Kaneel suiker breekbrood

Breekbrood kaneelToen een paar dagen geleden een vriendin van mij even thee kwam drinken, kon ik haar alleen maar chocolate chip cookies aanbieden. Ik had écht alleen maar chocolate chip cookies in huis en de winkels waren dicht.  Maar zo aan het begin van jaar durf ik bijna alleen nog maar worteltjes of tomaatjes met hummus aan te bieden. Iedereen is zo bezig met zijn goede voornemens dat ik ze niet wil guilttrippen met mijn speciaal-voor-jou-zelfgemaakte-koekjes.  Zo voelde ik mij vandaag ook een beetje met dit recept. Het is geen gezond recept, maar het is ook weer geen drie dubbele brownie met marshmallows. (Over brownie met marshmallows gesproken….  ) Dus ik plaats hem alsnog! Want af en toe zondigen mag best toch? Ook in de eerste week! 
brood bakken, zelf brood bakken, brood laten rijzen Kaneel suiker breekbrood
(naar het recept van Hungry Girl por Vida via Joy the Baker)

385 g bloem
50 g suiker
2 1/4 tl actieve gist
1/2 tl zout
2 grote eieren op kamer temperatuur
55 g boter
80 ml melk
60 ml water
1 tl vanille extract

Voor de vulling
2 tl kaneel
1/2 tl vers gemalen nootmuskaat
55 g boter
200 g suiker

Mix in een kom de helft van de bloem (190 g), suiker, gist en zout en zet apart. Klop in een ander schaaltje de eieren los. Smelt in een steelpannetje de boter samen met de melk. Als het helemaal gesmolten is, haal het pannetje van het vuur en voeg water en vanille extract toe. Laat het mengsel een paar minuutjes afkoelen. (als je het zeker wilt weten: laat het tot 40 graden afkoelen)

Doe het melk-botermengsel bij de droge ingrediënten en meng met een spatel door.  Voeg de eieren toe mix totdat het helemaal is opgenomen. Het mengsel lijkt uit evenwicht, maar blijf mengen, het komt goed. Voeg de overgebleven 190 g bloem to een blijf mixen met de spatel, totdat er plakkerig deeg ontstaat.

Verplaats het deeg naar ingevette kom (het liefst een glazen schaal), dek de kom af met een theedoek (of vershoudfolie) en laat het rijzen totdat het deeg verdubbeld is (na ongeveer 30-60 minuten). (Ik verwarm de oven voor op de laagste stand (40 graden), zet hem uit en laat het deeg daar rijzen. Af en zet ik de oven weer even een minuutje aan om weer wat warmer te worden. Dit werkt heel goed voor mij! Let er wel op dat je deeg niet te snel en te hoog rijst (als dit het geval is, is je oven warm genoeg en hoef je dus niet elke keer een minuutje ‘bij te warmen’). Breekbrood kaneel (2)Maak ondertussen de vulling, door de suiker, kaneel en nootmuskaat met elkaar te mengen. Laat de boter in een pannetje smelten totdat het bruin kleurt en zet apart. Vet een bakvarm in van 10 bij 30 cm.

Haal het gerijsde deeg uit de kom en kneed samen met een beetje extra bloem door. Laat het daarna 5 minuten afdekt met een theedoek rusten. Leg het deeg op een met bloem bestuift werkblad en rol het met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 30 cm breed en 50 cm lang zijn. (of tot hoever je kunt) Smeer met een bakkwastje de boter op het deeg en bestrooi met de suiker.

Nu komt het snijden, dit lijkt ingewikkelder dan dat het is. Verdeel het in de lengte over 6 gelijke stukken. Leg ze op elkaar (het is niet erg als de suiker eraf valt) en snijd het weer in 6 gelijke stukken. Leg dit achterelkaar in de bakvorm. Bedekt met een theedoek en laat het nog een keer 30-60 minuten rijzen totdat het verdubbeld is.

Bak het brood in 30-35 min. in het midden van oven op 175 graden goudbruin. De bovenkant lijkt bijna aangebakken donkerbruin, voordat ook het midden van het brood echt gebakken is. Haal het uit de oven en laat het nog een kwartiertje rusten in de bakvorm. Snijd met een mes langs de zijkanten van het bakblik, om het brood los te halen.

Breekbrood kaneel (5)

Breekbrood kaneel (6)Ik maakte dit brood voor de kerstbrunch bij mij thuis.  En toen ben ik vergeten foto’s te maken van de binnenkant van het brood. Ik wilde het niet al aansnijden voordat ze kwamen, haha! Maar ik wil de binnenkant wel júist altijd zien bij recepten. Dus ter vervanging een gedetailleerde beschrijving: het ziet eruit als heel zacht, luchtig wit brood, met slierten suiker en kaneel. Als je het brood nog warm of lauw eet, is het lastig om de sneetjes echt los te trekken van het brood. Maar als je het wat langer laat staan, dan lukt dit écht! Alle losse plakjes die je eerder sneed, kun je nu zo los trekken! Bewaar het brood 2-3 dagen. X Shifra

Comments

 1. Dit is zo’n lekker brood. Ik heb op mijn blog een brood staan wat hier erg op lijkt. Ik snij alleen het deeg na het bestrijken met boter en bestrooien met suiker in vierkanten en stapel deze op elkaar en doe ze dan in mijn broodblik. Merk je trouwens erg veel verschil in het reizen van je brooddeeg nu je de Kitchen Aid hebt?

  • admin

   Precies wat jij zegt gebeurt in dit recept ook! :) En ja! Ik merk veel verschil. Dit recept heb ik niet met de Kitchen Aid gemaakt, maar mijn Butter Buns wel. Die heb ik al vaak gemaakt met de oude mixer van mijn oma (zwakke motor) dus die kon er blijkbaar niet zo’n mooi deeg van maken. Niet alleen het deeg werd mooier, maar ook na het baken waren ze nog luchtiger. Hij staat dus niet alleen maar mooi te wezen, haha! :)

 2. Helemaal mee eens dat zondigen best eens mag. Maar ik snap wel dat je dit niet echt durft aan te bieden, zo vlak na de jaarwisseling. Hihi! Gelukkig nieuw jaar nog trouwens :). En ohhh, het ziet er zó lekker uit. Dit wil ik wel als ontbijt (moet nog eten, ha)!

 3. Oh wat een heerlijk recept zo op de vroege ochtend. Zelf ben ik voorstander van de 80-20 regel, dus ik maak wel even wat ruimte in die 20% voor dit recept. Yum!

 4. Mmmmm… Wanneer je wilt gaan voor een snellere versie kun je dit brood ook maken met croissantdeeg! En weet je wat nog lekkerder is? stukjes appel er in

  xx

 5. Man, wat ziet dit er heerlijk uit. Maar nee, dit mag ik niet van mezelf gaan maken zo aan het begin van 2016, met alle vreetdagen achter me :P. Maar ik zal het recept wel opslaan voor over een tijdje, haha.

  • admin

   Hihi, ik snap het hoor. Ik maak de eerste week van januari ladingen Chocolate Chip Cookies en hoopte dat ik het wel bij één kon laten. Nou niet dus. Dus ik houd mij ook even in qua bakken.

 6. Evelien

  oeiii wat klinkt dat lekker. Goed recept voor over een week of twee.. wanneer ik mn goede voornemens vergeten ben :D

  (een recept voor hummus voor bij te tomaatjes is trouwen ook leuk.. hinthint)

 7. Dit ziet er zo lekker uit! Ik heb ook altijd chocolate chip cookies in huis (oeps), misschien ook maar een wat lekkers maken om aan te bieden! :)

 8. Waaaaaaauw Shifra, wat ziet dat er geweeeeeldig uit! En ik kan dat ook niet hoor, opeens omklappen van heel veel lekker eten naar alleen nog maar rauwe wortelen. Dat moeten we een beetje afbouwen. Met suiker breekbrood bijvoorbeeld. Of suikerbrood wentelteefjes voor de luie donders onder ons (ik dus). ^_^

  • admin

   Oh ik heb precies wat jij hebt. Ik merk ook zo dat ik moet afbouwen. Het is ZO lastig afkicken van zo’n decembermaand. Poeh hee.

 9. Goede voornemens of niet, dit ziet er heerlijk uit!! Ga ik een keer proberen, hopen dat ‘ie dan net zo heerlijk is als dat hij het uit ziet XD

  • admin

   Vast! Het recept is best makkelijk, alleen zorgen dat je goed op let bij het rijzen en bakken (dat dat lang genoeg is).

 10. Eline

  Leuk! Binnenkort maar eens maken. Vraagje, wat bedoel je met actieve gist? Is dat verse of gedroogde gist?

  • admin

   Ja! Dat is hetzelfde als droge gist! :-) Ik zal er even ‘droog’ tussen zetten. Volgens mij is het officieel actieve, droge gist. ( Dr. Oetker noemt het Instant Gist! Voor als je er naar op zoek gaat.)

 11. Lore

  Dit ziet er zo lekker uit! En heel erg mooi.
  Ik hou zo veel van Joy the Baker :) Dit recept was aan me voorbij gegaan, dus dank voor het delen! Met haar tripple berry swirl bread heb ik ook al meerdere malen indruk op mijn vrienden gemaakt. Dit recept doet me er aan denken. Ook zo iets wat op het eerste zicht misschien heel lastig uit ziet, maar wel goed te doen is om te maken.

  Ik kwam trouwens van de week weer eens bij je makkelijk platbrood terecht, hier op de site. Sinds dien ben ik een béétje aan het huilen van binnen over het feit dat ik dat voorlopig nog niet op een BBQ ga kunnen maken ;)

  • admin

   Jaaaaa, Joy the Baker is LEUK! Ze is ook zo lekker eigen in haar schrijfstijl. De tripple berry swirl bread zag ik ook staan inderdaad, aaaaaaah. En ja, dat platbrood, echt heel goed. Ik maak het nu ook in de winter wel eens als lunch (of bij Indiaas eten) in de grillpan! Misschien een optie.:-)

 12. Annoesjka

  Ooooh, jij hebt altijd zulke lekkere broodrecepten! Die van de butter buns vond ik ook al zo lekker :-) Deze gaat ook op m’n lijstje!

 13. Oeh jammie dat ziet er echt lekker uit! Ik ben dan gelijk weer iemand die wat appel toevoegt, maar oh lekker! Alleen ik snap je beschrijving niet helemaal, hoe krijg je het brood in die vorm? Het kan ook aan mij liggen hoor, het was vanmorgen echt veel te vroeg :O

  • admin

   Dit stukje tekst legt dat uit! -> Nu komt het snijden, dit lijkt ingewikkelder dan dat het is. Verdeel het in de lengte over 6 gelijke stukken. Leg ze op elkaar (het is niet erg als de suiker eraf valt) en snijd het weer in 6 gelijke stukken. Leg dit achterelkaar in de bakvorm. Bedekt met een theedoek en laat het nog een keer 30-60 minuten rijzen totdat het verdubbeld is.

   Je snijdt dus eigenlijk gewoon vierkantje lapjes die je tegen elkaar aanlegt in het bakblik. :-)!

 14. Ooh het ziet er echt héérlijk uit zeg! Ik sla hem lekker op, kan ik hem op een later moment uitproberen! :)

 15. Marije

  Ooooh jaa!! Deze ga ik echt dit weekend maken! Lijkt me heerlijk voor de zondagochtend :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.