Het kiezen van de perfecte kleur wit voor de woonkamer

verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-2Het is heel onwerkelijk om dit te typen, maaaaaar: we zijn aan het verven begonnen! Na het leggen van de vloerverwarming zijn we gelijk begonnen met verven. Het kiezen van de juist witte kleur was zo lastig! Je denkt dat het makkelijk is, totdat je ziet hoeveel verschillende kleuren wit er bestaan. En dan wil je ook nog dat die kleur wit op dat kaartje er précies zo uit ziet in jouw huis, met andere lichtinval en op verschillende tijden van de dag. Aargh. De perfecte kleur wit vinden vind ik een van de lastigste dingen. Ik vertel hoe ik nu achter de perfecte kleur wit (voor ons huis!) ben gekomen en ik laat natuurlijk zien welke kleur we hebben gekozen!

a cup of life gestucte muren verbouwing-5Misschien lees je mijn blog nog niet zo lang, of heb je een blogpost gemist, maar we have come a loooooong way. Zie hier mijn laatste update, waarin onze muren werden gestuukt. (en lees hier hoe allemaal begon!)
De dagen na het stucen hebben we vooral andere, kleine dingen opgepakt in huis. We zijn ondertussen aan de babykamer begonnen (morgen weer een update!) en we hebben verder gewerkt aan de keuken. a cup of life shifra verbouwen verfkleurVorige week donderdag werd de vloerverwarming in de vloer gefreesd. De avond van tevoren hebben we dus de hele woonkamer leeg gemaakt en alles onder een zeil buiten opgeslagen, met de hoop dat het niet te erg ging regenen. En natuurlijk kwam het daarna met bakken uit de lucht vallen. -_-verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-7De dagen daarna hebben we in de avonden de vloer dichtgesmeerd. Vooral Hans. Ik heb één avondje een klein beetje meegeholpen, het is heel leuk om te doen! Het voelde alsof we eigenlijk gewoon weer aan het voegen waren maar dan de vloerverwarming in de vloer. Je smeert het erop, zorgt dat het goed glad is en dan het allerlastigst: er niet op lopen totdat het uitgehard is (1-2 dagen). En dat is echt NIET te doen met een hond. “Je mag wel op het beton lopen, maar niet op plekken waar de vloerverwarmingsbuizen lopen”.  Yeah..

Dus er staan nu overal kleine schattige afdrukken van hondenpootjes (chips, daar had ik ook een foto van moeten maken!).
verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-13Dan de verfkleur! Als je muren een neutrale, witte kleur wilt geven zijn de opties eindeloos, zóveel kleuren wit. En ik weet dat veel mensen voor de standaard grote potten wit gaan die in de bouwmarkt staan, maar de kleur wit op je muren maakt zoveel verschil. Kijk verder en betaal ietsje meer, het is zoveel mooier in het eindresultaat.

Net als een lamp, beïnvloed het natuurlijke licht dat door de ramen komt de kleur op je muren. Yes! Het natuurlijke licht dat door je ramen komt is nooit hetzelfde en verandert door de dag heen constant. Onze huis staat bijvoorbeeld op het oosten, dit betekent dat we intens warm, geel licht in de ochtend hebben en indirect koud, blauw licht in de avond.

Over het algemeen voel ik me ook meer aangetrokken tot koudere kleuren. De stijl van onze woonkamer wordt fris, California, contrastrijk/bold, mid-century. En dat wordt dus juist versterkt met een koele wit; een donkere houten kast zou automatisch veel meer poppen.  Oftewel: in ons geval wilden we een iets koelere wit!verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-16Ik kwam uit bij ‘Fresh Linen’ (van Flexa). Als je net als ik heel kieskeurig bent en het haat om alles misschien nog een keer te moeten verven, test dan de echt de kleur! Het liefste in een groot vlak op alle verschillende muren. Ik skipte deze stap vroeger altijd, maar kleur testen gaat nu zo makkelijk. Dat is mede de reden waarom ik heel snel uitwijk naar Flexa, de kleurtesters zijn cheap (2,-) en je test zo makkelijk even de kleur op de muur. (waarom heeft niet elk merk zoiets?)

Ik heb op alle muren flinke strepen gezet en een paar dagen achter elkaar gekeken hoe het licht erop valt. I LOVED IT. De kleur ‘Fresh Linen” is heel wit met een tikje blauw erin, de ondertoon is wat koeler. Zonder dat het echt blauw-wit is.  Sterker zelfs, als je het naast een spierwitte kaart zou houden, dan zou je juist zien dat de kleur een iets warmere/gelere tint heeft. Maar zonder die referentie lijkt het op het oog een koele wit.verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-7Ik sta hier met een verfroller, maar we weten natuurlijk allemaal: ik heb eigenlijk (bijna) niets aan de muren gedaan. verbouwen a cup of life woonkamer verf Flexa-7Alle eer naar Hans en mijn broer die de muren en plafond in een paar dagen verfden.verbouwen a cup of lifeIk ben heel blij met de kleur! Het maakt de muren dus ‘s ochtends met warm licht een stuk koeler en frisser en ‘s avonds heb ik nu iets meer speling voor warmere lampen.

Het enige “nadeel” aan deze kleur is dat hij alleen te verkrijgen is in de afwerkingen ‘extra mat’  of ‘zijdemat’. Zijdemat is een stuk glanzender en extra mat is weer heel mat. Je mist een beetje de normale matte versie. Ik heb gekozen voor zijdemat en over het algemeen ben ik daar heel blij mee. De kleur ziet er chiquer uit, het licht weerkaatst meer en het maakt donker hoekjes extra licht. Plus het is straks -zeker met een baby op komst- heel makkelijk schoonmaken. :)

Maar ik krijg eigenlijk al heel veel natuurlijk licht binnen, zeker door al onze deuren. Op die plekken is het een beetje gaan schitteren/glanzen, een beetje dat ballroom-effect. Vooral bij onze deuren naar de tuin toe, schittert het wit op het plafond. Maar het plafond verven was echt een heel karwei dus ik kon het Hans niet aan doen -in al zijn stress- nog een keer het plafond te verven. Dus dit laten we zo. En over een half jaar verf ik plafond nog een keer opnieuw en dan in een matte afwerking.

Als je kamer dus wat meer licht kan gebruiken, ga dan voor zijdemat. Het is wat lastiger verven (je ziet alle imperfecties, zowel van de muur als je verfstrepen), maar het weerkaatst licht zo mooi. Krijg je juist genoeg licht binnen én zijn je muren niet helemaal mooi strak, ga dan voor en matte afwerking.a cup of life verbouwenJe ziet de schittering op de muren eigenlijk niet, behalve op de plekken heel dicht bij het raam. Zoals hierboven op de foto. Zie je die witte highlights aan beide kanten op de muur? Deze foto heb ik in de avond gemaakt, de enige tijd van de dag dat hier het licht sterk genoeg is om die schittering te veroorzaken. Voor de rest heb ik er op de muren vrijwel geen last van en geeft het juist een chique, satijn-achtige afwerking.

See? Je kan echt blijven doorpraten over de kleur wit. Een kleur wit!! I know right. Maar ik ben heel blij met de kleur. Voorheen zou ik gewoon een grote pot witte verf in de bouwmarkt kopen, maar het maakt zoveel verschil in je ruimte wat voor kleur wit je gebruikt. Het kan je huis een hele andere sfeer geven.

Alle verf heb ik gekregen van Flexa, waar ik heel blij mee ben! Laat me weten in de comments wat je van de kleur wit vindt! EN of je net zo picky bent als ik als het gaat om wit? :) X Shifra

Comments

 1. Volgens mij is het vrijwel dezelfde kleur als die wij overal hebben, alleen hebben wij de RAL kleur, 9003 om precies te zijn. Wit met een vleugje blauw/grijs om het net wat frisser te maken.
  Als je dus een andere afwerking wilt, zou dat wellicht nog een tip zijn! RAL-kleuren kun je in elke afwerking krijgen :-).

  • Shifra

   Oh, het zou kunnen dat die er op lijkt. Ik ken hem niet. :) Ik denk dat we uiteindelijk voor een nóg wittere kleur gaan voor het plafond, omdat we nu toch de muren moeten afplakken voor een andere afwerking.

 2. Verven is echt zoveel werk (en wat een enorme oppervlakken bij jullie! <3 ), maar ik vind het wel altijd zoveel voldoening geven omdat je het meteen ziet en het meteen meer af lijkt.
  Bij ons was de voorstrijk heel spierwit met een vleugje blauw en wij hebben juist gekozen voor een meer gelige tint (ral 9010) omdat wij zo'n oud huis hebben. Maar ik schrok me wild bij de eerste vegen verf want het leek wel geel omdat de kleurtoon zo anders was. Terwijl het toch alletwee wit is.
  Maar supermooi geworden. Ben beniwue hoe het er straks uitziet met een vloer erin.

 3. Shannon

  Wij hadden in ons vorige huis ook Fresh Linnen en jeetje wat mis ik die kleur. Nu hebben we inderdaad standaard wit uit die 10Liter potten en wat heb ik hier een spijt van. Heel veel geld aan uit gegeven en ik vind het dus niet eens mooi. Volgend jaar komt de nieuwe keuken (als het goed is) en we hebben besloten ons verlies te nemen en alles te laten stucken. Misschien dat ik de boyfriend kan overhalen om mijn favo witje weer te gebruiken als we daarna alles weer gaan schilderen. Ziet er echt mooi uit bij jullie. Het wordt een prachtig woonpaleis zo…

 4. Haha, heerlijk, liefde voor wit! Ik snap je dilemma helemaal, er zijn zoveel tintent wit! (50 tinten wit, hahaha, ik voel een nieuw boek aankomen.. :’).
  Anyway, mooie kleur heb je gekozen. Het ziet er prachtig licht uit allemaal. Ben benieuwd hoe het straks allemaal is met meubels en vloer etc. Spannend!

 5. Annemiek

  Nog noooooit over nagedacht maar kan me voorstellen dat het toch wel verschil maakt! Heb je dan dezelfde tint op het plafond?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.