Excuus voor de lange naam. Maar ja, hallo. Dit weekend vroeg ik op social media welk gerecht jullie nog heel graag wilde zien voor Kerst. En bijna overal werd geantwoord: een nagerecht. Die makkelijk en snel en ook chique is. Nou nou, jullie nemen geen blad voor de mond als ik iets vraag hoor. Dus een lange naam kun je krijgen. Dit nagerecht maakte ik vorig jaar en was een groot succes! Niet alleen voor de gasten, maar vooral voor mij. Ik stond 20 minuutjes in de keuken (excl. wachttijd) en het proefde zo chique en bijzonder. De witte chocolade panna cotta is licht zoet, zacht en romig. Het smelt bijna in je mond. Het witte stoofpeertje ernaast is warm, fris en iets scherper. En bij elkaar, is het echt alles wat je wilt voor Kerst.
Ik zag pas ergens verkruimelde, gebakken amandelen over een panna cotta liggen en dat zag er zo leuk uit. Dat bracht mij op het idee om er wat speculaas over te verkruimelen. Voegt een hele lekker crunch toe!
Witte wijn gepocheerde peertjes (4 personen)
250 ml witte wijn
1 kaneelstokje
100 g suiker
2 el citoensap
2 stoofpeertjes
Doe alle ingrediënten (behalve de peertjes) in een pan. Laat het al roerend op laag vuur doorsudderen totdat alle suiker is opgelost. Schil ondertussen de peren en halveer ze. Schep met een theelepeltje het klokhuis uit de peer. Doe de peren en citroensap bij de wijn en schenk er eventueel water bij totdat ze onderstaan. Kook de peren op laag vuur (met een schuine deksel op de pan) 30-40 minuten, totdat de peren zacht zijn. Draai de peren aan het steeltje halverwege de kooktijd een keertje, zodat ze gelijk koken. Haal de peren uit de pan en breng het kookvocht snel aan de kook. Laat het vervolgens op middelhoog vuur 10 min. inkoken totdat het siroop is. Schenk de siroop over de peertjes en serveer direct.
(Of zet ze zo in de koelkast voor de volgende dag. Wil je een warm stoofpeertje de volgende dag, laat dan de peertjes in het kookvocht zitten en verwarm ze een kwartier voor het opdienen op zacht vuur. Laat daarna nog even het kookvocht indikken door het even op het vuur te laten staan, zodat je de siroop ook nog erover heen kunt gieten.
Witte chocolade panna cotta met speculaas
2 blaadjes gelatine
150 ml slagroom
85 g witte chocolade
1,5 el suiker
1 speculaasje
Leg de gelatine een kommetje met water voor 5 min. Breng de slagroom in een steelpannetje aan de kook. Voeg de chocolade en suiker toe en laat al roerend op zacht vuur smelten. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer erdoorheen totdat het is opgelost. Verdeel de panna cotta over een siliconen bakvorm en laat 1 – 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
And then we wait.. Zoals ik al zei, dit gerecht is écht ideaal om de dag van tevoren te maken. Druk op de dag zelf, vlak voor het opdienen, de panna cotta uit de bakvorm en verkruimel het speculaasje met je handen erboven. Leg het stoofpeertje (overgoten met siroop) ernaast en opdienen maar! Het lekkerste vind ik de combinatie van de koude panna cotta en het warme stoofpeertje.
Als het uitdrukken van de panna cotta niet zo makkelijk gaat, zet dan even de buitenkant tot driekwart een half minuutje in warm water en ga dan met een mes langs de kant. Meestal wip je hem er dan zo uit. Geniet ervan! X Shifra
12 Comments
Marlotte
Jeetje, dit ziet er echt waanzinnig lekker uit. Ik had al een dessert uitgekozen, maar ik begin nu toch weer te twijfelen..
Willemieke
Wauw, dat ziet er echt fantastisch uit! Wat een goed idee voor kerst! En ik vind dat groene pannetje nog steeds zó leuk, maar ze kunnen niet op mijn gasstel, zijn ze te klein voor :(
Joyce
Te gek recept. Dit wordt het dessert voor de Kerst, lijkt me echt erg lekker! Bedankt!
Ilse
Lekker! Ik hoef zelf niet te koken met de feestdagen, maar dat wil niet zeggen dat ik dit receptje niet eens kan uitproberen! :-)
Ilse
Wauw, ziet er goed uit! En helemaal kerstig!
Mirthe
Jaaaaa!! In hoopte dat je nog een nagerecht zou laten zien, ik had nog niets (en geen inspiratie). Dit ga ik proberen.
Manon
Ziet er ontzettend lekker uit!
Fleur Sophia
Man, wat lijkt me dit lekker! Ten eerste omdat ik al weet hoe lekker witte chocolade panna cotta is (maak het geregeld zelf!), maar ook omdat ik enorm van stoofpeertjes hou! Mmm!
Annette
Ben benieuwd naar deze combi ! Pas panna cotta gemaakt met witte chocolade en gedroogde cranberry’s, was verrukkelijk ! Mijn stoofpeertjes zijn vaak rood…..
admin
Klinkt ook heel lekker!! Ik maak ook vaak rode stoofpeertjes voor bij het hoofdgerecht. :) (Hans is er niet zo dol op, dus ik maak ze niet zo snel zomaar voor ons samen.)
Leonoor
Ziet er allemaal heel mooi en inspirerend uit! Je doet er veel mensen een plezier mee. Alleen weet ik niet of je weet dat gelatine gemaakt is van varkensbeenderen, dus misschien nog een idee. om iets anders te zoeken, zoals chiazaad of agar agar te koop bij natuurwinkels, wordt in biologische jams gebruikt. Veel succes verder en misschoen kokosvet en palmsuiker of kokospalmsuiker agavesiroop zijn gezonde(re) suikers en natuurlijk de groen steviapoeder een heel bijzonder plantje dat wij ook in de tuin hadden en nu zelf poeder van hebben gemaakt, niet te vergelijken met witte geraffineerde steviapoeder en suiker die alweer te koop is. Vooral in combinatie met citroen, sinaasappel, chocola, cacao, kaneel en andere sterke smaken echt super. Een theelepel is al veel en een eetlepel in een taart, dus dosering is even zoeken, maar heel gezond. Ik voel ook als ik suiker heb gegeten een soort loomheid, die ik niet heb met stevia of kokosbloesemsuiker. Stevia is ook goed te combineren met met hartige gerechten, kruidenzout, Het is de enige zoete plant die basisch is, dus gezond maakt (zelfs kankerwerend, niet verzurend, zoals witte suiker) Witte geraffineerde suiker is één van de meest ongezonde voeding die er is en het zit overla in.
Wij de woongroep Contact & muziek lezen etiketten, dan schrik je gewoon dat er bijna overal suiker inzit en ook een hele slecht ingrediënt is ongehard palmvet, is bijna onverteerbaar. Zit al in 60% van de voeding! Daar heeft zelfs het voedingscentrum voor gewaarschuwd. Palmolie is erg voor de ontbossing en wordt ook heel veel gebruikt. Maar kokosolie is en prachtige vervanging en heel gezond, ook voor Alzheimer bijzondere ervaringen dat mensen weer hun geheugen terug krijgen, het is actief genezend, staat wat ingrediënten betreft het meest dichtbij de moedermelk. Ik stop nu ook :) liefs Leonoor
Daisy
Heb het gister geprobeerd te maken en werd super goed ontvangen. Iedereen vond het erg lekker, bedankt voor het delen van dit recept :). Heb denk ik wel de siroop iets te lang laten staan, oeps haha. Dat was bijna toffee xD.