De woonkamer reno: het begin

verbouwing (7)Goed nieuws, we zijn eindelijk echt begonnen aan de woonkamer! Als sinds oktober zijn we aan het verbouwen, maar dat was tot nu toe vooral in het aangebouwde deel. De woonkamer bleef op heel veel stof na onaangeraakt. Het voelt daarom zo lekker om eindelijk ook aan de woonkamer te beginnen! Het begin van het einde. Soms lijkt het -ook voor onszelf- alsof we weinig progress maken, omdat we zoveel kleine dingen doen. Allemaal kleine dingen die er toe doen, maar die te klein zijn om een blogpost aan te wijden en te benoemen. Daarom vandaag wat updates & flashbacks vanuit de woonkamer.  verbouwing (1) verbouwing (2)Dit was de woonkamer before, deze foto’s zijn gemaakt op de dag dat de we de sleutels kregen.a-Cup-of-Life-21We hebben de woonkamer even tijdelijk ingericht, want een paar weken later zou de verbouwing al starten. “Dit was een paar dagen nadat we de sleutels kregen, dus het ziet er een beetje rommelig uit.”, schreef ik een blogpost bij deze foto.  Maar hoe langer ik naar de foto kijk, hoe meer ik besef dat het daarna nooit meer zo netjes is geworden. Ha, little did I know… verbouwing-nieuwe-deuren-3Een paar weken later begon de verbouwing en is de linker muur op de foto, naar de garage toe, doorgebroken. (Ik heb denk ik toen de woonkamer snel opgeruimd voor de foto.)

We hebben het nooit open gezien, omdat het heel snel werd afgetimmerd met planken tegen de kou (de garage + uitbouw was nog niet geïsoleerd). Vlak voor de Kerst besloten we uit alle nieuwsgierigheid WEL het schot weg te halen en juist toen kwam ik maanden thuis te zitten met een hersenschudding. Best plan ever. Het was echt koud. verbouwing (5)Op de vorige foto zag je al latten tegen het plafond aan zitten, die waren er voor bedoeld om het plafond te verlagen zodat er ruimte kwam voor spotjes.  Over de hele onderverdieping (woonkamer + keuken) hebben we nu spotjes in het plafond. We hebben niet per se het plafond verlaagd voor de spotjes; het plafond in de uitbouw zou wat lager uitvallen en kwam toevallig mooi uit om dan overal het plafond te verlagen. En ik wilde graag spotjes.
verbouwing-nieuwe-deuren-4Daarna kwam het allerleukste: de nieuwe woonkamerdeuren. Alle deuren naar de tuinkant werden vervangen in maart en dit maakte AL het verschil. Het huis werd gelijk een heel ander huis, vol sfeer en gezelligheid. Het is nog steeds één van mijn favoriete updates aan het huis.verbouwing (7)Daarna hebben we de woonkamer niet meer echt aangeraakt en zijn we vooral verder gegaan in de nieuwe keuken. Ik heb ondertussen nog de voorraadkast aangepakt (zie hier) en we hebben nieuwe deuren gemaakt voor de voorraadkast. Ik heb veel vragen gekregen naar deze deuren, maar de DIY hierover komt nog online! Maar ze zijn nog niet helemaal klaar zoals je ziet.verbouwing (3)Toen ik deze post schreef waren we net bezig met het slopen van de oude keuken. Deze foto nam ik vlak voordat alles eruit werd gehaald. Het is zo leuk om dit hoekje nu helemaal leeg te zien! En SORRY. Ha,  je verwacht natuurlijk nu een ‘after-foto’!  Maar ik heb nog geen foto’s gemaakt van het hoekje leeg. Sterker zelfs, het hoekje staat al weer vol met allemaal spullen. Aargh.

Ondertussen zijn we met andere dingen in de woonkamer aan de slag gegaan (zoals een nieuwe deur naar de gang!). Zodra ik overal foto’s van heb verzamel ik het allemaal weer in een post. Op dit moment ben ik vliesbehang van de woonkamermuren aan het afschrapen (grrrr…) en zijn we huis verder aan het klaar maken voor de stukadoor, die volgende week komt. Ik kijk er heel erg naar uit dat alles gestuukt is!

KOMT HET OOIT AF? Goeie vraag. Ja, maar stiekem ook een beetje ‘nee’. Voordat onze baby komt is de hele onderverdieping af. En ik kijk er heel erg naar uit. Maar ik kijk er ook naar uit om in het nieuwe jaar weer andere projecten aan te pakken. Ik merk alleen maar meer en meer hoe erg verbouwen ons ding is. We vinden dit echt heel leuk om te doen, en vooral om zoveel zelf te doen. Toen de hele (oude) keuken eruit was gesloopt en de ruimte er slechter dan ooit uit zag, genoot ik echt een beetje. Het idee dat je alles nog kan met die ruimte, vind ik zo bevrijdend. Alles dat permanent lijkt, is eigenlijk helemaal niet permanent. Zelfs de dingen die permanent lijken, zoals een muur of het toilet, kan zo makkelijk veranderd worden. Het is heel verslavend.

Als je specifieke vragen hebt of dingen mist in de post (ik blijf een beetje aan de oppervlakte), geef het aan in de comments! Dan probeer ik ze te beantwoorden of in volgende posts mee te nemen.

Liefs, Shifra

 

 

 

 

 

 

 

Comments

 1. Waaahhh! Wat is er al een boel gebeurd als je het zo allemaal op de rij zet! Leuk om te zien! En onvoorstelbaar dat jullie er eigenlijk alweer zo lang mee bezig zijn. Ik bedoel: OKTOBER vorig jaar?? Het is al bijna weer oktober! Maar het komt goed met jullie, ik vind het zo leuk om te zien hoe enthousiast jullie blijven! En alles wordt ook gewoon zo mooi :-)

  • Shifra

   Jaaaaa, time flies! Het gaat een stuk langzamer, omdat we zoveel zelf maken. En we hebben in de maanden december en januari even een break gehad. Gelukkig blijven we het tot nu toe ook echt leuk vinden. :)

 2. Daisy

  Die deuren vind ik echt het mooiste, daarna de keuken!
  Hoe ga je de ruimte van de oude keuken betrekkken bij de woonkamer?
  wat ga je ermee doen? Word het tzt een speelhoek voor de kleine?

  • Shifra

   Ja! Haha! Wij noemden het al de ‘kidsroom’ nog voordat ik zwanger was! Het wordt een beetje eencombinatie. Er komt uiteindelijk een piano te staan, en wellicht de hangstoel en een klein speelplekje voor haar.

 3. Tine

  Hey Shifra, wow! Ik ben al benieuwd naar de after-foto van de woonkamer nu, haha. Ga je de tuindeuren verven of blijven ze bruin?

  • Shifra

   Nee, ik heb ze expres zo gekocht. (ik heb zelfs al geolied!) Ze zijn van massief hout. Witte deuren waren een stuk goedkoper geweest, maar ik wilde graag echt massief houten deuren. 😍

 4. Madebyuna

  Heel leuk om te zien! Ik ben zo benieuwd of de ‘wij willen altijd in verbouwing zijn’ modus na de komst van jullie kindje ook nog steeds aanwezig is. Haha kan me zo goed voorstellen dat je dan juist rust in de tent wilt, omdat een kleintje al een hele bezigheid is!

  • Shifra

   Ja, daar ben ik ook benieuwd naar! Maar sowieso de eerste maanden willen we lekker rust hoor. :) Ik wil lekker genieten van haar.

 5. Ilse

  Wat een hoop veranderingen zeg en dan mooi om die before en after foto’s te zien en wat er veranderd is. Ik blijf het tof en ook wel jaloersmakend vinden hoeveel jullie zelf doen.

 6. Yvon

  Het schiet toch al aardig op, maar ik begrijp heel goed dat je blij zal zijn als alles beneden klaar is.
  Want hoever is de babykamer nu?
  Een zeer fijn weekend verder.

 7. Zooo wat een grote renovatie. Ben zo benieuwd naar het resultaat! Liefde voor jouw bank overigens. Vind de kleur zo mooi.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.