsen, maar dat is iets wat ik juist bewust niet wilde. Dan wordt het helemaal te bruin. En dan is het effect wit-bruin een beetje weg. Dankjewel voor je mening! :)

 14. Ik heb diezelfde kast inderdaad al een paar keer bij Ikea staan bekijken, maar hij is zoals jij hem gemaakt hebt echt ZO veel mooier! Echt super!

 15. Wat mooi zeg en wat een verschil!! Vind het heel gaaf geworden en ook stoer dat je zo’n kast durft te veranderen, heel leuk!

 16. Jannieneke

  Heel leuk geworden! Wat ben je creatief! Ik zou het zelf niet snel durven bij een nieuwe kast. Maar woww echt een meerwaarde! Hoe kwam je op dit idee?

 17. Ik zou er zelf niet opgekomen zijn om hem op deze manier te personaliseren. Aangezien ik later wel een super wit huisje wil kan ik dit wel onthouden om de boel een beetje levend te houden! De plankjes zou ik zo laten, dat is het mooiste! En de kleur past écht perfect met je andere decoratie hihi!

 18. Ik had persoonlijk ook de deurtjes geschuurd en gebeitst, maar ik vind hem zo ook al heel mooi! Hij ziet er helemaal niet meer Ikea uit :)

 19. Als een lange tijd ben ik opzoek naar een vitrinekast/buffetkast. En dan vooral op Marktplaats als opknap project, want zeg nou zelf de meeste ‘goedkope’ kasten zijn niet echt heel mooi. Maar ik moet zeggen dat dit er ook wel echt heel mooi uitziet, ik ga dit onthouden :)

  • Shifra

   Ik heb ook lang op Marktplaats (en in kringlopen) gezocht, maar ik kon niet vinden wat ik wilde. :( En ik miste een kast zo in mijn woonkamer, dat ik niet langer wilde wachten. Deze kast kwam trouwens uit koopjeshoek en het had wat beschadigen. Dus het voelde toch nog een beetje als een opknap project in eerste instantie! :)

 20. Anja

  Erg mooi! Dat je dat ook aandurft met zo’n gloednieuwe kast..! En ik ga je toch nog even een tip geven als verfverkoper: altijd eerst ontvetten en daarna schuren. Anders schuur je het (huid)vet in je plank en kan het zijn dat de verf minder goed pakt. Dus eerst ammoniakoplossing, dan afnemen met alleen water (om ammoniak te verwijderen), dan schuren en daarna stofvrij maken (:

  • Shifra

   Nou, het heeft ook wel even geduurd hoor… Een paar maandjes even laten bezinken wat ik echt wilde, en dan hopen dat het plan wat ik in mijn hoofd heb ook echt goed uitwerkt. En dat was gelukkig En wat betreft ontvetten! Ja, het is misschien altijd beter om het voor de zekerheid te doen. Maar omdat het al zoveel handelingen zijn, sla ik het bij nieuw hout (met succes) altijd over! Nieuw hout heeft nog bijna geen vet opgenomen, je hebt het nog bijna niet aangeraakt en kan prima zo gebeitst worden (is mijn ervaring). Bij ouder hout kan dat écht niet, want dan schuur je het vet er ook weer in.

 21. Tessa

  Super mooi! Ben zelf bezig met de inrichting van ons nieuwe huis en nog steeds op zoek naar zo’n kast. Zit er aan te denken om hetzelfde te doen maar misschien de laden een wat meer “industrieële” verflook te geven. Waar heb je de laderingen vandaan als ik vragen mag? Die vind ik heel mooi!

 22. Heel gaaf Shifra! Ik wilde ook graag een soort vitrinekast / deurtjeskast, maar ik krijg nu een kast die ik van mijn oma erf, anders had ik deze ook genomen denk ik!

 23. Tessa

  De kast is ontzettend leuk geworden! Ik vind de kleur beits ook erg mooi. Welk merk heb je gebruikt en welke kleur? :)

 24. Sandy

  Wauw wat een mooi kastje. Mag ik vragen waar je de laderingetjes hebt gekocht? Ik ben bezig met een project en deze passen er perfect bij.

 25. kirsten

  o wauw…ik ben verliefd op je kast!…zo mooi!

  Als je handig met photoshop bent kan je altijd de plankjes een kleurtjes geven en op die manier kijken wat je mooi vindt, mits je er natuurlijk iets aan wilt doen…persoonlijk, zou ik hem zo laten.

 26. Hoi!

  Ik ben ontzettend hard op zoek naar Midcentury Modern die niet superduur is. Natuurlijk is al het mooie op Made.com te vinden en betaal je daar te veel voor. Dus doen we maar DIYs. Deze is echt heel leuk gedaan! Ik zou alleen heel graag willen weten waar je die lade-ringetjes vandaan hebt. Ik heb namelijk hetzelfde gedaan met een ladekast bij mij thuis, maar ik vind maar geen leuke knoppen en Made.com blijft nog even een droom.

  Bedankt!

 27. Wat een ontzettend tof idee!

  Wij krijgen over twee maanden de sleutel van ons nieuwe huis en ik zou graag nog een mooie kast willen. Nu ik dit zie ben je mij op ideeën! Thnx for that!
  Ik wist niet dat er zulk mooi hout onder het verflaagje van IKEA zat ;)

  X Suus

 28. Monica

  hallo shifra,wat een mooie dingen maak jij! ik wil nu zelf een houten schuifdeur maken die ik op pinterest vond door jou en je man gemaakt. ik zoek eigenlijk de beschrijving van het ophangsysteem welke jullie zelf gemaakt hadden maar kan deze nergens meer vinden op jouw blog. Heb je deze misschien voor mij?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.