Vintage papier maken met een theezakje

zo maak je papier oudWil je papier echt oud laten lijken? Dat kan binnen een paar uurtjes! Het lukt met bijna elk soort papier en het enige wat je nodig hebt is, je raadt het al, een theezakje! 

papier donker maken met thee1

Ik heb meerdere methodes geprobeerd, maar dit is mijn favoriet!

1. Zet thee en laat 15 min. staan. Hoe meer zakjes thee je gebruikt, hoe donkerder de thee en hoe sneller je het papier donker krijg. Je kunt vrijwel elke papiersoort gebruiken, van dun kopieerpapier tot aan scrapbookpapier of heel dik karton. Hoe dikker het papier, hoe lang het duurt .

papier donker maken met thee2

2. Trek met het theezakje overlappende strepen over het papier heen. Voor een egale look is het belangrijk overlappende strepen te maken. Wil je een extra vintagelook, breng het dan een beetje oneven aan.

papier donker maken met thee33. Dep vervolgens voorzichtig al drukkend droog met een tissue. En herhaal stap 2 en 3 totdat je de gewenste kleur bereikt.

papier donker maken met thee1 (1)Er zijn veel methodes en manieren om papier oud te maken. Als je een middagje aan de slag gaat, zul je zien dat bijna geen een papiertje er echt hetzelfde uit zal zien als je ook maar íets anders doet of ander papier gebruikt. Zo laat ik bijvoorbeeld bij de laatste keer nat maken stap 3 wel eens weg zodat het aan de lucht kan drogen. Dit geeft een heel ander en vooral donkerder resultaat; het papier krijgt namelijk langer de tijd om de thee op te nemen. Wil je zeker zijn van een egaal papier, dan kun het papier ook in een bakje met thee laten weken. En ook dan weer, hoe langer je het laat weken, hoe donkerder het wordt. Ik vind vaak dat papier er hier heel mooi uit komt, maar je hebt er wat meer geduld voor nodig omdat het veel langer duurt. Je kunt het papier ook vooraf eerst verfrommelen; je krijgt na het nat maken dan wél weer een recht papiertje, maar de afdrukken van de kreukels blijven! En zo kan ik nog wel even door gaan. Elk papier reageert ook weer anders, en dus is het eigenlijk gewoon het leukste om een middagje te experimenteren!

Oké. Maar wát moet ik met vintage papier? Oh, zoveel. Ik laat je zien wat ik er mee doe!

papier donker maken met thee2 (1)Ik vind het heel leuk om recepten oud te maken en deze dan in mijn receptenboek te plakken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook brieven, (land)kaarten, gedichten, uitnodigingen of een mooie quote lekker oud maken.

papier donker maken met thee3 (1)

Ik liet al wel eens eerder zien hoe leuk ik het vind om kaarten te maken! (En te bedenken! De rechter heb ik zelf bedacht, de andere twee zijn quotes van het internet.) Je kunt wit papier heel snel een luxe afwerking geven met thee! Na het printen maak ik ze één of twee keer nat en laat ik het aan de lucht drogen. Ze drogen heel egaal op met een heel lichtbruin tintje. Het lijkt een beetje op gerecycled papier. Het papier krijgt reliëf, een hele lichte kleur en daardoor lijkt het plotseling heel duur en luxe papier! papier donker maken met thee4Of ik maak de kaarten donkerbruin door ze in een theebadje te laten weken of door ze extra veel lagen nat te maken. Vervolgens scheur ik stukjes stof los en naai ik die een beetje rommelig op de kaart met de naaimachine. Het staat zo gezellig en kneuterig!

Soms voel ik mij een beetje een nerd met mijn vintage papier. Haha! Maar ik vind dit zo leuk om te maken en om te zien! Ik had hierna nog een alinea getypt met allerlei ideeën die ik nog wil doen met dit papier. Maar weet je, ga zelf aan de slag! Echt, je wordt er zo creatief van! Als je eenmaal dit mooie papier in handen hebt, schreeuwt alles in je dat je er iets mee móet. :) xx Shifra

Comments

 1. Wat een leuk effect! Ik hou ook wel van dat vintage papier, geeft zoveel karakter. Pagina’s uit een heel oud vintage boek bijvoorbeeld, heerlijk. Cool dat je dat zelf kan maken! Ik heb dit overigens zelf heel recentelijk per ongeluk gemaakt geloof ik, toen ik mijn thee over m’n prachtige zelfgeschreven samenvatting kapte. Ik was er niet zo blij mee, haha. X

 2. Ah, wat tof gedaan weer. Ik vind het inderdaad vooral supertof om die recepten te ‘verouderen’. Een beetje à grootmoeders’ recepten.

  • Shifra

   Ha, precies! Elk recept lijkt hierdoor gelijk HEEL goed en waardevol! (Want nooit aan grootmoeders recepten sleutelen… ;-))

 3. Wat leuk! Lijkt me ook leuk als kaartje voor mensen die heel oud worden (of eigenlijk nog helemaal niet zo oud zijn, maar die je wel oud wil laten voelen) En je kunt er een leuke landkaart op tekenen! En dan met een harteneilandje en een oud vikingschip voor Valentijnsdag! ;-)

 4. Oh dit is echt héél simpel maar wel super leuk. Als je zoiets ontvangt zou ik echt denken ”Hoe doet iemand dit??” haha.

 5. Hahah wat grappig dit! Toen ik het zag moest ik meteen aan vroeger denken, want toen deed ik dit heel vaak! Ik maakte vaak oude landkaarten voor spelletjes die ik ook een beetje verbrande dan aan de zijkanten.

  • Shifra

   Jaaaa! Haha! Een verbrand randje maakte ik ook!! Ik maakte het gewoon aan wit papier met een lucifer of aansteker (en dan snel uitblazen, wat vaak mis ging), maar het kan ook gewoon in de oven! Leuk dat je zelf landkaarten maakte voor spelletjes!!

 6. Ja dit is zo leuk! Dit deed ik vroeger ook. Altijd handig voor je-weet-maar-nooit-wanneer-je-het-nodig-hebt situaties ;)

 7. Wat leuk! Vooral bij die recepten, lijkt me cool om je eigen recepten te printen, “oud” te maken en in een mooi boekje te bewaren!

 8. DIT IS ZO LEUK! Ik vroeg het me altijd al af hoe je het zou moeten doen, maar het kwam nooit in me op om het echt op te zoeken, haha. Super leuk zeg! Ik zocht dit omdat ik een soort herbarium wil maken, en ik wilde het oud doen lijken. Ik sla dit op hoor, je bent geniaal! Ik ga me hier eens mee bezighouden!

  • Shifra

   Nee, totaal geen last van. :) Laat het papier uit de printer even een paar minuutjes drogen voordat je het nat maakt. Daarnaast gebruikte ik best dik papier (kaart-dikte), dus ik kan mij voorstellen dat dat met bijv. dun printerpapier wel zou kunnen gebeuren. Maar dat zou je even moeten proberen! :)

 9. Die recepten zien er zo mooi uit! Echt heel gaaf dat je met alleen een theezakje echt een heel andere stijl papier krijgt. Ook erg gave foto’s, deze tip ga ik snel gebruiken!

 10. Annelies

  Wat leuk dat ik dit weer tegenkom! Toen mijn kinderen nog klein waren (30 jaar geleden) maakten we met thee inderdaad de ‘schatkaarten’ oud die we hadden gemaakt voor de speurtochten tijdens de verjaardagspartijtjes. Na de thee, drogen (uiteraard) en dan nog even voorzichtig met een aansteker de randen kartelen! Succes verzekerd!

 11. Sara

  Ik vind dit echt een super idee!
  Welk lettertype heb je gebruikt om je recepten zo’n oma-gevoel te geven?

  Bedankt!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.